Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

А ти записався в... екодружину?

Поки держава ігнорує ідею «зелених» патрулів в Україні, столичні активісти створюють службу контролю за довкіллям самі
24 березня, 2016 - 10:33

Пілотний проект стартує з Дарницького району Києва. Це спільна ініціатива громадських активістів та місцевої адміністрації. До речі, на впровадженні екологічної поліції на загальнодержавному рівні, як це працює в Європі чи США, давно наголошує головний редактор «Дня» Лариса Івшина. В унісон з такими пропозиціями лунали аналогічні заяви і від Міністерства екології і природних ресурсів — про те, що в Україні неодмінно має працювати екополіція чи екодружини, а створити їх найкраще на базі існуючої Державної екологічної інспекції.

Чиновники навіть почали втілення цієї ідеї в життя — з реформи Держекоінспекції, у результаті чого мала б з’явитись довгоочікувана екополіція. Однак ці новації гальмуються через брак фінансування, про що раніше заявляла в. о. міністра екології Світлана Коломієць. А сам процес оновлення екологічної інспекції чомусь не обговорюється з громадськими організаціями та експертами.

ПЕРШІ ПАТРУЛЮВАННЯ — ЗА МІСЯЦЬ

Оновлена екоінспекція мала запрацювати вже цього року: з оперативними підрозділами, що діють цілодобово та швидко реагують на скарги громадян, з новим нормативним підґрунтям, зокрема, збільшеними штрафами за порушення екологічного законодавства. Оскільки результатів досі немає, а ідея екополіції на державному рівні «зависла» у повітрі, новина про створення такого органу в Києві видається сміливою.

«Завдяки зусиллям голови адміністрації Дарницького району Геннадія Сінцова та за допомоги небайдужих громадян та активістів Олександра Кулабухова, Олександра Граба, Інни Туркені та інших було створено перші екологічні дружини. Громадяни будуть чергувати в районі з метою недопущення появи стихійних сміттєзвалищ. Дарничани об’єдналися з метою боротьби за екологію», — написав на своїй сторінці у Facebook адвокат та громадський діяч Олексій Шевчук.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Дню» ж він пояснив, що передусім створюються екологічні дружини — саме до них триває набір активістів. І вже набрали перших двадцять громадян, готових стояти на варті екопорядку. Далі буде етап їхньої підготовки, за місяць — вихід у «поле».

«Ініціативні громадяни під час патрулювання району мають виявляти випадки порушення законодавства щодо екологічних питань. У перспективі ми плануємо укласти меморандум з поліцією, щоб ці екодружини спільно з нею здійснювали патрулювання, — прокоментував Олексій Шевчук. — Так ми зможемо затримувати правопорушників, які викидають сміття незаконно чи забруднюють водойми. Саме з цими видами порушень екодружині буде найлегше боротись. Для їхньої роботи є вся необхідна законодавча база, зокрема, норми кримінально-процесуального кодексу і кодексу про адміністративні правопорушення. У разі виявлення та вчинення правопорушення екодружинник може цього порушника на місці злочину затримати та викликати поліцію, щоб забрати до райвідділку та допитати як свідка».

«У НАС НЕМАЄ ЕФЕКТИВНОЇ СЛУЖБИ, ЩО ФІКСУВАЛА БИ ЕКОЛОГІЧНІ ПОРУШЕННЯ»

Право затримувати особу на місці правопорушення і доправляти правоохоронним органам є в кожного громадянина, запевняє адвокат. Олексій Шевчук також прогнозує, що у майбутньому екодружини стануть основою муніципальної екологічної поліції у Києві і таким чином поліпшать боротьбу з порушеннями природоохоронного законодавства. За словами активіста, правоохоронні органи зараз настільки завантажені роботою, що просто не встигають цим займатись. Про це неодноразово заявляли екологічні активісти, нарікаючи на пасивність правоохоронців у боротьбі з екологічними злочинами.


ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Еколог Олександр Соколенко додає, що часто громадськість на волонтерських засадах досягає кращих результатів, ніж державні служби, що отримують за цю ж роботу зарплатню: «Візьміть активістів, які борються з торгівлею первоцвітами, та екологічну інспекцію, і порівняйте їхні результати. Якщо ця ідея іде від громади, вона має всі перспективи втілитись у хороші справи. Потреба у такому органі є, оскільки на сьогодні немає ефективної структури, що фіксувала би порушення екологічні — держава такої служби не створила. У нас є патруль, але сам він займатись цим не буде — треба, щоб хтось до нього звернувся. Часто патрульні не приїжджають на виклики або доводиться їх чекати кілька годин. Є екологічна інспекція, яку витягти на якісь рейди чи перевірки практично неможливо. Є вакуум у цьому питанні, що наразі заповнює громадськість».

Між іншим, на сайті Київської міської державної адміністрації кілька днів тому зареєстрували петицію про створення екологічної поліції у столиці, передусім для контролю за чистотою та боротьби зі стихійною торгівлею. Тож, поява екодружини — ще й як на часі.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: