Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Севастополі нашестя пацюків

15 жовтня, 2005 - 00:00

Севастопольська санепідемстанція б’є на сполох — в місті з’явилися десятки тисяч пацюків. За літо їх поголів’я значно збільшилося, і зараз, можливо, йдеться про сотні тисяч. Літом вони живуть переважно на звалищах, але, як стверджують епідеміологи, з настанням холодів гризуни в пошуках тепла ринуться до житлових будинків, виробничих і громадських приміщень і будівель. Пацюки переносять всілякі хвороби, в тому числі і сказ, і в місто може прийти справжня біда.

Як розповіла журналістам Олена Кремер, заступник директора Севастопольського об’єднання профілактичної дезинфекції, щодня диспетчер цієї організації приймає сотні заявок на обробку приміщень від пацюків, які надходять практично постійно. У місті поки працює чотири бригади дезінфекторів, вони розкладають отруєну приманку в місцях розселення і масового скупчення пацюків, однак поки це допомагає мало, оскільки гризуни поки знаходять багато їжі на смітниках, і отруту просто ігнорують. Становище зміниться зимою, проте тоді вже може бути пізно — фахівці побоюються, щоб не розпочалася яка- небудь епідемія.

Старожили міста розказують, що нинішній рік аномальний, гризунів розплодилося особливо багато. Вони пов’язують це з кількома чинниками: по-перше, в місті виникло багато стихійних звалищ, які не прибираються. Комунальні служби міста просто не врахували того факту, що раніше, коли Севастополь був закритим військовим містом, його населення було стабільним, але зараз Севастополь став курортом, а нинішній рік в цьому відношенні виявився особливо вдалим, курортників приїхало багато, населення міста на літо збільшилося більше, ніж удвічі, відповідно більше, ніж удвічі, зросла і кількість побутових відходів. А потужності комунальних служб залишилися на старому рівні, гроші їм виділяються, як і раніше вдвічі менше потреби, та й ті надходять не вчасно. По- друге, проблема назрівала кілька років: щорічно кількість гризунів у місті через незадовільну боротьбу з ними зростала, а нинішнє літо виявилося особливо теплим і сприятливим у всіх відношеннях. Настав момент, коли популяція пацюків збільшилася вибуховоподібно. Тому міські власті, розуміючи, що тільки дезінфекторам впоратися з проблемою неможливо, закликають все населення міста організувати спільну боротьбу з пацюками — в будинках і підвалах встановлювати пастки на пацюків, тримати закритими всі підсобні приміщення, не залишати неприбраними залишки їжі і не викидати їх на смітники, вживати заходів для дезинфекції і профілактично обробити приміщення отрутою й іншими препаратами.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: