Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Сумах вивозять сміття по-новому

A двірникам не вистачає мітел
19 серпня, 1999 - 00:00

Останні, згідно з існуючою угодою, мали своєчасно перераховувати «Комунтрансу»його частку грошей із загальної суми, сплаченої квартиронаймачами за комунальні послуги, або 3,24 коп. з кожних 19 коп., у які обходиться зараз сумчанам квадратний метр житлової площі. Однак навіть враховуючи, що квартплату своєчасно сьогодні вносять лише 60% населення, отримати від жеків вдавалося тільки 10—15% належної суми. Це, врешті-решт, призвело до того, що у «Комунтрансу» перестало вистачати грошей навіть на бензин, в результаті цього машини підприємства не могли виїхати на лінію і місто виявилось заваленим побутовими відходами.

Ці обставини і змусили керівництво «Комунтрансу» в ультимативній формі вимагати дозволу самим стягувати належні платежі. Міськвиконком пішов товариству назустріч і віднедавна у Сумах почалася робота по оформленню прямих договорів між відповідальними квартиронаймачами і ТОВ «Комунтранс». Нею займаються направлені від міського Центру зайнятості кілька десятків студентів, які ходять по квартирах сумчан і пропонують їм підписати угоду. За словами директора ТОВ «Комунтранс» Володимира Черткова, від переходу на прямі платежі планується щомісяця отримувати 60—70 тис. грн., які підуть на придбання бензину та солярки. Ті ж 3,24 коп. за квадратний метр, які населення платило за вивезення сміття, тепер будуть вираховані із квартплати. При цьому сім'я буде платити по 60 коп. з чоловіка, що в окремих випадках становитиме навіть меншу ціну, ніж вона була до цього.

Таким чином «Комунтранс», схоже, вирішив злободенну для нього проблему. Чого, на жаль, не скажеш про сумських двірників, які скаржаться на те, що не вистачає мітел. Раніше жеки були просто завалені цими знаряддями праці прибиральників вулиць. Нині ж нових «надходжень» доводиться чекати місяцями. Того й дивись, що двірники, як і їх моторизовані колеги, висунуть ультиматум владі і підуть по квартирах збирати гроші на нові мітли.

Сергій ХАНІН, «День»
Газета: 
Рубрика: