Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У жовтні сигарети знову можуть подорожчати

18 серпня, 2009 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Цього тижня Кабмін планує розглянути та затвердити проект Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на 2009—2012 роки, в якому, серед інших заходів, вказано на необхідність поступового підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби з метою сприяти досягненню цілей у галузі охорони здоров’я, спрямованих на скорочення споживання тютюну. Уряд пропонує Верховній Раді ухвалити законопроект «Про зміни до державного бюджету на 2009 рік», згідно якого відбудеться чергове підняття ставки акцизного збору на тютюнові вироби. Адвалорна ставка має бути підвищена — з 20% до 36%. В результаті ціни на сигарети можуть піднятися на 25% вже з 1 жовтня. За таких умов уряд очікує, що за три останні місяці 2009 р. поповнення в бюджет складуть близько 400 млн. грн. Збільшення акцизів і цін на сигарети спрямоване на досягнення двох цілей: збільшення надходжень до бюджету і зменшення викликаних курінням хвороб та смертей.

Найбільше виростуть в ціні саме дорогі марки сигарет, які є найбільш популярними серед молоді. Так, середня вартість сигарет зросте приблизно з 5,15 грн. до 6,40, а, скажімо, пачка дорожчого Marlboro зросте з 8 до 10 грн. Саме дорогі іміджеві сигарети частіше за все курять підлітки, тому підняття цін на них є важливим кроком захисту молоді від куріння. «Підняття цін на сигарети я вважаю головною причиною того, чому українці досить масово починають кидати курити — вперше за багато останніх років, — говорить Костянтин Красовський, завідувач відділу Інституту стратегічних досліджень МОЗ України. — Так, за даними КМІСу, поширеність куріння серед дорослого населення України зменшилося з 13 млн. чоловік до 11,5. Однак поширеність куріння в Україні серед молоді та особливо серед дівчат і досі залишається високою».

Додамо, що за даними ДПА України, обсяг надходжень акцизного збору від тютюнових виробів за сім місяців цього року порівняно з аналогічним періодом 2008 року виріс в 2,4 разу. Всього за цей період — з урахуванням акцизу на імпорт — бюджет отримав 4 млрд. 116 млн. гривень проти 1,6 млрд. 2008 р.

Олександра УСТІНОВА
Газета: 
Рубрика: