Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Донецьку — експериментальний варіант охорони порядку

13 липня, 2005 - 00:00

На посилений варіант несіння служби переведена міліція Донецької області до кінця літа цього року. Як повідомляє Центр у зв'язках із громадськістю УМВС України в Донецькій області, це пов'язано з тим, що до звичних заходів із стабілізації криміногенної обстановки додаються ще й додаткові. Такі як, наприклад, «комплексне відробляння території області», що складається з кількох етапів.

Перший етап цього відробляння почався ще 10 червня і триває до сьогодні. За цей час співробітники адмінслужби порушили 900 кримінальних справ, 715 з яких розкриті по «гарячих слідах». Також у цей період було затримано 77 злочинців, які були в розшуку, виявлено понад 30 випадків незаконного зберігання зброї та боєприпасів, а також 110 фактів незаконного обігу наркотиків. Окрім того, у профілактичних цілях, за три тижні відробляння перевірено понад 33 тис. раніше судимих громадян, адміннаглядових й осіб, які вживають наркотики.

Окрім загальної перевірки, в містах Донецької області впроваджуються експериментальні форми несіння служби працівниками міліції. Так, із метою стабілізації оперативної обстановки в Київському та Ворошиловському районах Донецька як експеримент впроваджений так званий європейський варіант несіння служби — спільне патрулювання. Як повідомив начальник відділу організації охорони громадського порядку Донецького міськуправління внутрішніх справ Андрій Логвиненко, принцип цієї форми роботи полягає в тому, що до складу нових патрулів міліції входять одночасно інспектор ДАІ та міліціонер полку патрульно-постової служби, вони — екіпаж одного автомобіля. Серед обов'язків нових патрульних охорона громадського порядку на вулицях обласного центру й одночасно — забезпечення безпеки учасників дорожнього руху.

На думку фахівців, така форма роботи сприяє більш щільному перекриттю території нарядами, задіяними в центральній частині міста, де, за статистикою, відбувається найбільше пограбувань і розбійних нападів. Мобільність патрулів дозволяє швидко відреагувати на повідомлення, що надійшли до чергової частини райвідділу про ті чи інші злочини. Крім того, громадяни можуть звертатися безпосередньо до самих патрульних — це до мінімуму скорочує часовий проміжок між здійсненням злочину та надходженням до міліції відповідної інформації, а, отже, збільшує шанс затримання людини, яка його здійснила. В разі такого безпосереднього звернення правоохоронці беруть потерпілого на борт свого автомобіля й разом здійснюють пошук порушника.

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: