Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Києві втікачі зі сходу отримають грошову допомогу

За даними ООН, в Україні на початку вересня було понад 310 тисяч внутрішньо переміщених осіб. У столиці їх — майже 9 тисяч...
24 вересня, 2014 - 11:54
У Києві втікачі зі сходу отримають грошову допомогу
ФОТО REUTERS

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та Київська облдержадміністрація підписали Меморандум про співпрацю. Згідно з угодою, міжнародна організація передасть 1,3 мільйона гривень на потреби внутрішніх переселенців. Загалом 800 осіб отримають від 3,5 до 7 тисяч гривень.

За даними ООН, в Україні на початку вересня було понад 310 тисяч внутрішньо переміщених осіб. У Києві зареєстрованих мігрантів з Криму та Донбасу — майже 9 тисяч, з них близько 4 тисячі осіб — діти. Таким чином допомогу від міжнародної організації отримають близько 10% переселенців у Києві. Відбором цих людей займалися столичні соціальні служби, пріоритет надавали багатодітним родинам, інвалідам, матерям-одиначкам...

Для представників УВКБ ООН важливо, щоб існував прозорий механізм передачі грошей людям. Регіональний представник УВКБ ООН у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек розповів: «Гроші перевели на спеціальний рахунок, з нього кошти надійдуть на рахунки людей зі списків, створених у Києві, — механізм такий, як для переводу соціальних виплат. За пару тижнів ми почнемо обдзвонювати переселенців, аби перевірити, чи отримали вони кошти».

Голова Київської ОДА Володимир Шандра зазначив: «Сподіваюся, ми доходимо до піку кількості біженців — їх число у Києві збільшилося у вересні, зараз цей показник стабілізується. Намагаємось максимально адаптувати вимушених переселенців до життя у столиці, надаємо їм місця у дитсадках, школах. Є певні проблеми, більшість хоче жити ближче до столиці — у Бучі, Ірпені. Але це — робочі питання, вирішимо їх».

Аналогічний меморандум представники УВКБ ООН підписали влітку у Львові, такі договори планують розробити і для інших регіонів. «Ми вважаємо пріоритетними Донецьку, Запорізьку та Дніпропетровську області — за статистикою, там найбільше внутрішньо переміщених осіб. Втім, у Закарпатській області мешкає пару тисяч переселенців, і є свої складнощі, готуємось підписати договір там. Наступні угоди, думаю, підпишемо у Полтавській та Вінницькій областях», — коментує Олдріх Андрисек.

Нещодавно представники УВКБ ООН опитали переселенців у Львівський області щодо того, як ті витратили отриману допомогу. Виявилося, що багато людей відклали ці гроші на «чорний день» або купили їжу, предмети побуту, дитячий одяг та шкільне приладдя, оплатили оренду помешкання.

Проблема внутрішніх переселенців залишається гострою, зокрема тому, що 16 вересня не було ухвалено закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» — проект зареєстрували у Верховній Раді, але не встигли проголосувати за нього, наступне засідання парламенту відбудеться 14 жовтня. Олдріх Андрисек висловився з цього приводу: «Те, що Україна досі не має закону, який регулює положення вимушених переселенців, ускладнює життя не тільки громадянам, а й міжнародним організаціям, змушеним поринути у правовий вакуум».

Представник УВКБ ООН додав, що в Україні міжнародну гуманітарну допомогу видають на площах, просто з вантажівок, першим, хто прийшов. «Це неправильно, бо найбільш нужденні люди часто навіть не можуть вийти зі своїх помешкань, — акцентував Олдріх Андрисек. — Також є речі, які уряд не може зробити швидко, як міжнародні організації, бо існують правила тендерів, наприклад. Тож ми продовжимо партнерство і в інших напрямках — наближається зима, переселенцям знадобляться теплі речі, і завдяки меморандуму ми допоможемо Київській області з цим».

Марія ПРОКОПЕНКО
Газета: 
Рубрика: