Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ВИКЛИК «МОЛОДОСТI»

Восени цього року в Києві стартує небачений раніше проект у сфері кіноосвіти
8 серпня, 2003 - 00:00

Міжнародний київський кінофестиваль «Молодість» продовжує демонструвати своє вражаюче вміння не просто виживати, а цілком динамічно розвиватися і змінюватися в умовах безвихідної коми вітчизняного кіно як такого. Почин команди Андрія Халпахчі (директор фестивалю) справді новий.

Цього року, в рамках ХХХIII МКФ «Молодість» запускається проект «MOLODIST TALENT CAMPUS», що в перекладі приблизно означає «Табір талантів «Молодості». Це — спеціальна програма підтримки молодих кінематографічних талантів, як вітчизняних, так і зарубіжних, у своїй активній частині розрахована на всі дев’ять днів фестивалю, з 25 жовтня по 2 листопада.

Відразу варто відмітити, що тут наш фестиваль практично йде в ногу зі світом. Спеціальні нагороди для молодих, і нагороди вельми немаленькі, є на всіх великих кінофорумах (наприклад, Лев майбутнього у Венеції з премією Діно де Лаурентіса на суму 100000 доларів); однак окрема внутріфестивальна програма творчого розвитку дебютантів уперше у великому масштабі заснована тільки в цьому році на Берлінському кінофестивалі. П’ятиденний «BERLINALE TALENT CAMPUS» зібрав понад 500 кінематографістів (серед них — і двоє українців) із 61 країни світу. Програма включала в себе близько 70 акцій різного роду, що стосувалися необхідних аспектів кінематографічної роботи: написання сценаріїв і продюсерства, режисури та монтажу, роботи з акторами і фінансування, — а опікали молодь майстри калібру Віма Вендерса. У Таборі, власне, і відбувалося те, чим особливо цінні фестивалі: у своєрідному «артистичному бульйоні» варилися кіношники різних країн, поколінь і переконань, початківці запросто спілкувалися з метрами, всі вчилися один в одного. Були і цілком відчутні, матеріальні результати: учасники Табору зняли на цифровому відео три короткометражки, одна з яких отримала нагороду «Talent Movie of the Week». Паралельно було проведено конкурс сценаріїв, сюжети яких так чи інакше пов’язані з Берліном. Нагородами для трьох кращих авторів стали запрошення до Берліна для екранізації своїх задумів, причому знову ж за допомогою відомих майстрів, таких, як Фолькер Шлендорф.

Власне, Табір «Молодості» — спільний почин «Berlinale Talent Campus» і київського фестивалю. Мета — та ж, що і в Берліні — обмін інформацією і підтримка дебютантів, навчання в іменитих режисерів. З останніх вже погодилися провести майстер-класи Єжи Гофман, Кіра Муратова, Джиммі Муракамі, Йос Стеллінг. Пройдуть презентації споріднених програм, того ж «Berlinale Talent Campus», «Дому молодих кінематографістів» (Норвегія) тощо. Учасниками Табору талантів автоматично стають усі учасники конкурсу ХХХIII «Молодості».

Взяти участь у проекті зможуть і студенти театрального інституту та університету культури, а також усі бажаючі кінематографісти. Для цього необхідно лише заповнити спеціальну аплікаційну форму, вивішену на сайті фестивалю www.molodist.com.

Є й вагомі матеріальні стимули до участі в Таборі. Це програма «3 master pics» (спільно з «Esse House» і телеканалом «1+1»). Як і в Берліні, буде проведено конкурс сценаріїв для студентів і всіх режисерів, які ще не зняли повномеражний фільм. Знімальні групи для трьох найкращих авторів сформують організатори проекту. Зйомки пройдуть все в ті ж дев’ять днів фестивалю, а результати — три коротких метри, знятих на цифрове відео — продемонструють на закритті ХХХIII «Молодості» і відкритті Табору у Берліні в лютому 2004 року. Відповідно, три призери автоматично акредитуються на «Berlinale Talent Campus»-2004.

Таким чином, за відсутності хоча б якоїсь виразної політики у сфері кіноосвіти (кінофакультет театрального інституту перебуває приблизно в тому ж стані, що і все українське кіно в цілому) цю функцію бере на себе кінофестиваль «Молодість», за своїм форматом, до речі, призначений для підтримки дебютантів. Приємно, що процес розпочався як виклик — і державі, і комерційним структурам. Є надія, що виклик буде прийнято.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: