Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У дружніх обіймах робота

Науковці дослідили, як машина може підтримати людину емоційно
8 червня, 2018 - 13:57
ФОТО З САЙТА BOINGBOING.NET

Часто роботи асоціюються з чимось холодним і металевим. Але дослідники ламають такий стереотип. Цього року на міжнародній конференції ACM/IEEE, присвяченій взаємодії людей і роботів, Алексіс Блок і Кетрін Кученбекер з Інституту інтелектуальних систем імені Макса Планка у німецькому Штутгарті розповіли, як емоційно допомагати людям завдяки обіймам роботів. Про це повідомляє сайт IEEE Spectrum. Учені дослідили, як ефективніше розробляти і навчати роботів, щоб їх обійми приносили задоволення.

Учасники дослідження обіймали спеціально модифікованого робота PR2 (розробник — американська компанія Willow Garage) з промовистою назвою HuggieBot (hug англійською — «обійми»). HuggieBot може бути вкритий надзвичайно м’якими шарами пінопласту, бавовни та поліестеру, які можуть нагріватися і ставати приємно теплими. Також робот може обіймати з різною силою, швидко, кілька секунд, або довго. 

Загалом опитали 30 людей, кожен обійняв HuggieBot 12 разів. Як повідомляють на сайті IEEE Spectrum, дослідники виявили, що людям зазвичай подобалися м’які та теплі обійми, що сприймалися як більш заспокійливі та безпечні. Багатьом сподобалися міцні обійми, декому навіть відчуття, коли робот трохи стискає у своїх металевих «лапах». Також учасникам дослідження не дуже сподобались надто довгі обійми, люди воліють, щоб «ніжності» припинялись, коли вони самі відпускають робота.

І поки науковці продовжують дослідження, робимо висновки, як краще обійматися, та активно практикуємось — щоб роботи не витіснили нас і тут.

Газета: 
Рубрика: