Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відсутність повноцінного дитячого харчування впливає на здоров’я українських малюків

22 вересня, 1998 - 00:00

«Буквально через кілька років після народження така система харчування дається взнаки цілим букетом хвороб», — каже професор Інституту педіатрії Валентина Отт. За її словами, такі діти страждають на авітаміноз, рахіт, вони часто розумово та фізично відсталі.

Багатьом батькам сьогодні не вистачає коштів, щоб повноцінно годувати своїх немовлят. Мати шестимісячної дівчинки Олена каже, що вона одержує матеріальну допомогу на дитину 12 гривень, яких вистачає на молочну суміш на півтижня. «Мій чоловік працює на авіазаводі й місяцями не одержує платні, тож на якісь елементарні вітаміни та їжу для дитини збираємо кошти з усіх родичів», — додає вона.

За словами лікаря-педіатра Олександри Петрової, дитячий раціон має бути особливо багатим у першу чергу на молоко, м’ясо, рибу, різноманітні овочі та фрукти. Нині, за її даними, більшість немовлят недоотримують половини того, що потрібно їхнім організмам, тому зросла кількість дітей із різними патологіями. Валентина Отт каже, що особливо погіршився раціон харчування матерів та дітей останніми місяцями: люди змушені були перейти на більш дешеву та неповноцінну їжу.

Державної субсидії вистачає не надовго на молочну дитячу суміш за ціною 3 — 6 гривень. Це, до речі, ціна на вітчизняну продукцію. А продукти провідних світових виробників дитячого харчування коштують удвічі, а то й утричі більше.

«Чому не зробити ціни на вітчизняні дитячі продукти більш низькими і не збільшити їхній асортимент? Від цього виграють усі: і виробники, і діти — будуть ситими та здоровими, — каже мати двох десятимісячних близнюків. — Мій чоловік непогано заробляє, тому я можу забезпечити своїм дітям здорове життя, але все-таки хотілося б бачити на прилавках магазинів більше вітчизняної продукції, якій я за традицією чомусь довіряю більше», — додає вона.

В Інституті педіатрії кажуть, що вітчизняне дитяче харчування, на жаль, не є ідеальним за комбінуванням різних елементів, вітамінів та речовин. На думку фахівців, ціна на таку продукцію має бути набагато нижчою. За словами В. Отт, сьогодні треба працювати над поліпшенням якості вітчизняної дитячої продукції. Матері також нарікають на якість наших продуктів для дітей.

Проте, схоже, що незабаром буде неможливо придбати навіть таку вітчизняну продукцію. За словами начальника управління розвитку виробництва продуктів дитячого харчування Міністерства сільського господарства Лідії Карпенко, виробництво в Україні цієї продукції за поточний рік суттєво зменшилося. За її даними, виробництво дитячої ковбаси цього року зменшилося на 27% порівняно з аналогічним періодом 1997 року, рідких і пастоподібних молочних продуктів — на 26%, молока стерилізованого та вітамінізованого — на 32%. З 15 підприємств, що виробляють консерви для дитячого харчування, нині, за словами Л. Карпенко, працюють лише три. На її думку, це пов’язано насамперед із браком оборотних коштів, вузьким ринком збуту, нестачею й високою вартістю сировини, а також низькою купівельною спроможністю населення. Л. Карпенко бачить вихід у налагодженні реалізації продуктів дитячого харчування і в наданні цій галузі дотацій та інвестицій.

Тож поки що українські діти набуватимуть сили та здоров’я на продукції «Hipp» та «Nestle», а кому це вже не по кишені, — на тій самій картоплі-пюре та коров’ячому молоці. От вам і здоров’я нації!

№180 22.09.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Марина ПИРОЖУК,Центр журналістських досліджень
Газета: 
Рубрика: