Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Війна та... інновації

Для лікування поранених у зоні АТО в Україні створять надсучасні медичні центри
24 вересня, 2014 - 12:11
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Незабаром в Україні відбудеться загальна всеукраїнська військово-медична мобілізація. Йдеться про проведення цивільних захотів на кшталт колишньої цивільної оборони — що робити у разі небезпеки.  Про це повідомила радник Президента України Ольга Богомолець.

— Якщо в населеному пункті станеться, наприклад, вибух на залізниці чи  підприємстві, терористичний акт чи інша загроза, люди мають бути підготовленими. І наше завдання сьогодні — підготувати всю Україну. У військово-медичній мобілізації можуть взяти участь усі охочі, буде залучено всіх лікарів, представників МНС, ДОСААФ, представників самооборони та ГО, які вже долучені до розробки цих програм. Також — усі, хто захоче більше знати про мобілізацію, — сказала Богомолець.

Від роботи лікарів, усіх, хто забирає поранених із поля бою, хто допомагає надавати первинну та спеціалізовану медичну допомогу, більшість із яких не є військовими, залежить, скільки життів ми зможемо зберегти. За останні місяці серед військових медичної служби України та військових медичних закладів МОУ п’ятеро загинули, четверо зникли безвісти, 39 зазнали поранення. Усього за час воєнних дій у зоні АТО поранено 2425 бійців Збройних сил України, 950 лікуються в госпіталях, інші вилікувалися, з них дехто повернувся в стрій, дехто — у відпустці по хворобі. За даними військових, бійці ЗСУ складають приблизно 70% від усіх поранених.

— У системі військово-медичних шпиталів ми сьогодні маємо 49 тяжкопоранених, які потребують нейрореабілітації або протезування (травма хребта, ампутації). Це два вузькі напрями медицини, які ми плануємо розвивати в Україні, щоб мати змогу надавати цим людям висококваліфіковану допомогу, — сказала Ольга Богомолець. — Серед них є виписані, які чекають на протезування. Ми хочемо, щоб це відбувалося в Україні, тому що щороку протези потребуватимуть технічного огляду, певної докомплектації та певних змін. Тому значно легше створити установи, які це зможуть робити в Україні. Нейрореабілітації сьогодні потребують 14 осіб. Це тривале лікування, розраховане не на один рік. За допомогою європейських країн і країн НАТО ми хочемо створити в Україні найбільш сучасні  медичні центри. Одна з країн  готова надати півмільйона доларів на створення таких центрів.

За словами військових лікарів, майже 100% поранених бійців АТО,  яких відправили на лікування за кордон, могли отримати це лікування в Україні. Частину з них направлено за особистим бажанням волонтерів і рідних, які самі збирали кошти на лікування і наполягають на цьому. Ще одна новація — ухвалено рішення про розширення у військових госпіталях психолого-психіатричної служби. Тому що війна показала надзвичайно велику необхідність роботи психологів із військовими.

— Ухвалено рішення щодо розширення  психолого-психіатричної служби в усіх медичних центрах. Тому що розлади, які сьогодні є у військових, потребують тривалого лікування, спостереження і реабілітації. У нас сьогодні близько 150 таких поранених. У них виникають реактивні психози — це наслідки, які можуть бути тимчасовими і які потребують не тільки стаціонарного лікування, а й лікування соціуму, — сказав генерал-майор, к.м. н., лікар вищої категорії, начальник Головного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» МОУ Анатолій КАЗМИРЧУК.

Військові лікарі кажуть, що зараз є дуже багато запитів на лікування наших поранених — із Грузії, Литви, Естонії, Польщі тощо. Проте, за словами полковника медичної служби, директора Військово-медичного департаменту МОУ Віталія АНДРОНАТІЯ, перш ніж відправляти, командування ЗСУ повинно отримати гарантії, що хворого військового справді вилікують, що медицина країни, яка приймає на лікування, має такий потенціал.

Але в основному, вважають військові лікарі, зараз потрібно підвищувати свої медичні потужності.

— На даний час формується перелік закладів, які використовуватимуться в контексті існуючої реабілітаційної бази. Це санаторні комплекси всіх відомств, профспілок тощо. На їхній базі створюватимуться міжрегіональні реабілітаційні центри з метою реабілітації учасників АТО. Усе це буде включено в державну програму, буде здійснено державне фінансування, — сказав Анатолій КАЗМИРЧУК.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: