Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В екології відкривається «друге дихання»

«Штучне» обійдеться дорожче
29 травня, 1999 - 00:00

Скажімо, зі страшним забрудненням міського повітря вихлопними газами могли б упоратися каталізатори для бензинових двигунів, що їх представило київське ЗАТ «Промінь-Експо». Як стверджують його творці, така нехитра штуковина знижує не менше ніж на 5% витрати пального, підвищує в два рази ресурс двигуна й на 20% зменшує шкідливі викиди.

Хворобливу для України тему продовжує й експозиція держуправління екобезпеки в Одеській області. За словами головного фахівця цієї організації Людмили Комарової, критичну ситуацію тут спільними зусиллями Держстандарту, управлінь екобезпеки й ДАІ поліпшили всього за два роки, налагодивши систему екоконтролю автотранспорту. В області — 70 постів, які займаються діагностикою та регулюванням паливних систем. У результаті талони екоконтролю прикрашають лобове скло 85% авто, дихається біля Чорного моря легше, а опитані соціологами водії в один голос заявили, що вони за нововведення.

Оператор одного з экопостів Олег Воконоголь розповів про курйоз із запорізькими ДЕУ, які вже з конвеєра не відповідають нормам викидів. Один зі скривджених власників новенької машини бив себе в груди, доводячи, що цього не може бути. Але оператор зупинив стареньку «Волгу», яка з честю витримала тест на СО, і власник крутої «тачки» здався.

...Очищають саму людину препарати на основі бурякового пектину, розроблені Національним університетом ім. Тараса Шевченка, виробництва уманського ВАТ «Вітаміни». Вітчизняний пектин не утворює желе, що необхідне для кондитерської промисловості, зате чудово виводить із організму радіонукліди, пестициди, важкі метали і особливо корисний для дітей.

На екологічній карті України лише третина територій позначена світлою фарбою як сприятливі для життя. Новітні наукові розробки, які представляли на виставці «Екологія-99» 59 експонатів зі всієї країни, спрямовані на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, очищення повітряного й водного басейнів, раціональне природокористування, упередження екологічних катастроф, створення здорового й безпечного довкілля.

Як повідомив кореспондента «Дня» голова парламентського Комітету з питань екологічної політики Юрій Самойленко, цього року вдалося змістити акценти в екологічній політиці.

— Від наукових розробок, — сказав він, — ми переходимо до їх конкретного втілення. Для того, щоб «підігнати» впровадження нових технологій, створюється система пільгового оподаткування. Уперше заплановане збільшення відрахувань із бюджету на екологію. Зокрема, на будівництво артезіанських свердловин — 25 млн. грн., створення лісопосадок переважно в лісостеповій зоні — 4,5 млн., на попередження повеней та обвалів — 10 млн. Остання цифра спочатку становила 25 млн. Але була «урізана» Мінфіном.

У разі подальшого скорочення екологічних програм, друге дихання до них може й не прийти. Надзвичайні ситуації витрусять із державної скарбниці значно більше грошей.

Олександр ФАНДЄЄВ, «День»
Газета: 
Рубрика: