Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В нове життя... бігом

90% громадян України хочуть бути здоровими і сильними, та лише 5% — постійно займаються спортом
20 червня, 2008 - 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Хоч як банально звучить думка, що спорт — це запорука здоров’я, але так воно і є. Через так званий сидячий спосіб життя маємо цілий букет хвороб: серцево-судинні та легеневі захворювання, хвороби опорно-рухової системи та кишково-шлункового тракту, цукровий діабет та інші. Одна з причин — пасивне ставлення до спорту. Друга — нині люди стурбовані проблемами виживання, у більшості громадян не вистачає часу на заняття спортом і грошей: все більше спортивних закладів комерціалізуються і їхні послуги коштують недешево. Звісно, займатися спортом можна і на безкоштовних спортивних майданчиках. Але де знайти такі, які мають нове та якісне облаштування, а також безпечні для життя людини? Влада час від часу робить показові відкриття нових спортмайданчиків, але ефекту від цього мало: кількох перекладин та брусів недостатньо, аби виховати спортивну, а головне — здорову націю.

Держава намагається щось робити, аби вирішити цю проблему: нещодавно уряд України прийняв соціальну програму «Здорова нація», що розрахована на 2009— 2013 роки. Основне її завдання — підвищити спортивну активність українців та пропагувати здоровий спосіб життя. Але фахівці не радять чекати, поки програма почне впроваджуватися у життя, і рекомендують вживати певних заходів уже нині. Адже як свідчать результати «Моніторингу рівня залучення населення України до спорту для всіх» (дослідження провела компанія Research&Brandihg Group на замовлення Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту та Всеукраїнського центру фізичного здоров’я «Спорт для всіх»), більше половини населення України — 54% — жодного разу протягом останнього року не займалися спортом. Детальніше про результати моніторингу «Дню» розповіла заступник директора компанії Research&Brandihg Group Марина Касьян.

Держава намагається щось робити, аби вирішити цю проблему: нещодавно уряд України прийняв соціальну програму «Здорова нація», що розрахована на 2009—2013 роки. Основне її завдання — підвищити спортивну активність українців та пропагувати здоровий спосіб життя. Але фахівці не радять чекати, поки програма почне впроваджуватися у життя, і рекомендують вживати певних заходів уже нині. Адже як свідчать результати «Моніторингу рівня залучення населення України до спорту для всіх» (дослідження провела компанія Research&Brandihg Group на замовлення Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту та Всеукраїнського центру фізичного здоров’я «Спорт для всіх»), більше половини населення України — 54% — жодного разу протягом останнього року не займалися спортом. Детальніше про результати моніторингу «Дню» розповіла заступник директора компанії Research&Brandihg Group Марина Касьян.

— Пані Марино, скажіть, будь ласка, з якою метою проводився моніторинг?

— Відповідно до наказу Міністерства у справах сім’ї молоді та спорту в Україні з 2008 року запроваджена система моніторингу, яка показуватиме рівень зайнятості населення спортом. Такі дослідження будуть проводитися щороку у квітні. Перше складалося з двох компонентів: опитування населення України віком від 15 до 74 років (загальний обсяг вибірки склав 1200 осіб), що презентувало населення України за статтю, віком, територією проживання: місто чи село. Також було проведене експертне опитування фахівців у сфері масового спорту. У ролі експертів виступили представники спортивних засобів масової інформації, місцевих органів самоврядування та спортивних організацій (усього 100 експертів).

Найперше, що нас цікавило під час дослідження, це ставлення населення до спорту. Наразі більшість громадян України, приблизно три чверті опитаних, проявляє значний інтерес до спорту. Найбільшу зацікавленість у населення країни викликає футбол (за нього вболіває 43% населення), бокс (31%), фігурне катання (29%), художня гімнастика (15%) та легка атлетика (10%). Пояснити такі тенденції можна кількома чинниками: саме про ці види спорту найбільше інформують громадськість засоби масової інформації, і саме у цих спортивних сферах Україна має видатних спортсменів, яких населення прагне наслідувати. Згадаймо досягнення братів Кличків у професійному боксі, або ж запал фанатів вітчизняного футболу, які нині вболівають за «наших» на Чемпіонаті з футболу- 2008, і все стане зрозумілим. А зацікавленість легкою атлетикою можна пояснити тим, що цей вид спорту є найдоступнішим: приміром, для того, щоб бігати, необов’язково записуватися до тренажерних залів.

В цілому інтерес населення до спортивних подій дуже високий. Як свідчать результати опитування, 10% респондентів активно цікавляться спортивними подіями, тобто не пропускають повз себе жодної інформації зі світу спорту, ще 25% — регулярно цікавиться подіями з окремих видів спорту, значними подіями цікавляться час від часу 38% респондентів і не цікавляться спортом взагалі — 25%.

Також під час дослідження ми з’ясували, як населення України оцінює рівень умов для занять спортом. Так, лише 13% населення вважає, що необхідні умови для занять спортом таки існують в Україні, натомість 29% відмітили, що їх не існує взагалі, решті респондентів було важко дати відповідь на це питання, що говорить про необізнаність населення з розвитком спортивної інфраструктури у державі або ж про відсутність доступу до такої інформації.

— Захоплюватися спортом і займатися ним — це різні речі. Скільки ж українців все-таки займаються спортом, приміром, роблять ранкову зарядку чи регулярно відвідують спортивні зали?

— За даними моніторингу, протягом 2007 року спостерігалася тенденція до низького залучення населення до спорту: лише 5% респондентів відзначили, що вони займалися спортом майже щодня, більшість населення — 54%— відповіли, що займаються спортом менше 60 разів на рік, тобто кілька разів на місяць. Основна частина населення, приблизно третина, планує найближчим часом зайнятися спортом під час дозвілля. Разом з тим результати масового опитування не дають підстав вважати, що така зацікавленість переросте у реальне заняття спортом, адже більшість жителів країни — 60% — взагалі не планує таких занять під час дозвілля, при чому основна їх маса (47%) впевнено заявила про відсутність таких планів. Хоча у порівнянні з 2003 роком, активність населення України у плані заняття спортом змістилася у позитивний бік. Але поки що це тільки тенденція, і наскільки вона підтвердиться у наступні роки, покажуть наступні дослідження.

Також нас цікавило, у складі яких організаційних структур українці займаються спортом. З’ясувалося, що самостійно спортом займаються 82% респондентів, тобто роблять ранкову зарядку, бігають щоранку або обирають інші доступні види спорту. Натомість у неформальних групах, тобто у тренажерних залах, займається спортом 29% опитаних. Дослідження показало, що для людей дуже важлива вартість послуг у спортивних клубах. Так, за послуги спортивних клубів та секцій готові платити тільки 21% респондентів, тобто економічний фактор для занять спортом становить для українців значну перешкоду. Декому з громадян вдається поєднувати відпочинок зі спортом — вони виконують фізичні вправи, перебуваючи у будинках відпочинку, санаторіях тощо — але таких в Україні лише 11%.

Результати свідчать, що займатися населенню спортом у вільний час заважає висока вартість спортивних послуг (77%), низький рівень життя (65%), а також недостатньо розвинена культура здорового способу життя та проблеми, пов’язані з віком чи станом здоров’я.

До речі, з думками населення з цього приводу погоджуються і експерти, що брали участь у дослідженні. Крім того, більшість фахівців не задоволені державною політикою, яка б залучала населення до спорту. Експерти неоднозначно оцінили роботу державних структур, які мали б підвищувати спортивну активність населення. На їхню думку, це завдання повинні виконувати спортивні федерації, добровільні спортивні товариства, представництва центру «Спорт для всіх», засоби масової інформації та органи виконавчої влади.

— Як можна підвищити спортивну активність українців?

— У першу чергу, треба будувати нові спортивно-оздоровлювальні заклади, і не тільки в обласних, а й районних центрах. Як показало дослідження, проблема оплати послуг набагато гостріше стоїть якраз у регіонах, а не у містах-мегаполісах. Також треба приділяти більше уваги культурі здорового способу життя: інформувати людей про необхідність занять спортом на дозвіллі, адже це набагато корисніше, ніж просто пролежати цілий день на дивані перед телевізором. Пропагувати здоровий спосіб життя та інтерес до спорту треба спільно з державними структурами. Як свідчать результати дослідження, в українців є прагнення до занять спортом. Так, 89% опитаних хочуть, щоб молоде покоління систематично займалося спортом, а 40% бажають, щоб усе більше молодих людей ішло у професійний спорт. Більшість респондентів та експертів сходяться на думці, що підростаюче покоління повинно вести активний спосіб життя. Серед позитивних результатів опитування слід відзначити бажання 90% населення бути здоровими, 69% — кращими та сильнішими. Але поки що ці бажання лишаються нереалізованими.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: