Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Києві проходить фестиваль грузинського вина

24 травня, 2006 - 00:00
МОМЕНТ ДЕГУСТАЦIЇ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Його учасники мають унікальну можливість продегустувати найкращі грузинські вина та коньяки. Для проведення фестивалю грузинські винороби обрали один із найдорожчих клубів столиці. Там представлено 13 найкращих виноробних компаній Грузії. На відкритті фестивалю був присутній президент Грузії Михайло Саакашвілі, повідомляє proua.com. Основна мета фестивалю — популяризація грузинського вина в Україні. Грузини намагаються завоювати український ринок після того, як Росія заборонила ввозити вина з Грузії. Організатори заходу говорять — у Грузії не так багато винограду, щоб робити дешеве вино, тому вони роблять якісну продукцію. Втім, учасники стверджують, що їхні вина — середнього цінового сегменту, тому доступні майже всім українцям.

Сподіватимемося, що Фестиваль грузинського вина піде на користь українцям. На жаль, не можна сказати, що в нашій країні вже сформувалася культура споживання вина. Щорічно трапляється 30 тисяч отруєнь алкогольними напоями, з них 10 тисяч закінчуються смертю, що, зрозуміло, про високу культуру споживання не свідчить. Тобто українці досі не навчилися відрізняти придатні для вживання напої від «китайських підробок». Виробників фальшивок, як стверджують фахівці, не переробиш, дуже вже великі у них прибутки і надто м’який закон, тому залишається лише намагатися перевиховувати споживача. Причини такого повільного становлення культури вина в Україні пов’язані насамперед з менталітетом — так уже склалося, що останні сторіччя, поки світ пив вино, наша нація тяжіла до більш міцних напоїв. Сьогодні вже потихеньку вдається переконати українців, що вино — це доповнення до їжі, а не їжа — закуска алкогольного напою. Словом, споживання вина лежить у сфері естетики, і вибрати вино зі смаком простому смертному звичайно не просто. Сьогодні більшість ресторанів, не тільки столичних, але і в регіонах, вже завели собі таку потрібну в господарстві людину, як сомельє — консультанта з добору вина. Чотири ж роки тому, коли Школа сомельє в Україні тільки відкрилася, сама назва цієї професії була дивовижною навіть для директорів ресторанів.

На сьогодні в Україні найбільш популярною групою є напівсухі і напівсолодкі вина. Великим попитом користується біле вино, завдяки тому, що людина просто фізично може випити більше білого вина, ніж червоного. До того ж, білі вина можна вживати з великою кількістю блюд. Починаючи з 2000 року, простежується стійка тенденція до збільшення виробництва вина, коньяків, шампанського.

Вікторія ГЕРАСИМЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: