Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Стебнику МНС напоготові

26 червня, 2007 - 00:00

За дослідженнями фахівців, курорт Трускавець перебуває під загрозою зникнення.

Небезпечна техногенно- екологічна ситуація склалася внаслідок багаторічної діяльності Стебницького державного гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» — утворилося понад 32 млн. м куб. підземних порожнин і ще 4,5 гектарам загрожує провал ґрунтів. Якщо врахувати, що в зоні впливу підприємства — санітарна зона курорту Трускавець, житлові будинки селища Стебник, лінії високовольтних передач, водогін Дрогобич — Трускавець, шосейні дороги та залізнична колія Трускавець — Київ, хвостосховища, заповнені відходами, то можна зрозуміти, чому непокоїться місцева громадськість. (Хоча мала б над цим замислитися вся Україна, і значно раніше.) За останні 7 років — 11 карстових провалів і ще один (12 ий) з’явився кілька днівтому. Якщо вода затопить підземні рудники, розмиються 300 відпрацьованих камер.

Вся ця ситуація і стала темою обговорення позачергової наради, яку представники МНС, місцевої адміністрації та громадськості організували на території ДГХП «Полімінерал».

Не можна стверджувати, що держава зовсім не звертає увагу на Стебник — розроблено і затверджено розпорядженням Кабміну «Комплексний проект консервації рудника №2 і рекультивації порушених земель Стебницького ДГХП «Полімінерал» на суму 162 453 700 грн. (термін дії проекту — 9 років). Та нестабільність фінансування не дає можливості виконувати замислене. Ситуація надзвичайно ускладнюється тим, що в один з рудників вже закачано 18 млн. м. куб. розсолів, і процес не можна припиняти, адже це призведе спочатку до руйнування опор, а потім і до просідання земної поверхні, що може викликати техногенний землетрус. А це — знищення ділянки дороги Львів — Трускавець, ліній електропередач 110 і 220 кВ, водогону Гірне — Дрогобич. Тобто відновлення, після усіх цих негараздів, потребуватиме значно більше коштів, ніж потребує сьогодні «Полімінерал», як виконавець робіт із запобігання. Тому учасники наради вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням нарешті зрозуміти, що для відвернення надзвичайної ситуації необхідно негайно 5 288 700 гривень, на утримання рудників і хвостосховища в екологічно безпечному стані — 6 496 000 гривень — тобто загалом на 2007 рік необхідно виділити біля 12 мільйонів.

Хоча, на думку фахівців, запобігти провалу землі вже неможливо, оскільки почалися незворотні процеси. Тріщини утворилися на відстані 300 м від дороги, а від високовольтних ліній потужністю 220 і 110 кВ — всього 50 метрів. Тому МНС — у бойовій готовності. «Водоканал» на випадок пошкодження водогону готує необхідні матеріали для проведення відновлювальних робіт, всі служби високовольтних ліній обмірковують дублюючу схему живлення дрогобицько-бориславського енергетичного вузла. Дорожньо- патрульна служба має перекрити дорогу і транспортний потік до Трускавця спрямувати через Стебник у випадку тріщин небезпечно близько до автотраси чи її руйнування.

До сказаного варто додати, що Стебницьке ДГХП «Полімінерал» сформовано в 1946 р. на базі однойменного калійного родовища, яке має унікальні поклади полімінеральних калійних руд із запасом близько 700 млн. тонн. Невже усе це можна втратити?..

Ірина ЄГОРОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: