Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Втратили пам’ять чи совість?

20 листопада, 2007 - 00:00

Влада Запоріжжя відмовляється встановлювати пам’ятник жертвам Голодомору.

Жителі Запоріжжя вже кілька років оббивають пороги міської влади з надією, що місцева влада вшанує пам’ять жертв всенародної трагедії — Голодомору 1932—1933 рр., аби до його 75-х роковин відкрити у місті пам’ятний знак. «У Запорізькому краї, насамперед у сільській місцевості, під час голоду 1932—1933 рр. загинули десятки тисяч людей різних національностей. «Хлібозаготівельники» забирали не тільки хліб, м’ясо та картоплю, а й усі продовольчі запаси до нового врожаю. Цю акцію можна розглядати тільки як свідоме створення умов для голодної смерті, адже селяни не мали гарантованої можливості придбати продовольство, — зазначає голова міського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Анатолій Ажажа. — Наш степовий край найсильніше, за документальними даними, постраждав від Голодомору і мав найбільше людських втрат».

У місті утворилася ініціативна група, яку підтримали 19 громадських організацій, серед них національно-культурні товариства, Національна спілка письменників України, обласне відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Союз українок тощо. Спочатку на пропозицію відкрити в Запоріжжі пам’ятник жертвам Голодомору ініціатори ідеї отримали відповідь заступника голови міста, який стверджував, що такий пам’ятник уже є. Через деякий час інспекція з охорони пам’яток історії та культури Запорізької області офіційно підтвердила, що «пам’ятник, присвячений жертвам Голодомору 1932—1933 рр., у місті відсутній». Із цим документом ініціативна група продовжила оббивати пороги запорізької міської влади.

На неодноразові звернення та телефонні нагадування міському голові Запоріжжя Євгену Карташову, 10 жовтня цього року ініціативна група отримала відповідь iз міськвиконкому, в якій запропонували: «Обгрунтувати доцільність спорудження пам’ятника в даному регіоні». Представники громадських організацій розцінили це як відмову встановити пам’ятник жертвам геноциду. Разом з тим вони дуже обурилися, що «без будь-яких зволікань ухвалюється рішення, згідно подання ветеранів прикордонних військ (КДБ СРСР), про встановлення пам’ятника прикордонникам у однойменному сквері».

Наразі ініціативна група не збирається опускати руки: керівники громадських організацій звернулися за допомогою до Президента Віктора Ющенка та голови Запорізької ОДА Євгена Червоненка, сподіваючись, що їх почують.

КОМЕНТАР

Євген ЧЕРВОНЕНКО , голова Запорізької облдержадміністрації:

— Дійсно, три роки товариству «Просвіта» міська влада Запоріжжя відмовляла у встановленні пам’ятника жертвам Голодомору. В мене були деякі розмови з керівництвом міста, я це питання підняв на колегії облдержадміністрації, і деякі люди червоніли перед усією областю... Наслідком цих розмов нині є рішення президії міськради встановити в Запоріжжі пам’ятник жертвам Голодомору. На проспекті Леніна нам виділили місце, де ми плануємо його поставити 24 листопада — звісно, якщо місто встигне його «облагородити», виконати всю необхідну роботу. Пам’ятник поставлять за мої власні кошти.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: