Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Усе включено!

Як уникнути нав’язливого сервісу в РАГСах і пологових будинках?
4 липня, 2006 - 00:00
КОМПЛЕКТ ВЕСІЛЬНИХ ФОТОГРАФІЙ У СТОЛИЧНИХ РАГСАХ КОШТУЄ 400—500 ГРИВЕНЬ, І ВІДМОВИТИСЯ ВІД НИХ МАЙЖЕ НЕМОЖЛИВО / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Забирати з пологового будинку дружину і довгоочікуваного первістка Олексій приїхав з величезним букетом троянд. «Куди? — люб’язно зустрів молодого батька персонал. — Зі своїми квітами не можна. Хочете букет — тут купуйте». Обуренню родичів, що супроводжували його, не було меж. Але зіпсувати такий знаменний день свого життя такою дрібницею Олексій не збирався, а тому запропоновані квіти все ж купив. Але на цьому випробування не закінчилися. «Ви батько?» — пролунало нове запитання. «Вітаємо, ви стали батьком!» — гарненька дівчина тут же вручила Олексію яскравий малиновий бланк. «А ви у нас хто? Дядько? Вітаємо, ви стали дядьком!», «А ви дядина подруга? Вітаємо...» Не встигли родичі і оком змигнути, як всі бланки були роздані, і вже невідчепний оператор і фотограф пропонували свої послуги, відмовитися від яких також було неможливо, тому що, як виявилося, користуватися власною апаратурою в приміщенні пологового будинку заборонено.

Цей день в житті Олексія і справді став знаменним: він отримав сина і великий рахунок за додаткові послуги. «Нічого не поробиш, — знизала плечима дружина. — Усе включено!».

Те, що РАГСи і пологові будинки — об’єкти стратегічні, сумнівів ні у кого не викликає. Від їхньої бездоганної роботи багато в чому залежить демографічна ситуація в країні. Ось тільки чому фотографи і оператори, працюючи безпосередньо в стінах РАГСів і пологових будинків, так безцеремонно нав’язують свої послуги? І чому, якщо рішення взяти шлюб або народити дитину молоді люди приймають добровільно, фіксація цих урочистих подій на фото- і відеоплівку стала якимось обов’язком? «День» вирішив провести власне невелике розслідування.

А СВІТЛО НЕ ВВІМКНУТЬ

«Якщо на церемонію одруження до РАГСу ви приїдете зі своїм фотографом, — нарікає Оксана, що недавно вийшла заміж, — зробити хорошу зйомку йому просто не дадуть. До зали його проведуть як гостя, а виходити перед молодими, щоб зняти, не дозволять. При цьому місцевий фотограф зробить усе можливе і неможливе, щоб все-таки зіпсувати вам фотографії і настрій. Він спробує стати перед об’єктивом, перекриваючи зображення, спеціально підштовхне під руку... Мені часто доводилося спостерігати подібну картину на весіллях у подруг. Коли ж одружувалася я, нав’язувати послуги рагсівського фотографа нам не стали. Просто ввічливо попередили: якщо прийдемо зі своїм, нормальне світло нам не ввімкнуть».

Така практика у столичних РАГСах — не рідкість. А відмовитися від додаткових, і далеко недешевих, послуг для пар справжня проблема. За комплект весільних фотографій, наприклад, в Солом’янському РАГСі доведеться викласти 435 грн., за відео — ще 350. У Лівобережному палаці одружень зйомка урочистості коштуватиме 330 грн., короткий репортаж — 70, а студійні фотографії молодята зможуть отримати за тарифом 25 грн. за перше фото і ще по 15 за кожний дублікат. При цьому адміністратор лівобережної реєстраційної організації запевняє: замовлення — справа добровільна. Молодята самі можуть вибрати, що саме їм треба: фото або репортаж, а можуть і зовсім не скористатися послугою, запросивши власного фахівця. А вже хто це буде — професійний фотограф чи ваша троюрідна тітка, — значення не має.

У фотографів приватних студій інша думка. Консультуючи майбутніх молодят, вони відразу попереджають: за фотографії в РАГСі краще заплатити. По-перше, з урахуванням того, що зйомка тільки самої шлюбної церемонії у хорошого фотографа коштує 350 у.о., рагсівські побори здаються не такими вже вагомими. А по- друге, урочисту обстановку не зіпсують фиркання незадоволених співробітників. Щоправда, деякі пари платять тільки за те, що їм не заважають, відмовляються з принципу. «У таких випадках з місцевими фотографами ми намагаємося домовитися самі, — розповідає власник приватної фотостудії. — Інакше роботи не буде. Клієнти рідко замовляють зйомку тільки в РАГСі, якщо фотографа наймають, то вже на цілий день. А неприємностей на самому початку урочистостей нам і самим не хочеться».

ПОДОБАЄТЬСЯ, НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ...

Але, як не дивно, навіть своєчасна сплата послуг фотографа у РАГСі ще не гарантує відсутності неприємних несподіванок. «Кількість фотографій і ракурси ми з адміністратором обумовили заздалегідь. При цьому нам чітко назвали ціну, на яку ми погодилися. Але, коли підійшла черга забирати знімки, виявилося, що ціна на них виросла вдвічі. І чомусь саме в день нашого весілля! — скаржиться Леся. — Адміністратор розклала фото на столі і сказала: «Хочете, беріть за новою ціною, ні — не беріть зовсім». А ми там такі гарні...».

Щодо київських пологових будинків, то ціни на додаткові послуги в них однакові. Де б ви не народжували, знімки малюка обійдуться вам у 8 грн. за фото і ще по 4 за кожну копію. А ось за відеозйомку доведеться викласти не менше 60 грн. Переглянувши відеокасету з відзнятим матеріалом, ви самі вирішуєте, забирати її чи ні. Те ж правило поширюється і на фотографії. Фотограф робить, наприклад, двадцять п’ять знімків, а ви замовляєте п’ять, що найбільше сподобалися. Принаймні, так запевняли «День» у столичному пологовому будинку №3. Ось тільки громадянка Т., що народжувала в цьому ж пологовому будинку, звернулася до Антимонопольного комітету з наступною скаргою. Вона стверджує, що там її примусили придбати два комплекти неякісних фотографій її новонародженої доньки.

КОМЕНТАР

«Мамі приносять готові фото малюка. «Заберете?» — питають. А як вона може відмовитися? Дитина ж її. Це справжній психологічний тиск, — каже голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв. — Проблема нав’язування споживачам платних додаткових послуг у Києві стоїть досить гостро. Ми постійно виявляємо порушення у столичних РАГСах і пологових будинках. Ми проситимемо їх припинити нав’язування таких послуг, а підприємці, які працюють на території, заплатять штрафи. І молодята, і новоспечені батьки мають повне право запрошувати власних фотографів, операторів, а також самостійно знімати на фото- і відеоплівку такі значущі моменти свого життя. При цьому вони повинні мати цілком вільний доступ до приміщень пологових будинків і РАГСів. Будь-які ж обмеження і заборони на зйомку — незаконні».

Само собою такі порушення не повсюдні. Уважні і добрі адміністратори є і в пологових будинках, і в РАГСах. Інакше як пояснити, що відгуки про одні й ті самі організації у різних пар діаметрально протилежні? Тут уже як пощастить. Але, якщо в реєстраційних або медичних установах вас зустрічають хамством, Антимонопольний комітет радить — скаржтеся! Адже, щоб найзнаменніший день вашого життя не перетворився на жах, про дотримання своїх прав варто подбати завчасно.

Олена МОРОЗОВА
Газета: 
Рубрика: