Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Укртелеком» зрушив з точки «розмов»

19 липня, 2000 - 00:00

Верховна Рада ухвалила загалом Закон «Про особливості приватизації відкритого акціонерного товариства «Укртелеком». Обов’язковою умовою приватизації «Укртелекому» є закріплення в держвласності пакету акцій у розмірі 50% від статутного фонду плюс одна акція. Для підготування до продажу акцій «Укртелекому» буде створено комісію з приватизації, до складу якої за принципом однакового представництва увійдуть представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Фонду держмайна, Антимонопольного комітету, Мінекономіки, Мінфіну, Міноборони, СБУ, «Укртелекому» і трудового колективу ВАТ. Конкурсний продаж не менш ніж 25% акцій «Укртелекому» проводитиме промисловий інвестор лише за гроші. Закон визначає, що промисловий інвестор, який придбав акції на відкритих торгах, має право отримати для управління до половини пакету акцій, закріплених у держвласності. За оцінками Фонду держмайна, від приватизації «Укртелекому» держбюджет може отримати $548 млн.

На прохання «Дня» ухвалення закону про приватизацію «Укртелекому» прокоментував заступник голови Державного комітету зв’язку та інформатизації Анатолій ДОВГИЙ

— Анатолію Миколайовичу, історія з ухваленням закону про приватизацію ВАТ «Укртелеком» добре- таки затяглася. Тому дещо несподіваними виявилися результати останнього голосування в парламенті: 244 депутати були «за» і жодного «проти». Чим пояснити таку одностайність?

— Це результат серйозної роз’яснювальної роботи, проведеної профільним комітетом парламенту і нашим комітетом. Заздалегідь ми погодили загальні дії щодо зближення різних підходів. Найбільш цікаві і прийнятні пропозиції народних депутатів врахував профільний комітет ВР, при цьому основні принципи, які закладено в законі, збережено: наявність промислового інвестора, продаж акцій на відкритих торгах, розширення кола суб’єктів приватизації і т. ін. Особливо пильну увагу депутати приділили таким питанням, як передання коштів, які надходять до бюджету, на розвиток підприємства, способи проведення приватизації, формування складу комісії із широкими повноваженнями як щодо розміщення акцій, так і щодо визначення порядку приватизації. Зокрема, було враховано зауваження про необхідність індексації основних фондів — тепер це стало нормою закону. Усього від депутатів надійшло близько 150 пропозицій, і більшість їх враховано в тій чи іншій формі. Отже, позиції сторін виявилися максимально зближеними, й опонентів просто не стало: одних вдалося переконати, інші задовольнилися тим, що їхні поправки не залишилися без уваги. Зрештою, всі зійшлися на тому, що альтернативи приватизації «Укртелекому» немає.

Інша річ, як піде сам процес, на яких умовах, чи буде він бурхливим. Для цього й ухвалено закон. Початок приватизації оголосить Кабінет Міністрів, але станеться це не так скоро, принаймні, не найближчим часом.

— Чи може бути проданий пакет акцій «Укртелекому» вже нинішнього року, як це передбачено програмою приватизації-2000?

— Ні в якому разі: цього року з продажем уже годі встигнути. Навіть якщо Кабмін до кінця року оголосить про початок приватизації. Я вважаю, що поспішати в цій справі не треба: і держава, й «Укртелеком» більше виграють, якщо до справи підійти зважено. Потрібно грунтовно підготувати конкурс, вжити заходів для підвищення прозорості розрахунків і документообігу, для вдосконалення структури управління і т. ін. Щоправда, ми вже йдемо з випередженням графіка: адже уряд планував остаточне ухвалення законопроекту тільки у вересні.

— А Фонд держмайна не наполягатиме на прискоренні приватизаційного процесу?

— Не думаю, адже ми працюємо спільно. До того ж аргументи на користь такого рішення вельми переконливі. Один з головних аргументів — це необхідність створення законодавчого поля у сфері телекомунікацій. Поки не буде законодавчо закріплених правил захисту інвестицій і забезпечення певних гарантій домінуючому оператору, отримати надійного інвестора нам не вдасться. Іншими словами, потрібен закон про телекомунікації, і такий законопроект наш комітет уже підготував. Незабаром документ буде передано в уряд для проходження відповідних процедур.

— Наскільки підвищиться вартість «Укртелекому» у разі, якщо вдасться викупити акції іноземних засновників «Утелу»?

— Нині відбувається процес інтеграції. Якщо він буде успішним, то вартість «Укртелекому», безумовно, зросте. Інше питання — наскільки відбудеться зміцнення підприємства, наскільки великою буде його капіталізація. Це залежить від стану правового поля, менеджменту та низки інших чинників.

— Чим довше затягується приватизація «Укртелекому», тим нижча вартість виставленого на продаж пакету акцій. Чи згодні ви з цим?

— Неухвалення закону про приватизацію «Укртелекому» стримувало процес, і, певна річ, меншали можливості вигідно продати пакет. Тепер ситуація дещо інша: потрібно належно завершити підготовку до приватизації, а це не станеться за короткий проміжок часу. За наявності закону є всі передумови для того, щоб провести цю роботу якісно і без збитків для інвестиційної привабливості «Укртелекому».

Розмовляв Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: