Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відпочити, вболіваючи

На Олімпіаді-2004 побуває п’ять тисяч українців
5 лютого, 2004 - 00:00

Цього року Афіни — історична батьківщина Олімпійських ігор, куди вони знову повернуться, — стане місцем зустрічі не тільки пасивних «спортсменів», які стежитимуть за баталіями зі стадіонних лав, а й туристів. Генеральний директор MIBS Travel Ukraine (ексклюзивний агент Олімпійського комітету України з усіх аспектів організації поїздок українських громадян на афінську Олімпіаду) Олена Гетманцева зауважила, що проведення Олімпіади «так близько до нас» сприятиме тому, що більше українців зможуть її відвідати. П’ять тисяч — саме стільки, за прогнозами, наших громадян побуває в Афінах протягом 12—31 серпня, а на трибунах буде виділений навіть український сектор з відсіками А і Б відповідно до зручності місць. Для порівняння: Олімпійські ігри в Сіднеї відвідали лише 50 наших співвітчизників. Олена Гетманцева говорить, що наступну можливість побувати на Іграх, а заодно й відпочити, українці матимуть приблизно за 25 років, оскільки до того Олімпіада знову буде від нас «за тридев’ять земель».

Уже сьогодні придбати квиток на Олімпійські ігри-2004 — нереально. Разом з тим вищезгадана компанія — єдина в Україні, що має можливість бронювати квитки на олімпійські змагання, встигла закупити 18 тисяч квитків на усі види спорту: з дня урочистого відкриття Ігор аж до їхнього закінчення. Вартість квитків коливатиметься від 12 євро до 900 — в залежності від видовищності дня та змагань. Крім того, вже місяць, як розпочато продаж пакетів послуг, у який входить харчування, віза, страхування, набір довідкових матеріалів, екскурсії з гідом, автобусне транспортування на змагання та навіть набір сувенірів. Для заможних українців вартість 18-ти ночей для однієї особи складатиме 25 тисяч євро, для «скромніших» — дві з половиною тисячі. Вибір полягає між фешенебельним океанським п’ятизірковим лайнером «Роттердам», який зможе розмістити майже півтори тисячі осіб, та просто готелями. На лайнері також передбачається так званий «Український дім», де зірки вітчизняного спорту, відомі люди, політики матимуть змогу обговорити хід Ігор. Узагалі, на час Олімпіади в афінському порті Пірей на якорі стоятимуть 11 лайнерів з різних країн. На російському «Остердамі» разом з іншими вболівальниками житиме й Володимир Путін. Присутність на Іграх нашого Президента поки що вирішується.

ДО РЕЧІ

Днями в МОЗ відбулася колегія, присвячена медичному забезпеченню підготовки збірних команд до Літніх олімпійських та паралімпійських ігор 2004 року в Афінах. Як відзначив голова Національного олімпійського комітету України Іван Никифорович Федоренко, нашим спортсменам для перемоги просто необхідні висококваліфіковані фахівці, які зможуть відстоювати інтереси наших олімпійських чемпіонів на міжнародному рівні. Щоправда, зараз в українській збірній лікаря взагалі немає. У зв’язку з цим, говорить І. Федоренко, наші спортсмени не зможуть ні гідно підготуватися до змагань, ні пройти реабілітаційний курс після змагань. «У нас відсутнє держзамовлення, — пояснює ситуацію, що виникла, завідувач кафедри спортивної медицини Національного медичного університету ім. О. Богомольця Валентина Шаповалова, — ні МОЗ, ні Держкомспорт, ні місцеві органи самоврядування не «роблять замовлення» на спеціальність спортивного лікаря, хоча ми щорічно випускаємо висококласних фахівців».

Олеся ПАЛАМАРЮК
Газета: 
Рубрика: