До зустрічі Нового року, звісно ж, варто готуватися заздалегідь. Але, як правило, виходить навпаки, і плани складаються в останній момент, коли в паніці починаєш думати, що вдягнути й приготувати. Проте, як переконують фахівці, нервувати не варто. Підібрати вбрання та влаштувати свято більш ніж просто. А як це зробити, «Дню» радили дизайнери, стилісти, кухарі й організатори свят.
КАРНАВАЛ ЧИ СВІТСЬКА ВЕЧІРКА?
Перш ніж відправиться по магазинах за покупками, треба визначитися, де ви збираєтеся зустріти Новий рік. «Якщо йти на світську вечірку, то, звичайно, краще підібрати вечірню або коктельну сукню з декольте, — розповідає дизайнер Роксолана БОГУЦЬКА, — якщо вечірка серед друзів, то можна вдягнути яскраву нарядну блузу». Беззаперечним лідером у святкову ніч, погоджуються дизайнери, буде червоний колір. Більш того, Роксолана Богуцька вважає, що в цьому році прогнози дизайнерів і астрологів багато в чому збігаються. «Кажуть, що 2007 — рік вогненної свині, і зустрічати його треба в чомусь яскравому, — розказує Роксолана. — Я вважаю, якщо жінка вдягне щось червоне або підбере аксесуари такого кольору, вона буде виглядати дуже актуально».
Проте ще дизайнери сходяться на тому, що в будь-якому випадку вбрання треба підбирати індивідуально. «Не варто знущатися над собою й сліпо слідувати тенденціям, треба враховувати, як вбрання буде виглядати на фігурі. І якщо популярний червоний колір не личить вам, то краще прикрасити себе квіткою або чимось з аксесуарів такого кольору», — говорить Оксана КАРАВАНСЬКА.
А от дизайнер Світлана БЕВЗА вважає, що червоним кольором обмежувати себе зовсім не обов’язково. Головне, щоб костюм був яскравим. «Це можуть бути сукні з завищеною талією золотистого кольору, можливо, з додаванням чорного», — розповiдає Світлана. Не варто забувати й про власний настрій, від якого залежить, погодьтесь, багато чого. Ну а що може бути веселіше за новорічний карнавал? Тим більше, що останнім часом влаштовувати костюмовані дійства стає все більш популярним. Наприклад, в цьому році Роксолана Богуцька вирішила організувати у себе в ательє корпоративну вечірку-маскарад. «Ми про це оголосили кілька тижнів тому. Люди готуються, шукають костюми. Дуже цікаво, що з цього вийде!», — розказує Роксолана.
Підібрати костюм до маскараду не така вже й легка справа, як може здатися. Спочатку треба вигадати собі образ. «Напевно, через те, що наступний рік — свині, кожний третій захоче мати у вбранні якісь «свинські» елементи, — розказує Оксана КАРАВАНСЬКА. — І тому вигадувати треба щось кардинально протилежне».
Найбільш економний варіант у цьому випадку — взяти костюм на прокат. Це задоволення, залежно від розмаху, обійдеться приблизно в 50—200 гривень. А от щоб не зустріти ідентично вдягнутої людини, адже в такому разі свято можна вважати зіпсованим, Оксана Караванська радить пустити в хід свою фантазію й доповнити образ різними аксесуарами.
І все ж таки, в чий образ перевтілитися? Світлана Бевза вважає, що костюм можна підібрати в стилі «кабаре». Або ще як варіант — корсет, розшитий фаєтками. До речі, бути дівчиною ковбоя, як повідомила адміністратор магазину карнавальних костюмів Лілія АЛЄКСЄЄВА, зараз дуже модно. Такі вбрання просто нарозхват. «Але набагато більше популярні костюми піратів з камзолами й трикутними капелюхами, — розказує Лілія, — Також багато замовляють костюмів тварин: зайчиків, ведмедів і особливо білочок і свиней. А от дітям вибирають образи мультяшних героїв: спайдерменів, нінзя-черепашок, бетмена тощо. Дівчата всі принцеси й феї».
Та одного костюма не достатньо. Стилісти радять доповнювати образ модними зачісками й макіяжем. «У цьому році жодних диких кучерів! — розказує стиліст Наталія БАЛАБАНОВА. — Волосся має йти гладкою хвилею, можливо, з проділом. А от у макіяжі особливу увагу варто приділити очам або губам, виділити й зробити їх яскравішими. Загалом, таке гламурне рішення. А з аксесуарів краще підібрати натуральне каміння й золото».
ГВИНТАЖ ДЛЯ ЯЛИНКИ
Нещодавно соціологи опитали більше двох тисяч людей у всіх регіонах України на предмет святкування Нового року. Як виявилося, 79% українців мають намір зустрічати його вдома в колі сім’ї та друзів. Якщо й ви належите до цих людей, то саме час подумати про новорічні прикраси для свого будинку.
Роксолана Богуцька поки ще дім не прикрашала, а от офіс уже весь у новорічній атрибутиці. «Ялинку ми прикрасили, якщо можна так сказати, в класичному стилі та в кольорах логотипу нашої торгової марки, — розказує Роксолана, — А от іграшки ми вважали за краще зробити вручну. Десь залишалися шматочки шкіри чи хутра. Все пішло в хід. Насправді дуже цікаво виглядає! Іноді старі речі, які ми вже збиралися викидати, можна гарно переробити...».
А от у Оксани Караванської в офісі стоїть дідух... «У нас традиція — ставити дідуха з соломи й жита, — розповідає дизайнер. — Та оскільки ми з чоловіком дуже любимо живі ялинки, то ставимо й їх. Причому купуємо дерево за кілька днів до Нового року, щоб було свіже. А от на прикраси в нас кожного року нова тенденція. У цьому — сріблясті іграшки з прозорого скла».
Світлана Бевза прикрашала офіс хрюшками. «У мене висить дванадцять чарівних золотистих свинок. А взагалі, я приділяю багато уваги новорічним прикрасам. Думаю, що саме на Новий рік можуть здійснюватися мрії, якщо, звичайно, в це вірити», — розповідає дизайнер.
А от найвимогливішим і любителям екзотики варто зазирнути до Садового центру на Одеському шосе. Тут дійсно можна підібрати будь-яку ялинку на будь-який смак. Хочете кругле дерево — будь ласка, спіральне — жодних проблем! Фантазія польських флористiв, а саме з Польщі возять диво- ялинки, доходить до того, що з ялинки можуть вистригти силует Мікки Мауса. Тільки обійдеться це задоволення в кілька тисяч гривень.
СКАЖІМО ОЛІВ’Є «НІ»!
Якщо ви знайшли що вдягнути, прикрасили квартиру й запросили гостей, залишилося тільки одне — придумати, чим їх пригощати. Готувати традиційний салат олів’є, бутерброди з червоною ікрою й заливну рибу, що стала символом Нового року, якось нудно й одноманітно. Оксана Караванська думає про святковий стіл безпосередньо 31 грудня, коли вранці відправляє чоловіка за покупками, страви на столі цієї сім’ї завжди — суцільний експромт. «Улюблені страви я готую на дні народження, а от на Новий рік експериментую. Наприклад, минулого року в мене був оселедець з грушею. Насправді вийшло цікаво й смачно. Адже я не тільки дизайнер, але й кулінар!» — розповідає Оксана.
Напевно, прихильників традиційної кухні зараз мучить одне питання: готувати свинину чи пожаліти хрюшку хоча б в її рік. Шеф- кухар Людмила СЄРГІЄНКО вважає, що свинину все ж таки не варто чіпати. «Її можна замінити будь-яким іншим м’ясом або взагалі рибкою, яку також можна дуже смачно приготувати», — розповідає Людмила. Так, наприклад, Богуцькі запікають на Новий рік індичку. «Може ця традиція й трохи скопійована в американців, проте можу сказати, що виходить дуже смачно».
На Різдво прийнято співати колядки, а от традицій святкування Нового року, хоч він і вважається одним із найулюбленіших свят, чомусь немає... «Єдине що, у мене чоловік співає дуже гарно. Тому застілля обов’язково буде супроводжуватися народними піснями», — розповідає Роксолана Богуцька. Проте запросити співати можна й зірку, причому будь-якої величини. От тільки, як говорить PR-менеджер Олесь КРОМПЛЯС, знамениті естрадні співаки цікавлять людей все менше... «Зараз людей важко чимось здивувати. І шикарні ресторани, клуби вже не справляють належного враження», — розповідає Олесь. Тому, щоб догодити клієнтам, фірми, що спеціалізуються на організації свят, все частіше вдаються до чогось екстравагантного.
«Ми часто робимо екранізацію деяких моментів iз фільмів. Наприклад, з «Трьох поросят», «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки» та інших». Важливо також і де буде відбуватися вечірка. «Як правило наймають ресторани або клуби. І мимоволі людина занурюється в обстановку закладу, поводиться відповідно. Але кому потрібно, щоб людина просто сиділа й дивилася шоу-програму?». А щоб клієнти почували себе розкуто, свято можуть провести в авіаційному ангарі, музеї або навіть підземному бункері метро. «Так навіть і декорацій не треба. І коштує це ще дешевше, ніж будь-який середній ресторан», — розповідає Олесь.
Загалом, вигадувати можна що завгодно. Можна наймати акторів і співаків, але найголовніше, погоджуються фахівці, йти в Новий рік з гарним настроєм.
ДО РЕЧІ
До випікання тортів новорічно- різдвяної тематики у ці дні готується вінничанка Галина Демченко. В її солодкому меню — голова лева, їжак з фруктами і ще багато чого. До речі, всі напрацювання зафіксовані на фото і зібрані у спеціальному альбомі. У практиці майстрині є навіть стокілограмовий торт. Над ним випікальниця працювала три дні. А гості з’їли його за півгодини. Майстрині не шкода. Зрештою торти на те і печуться, щоб люди смакували. Як виявилося — для кожної людини можна випекти її індивідуально-особливий торт. Рибакові — рибу, мисливцеві — лева, діточкам — їжачків.
Кожну деталь «солодкого конструктора» пані Галина випікає окремо, а потім складає з них цілісний образ характеру іменинника з тіста, крему та солодких прикрас. Це кропітка, але найцікавіша частина кулінарного мистецтва. Ніякої кулінарної освіти жінка не має. Просто одного дня, після важкої хвороби, взялася до приготування особливого торта. І вже 20 років випікає оригінальні торти, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА, «День».