Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Виміряти пульс... синьому киту

Біологи вперше в історії виконали цю процедуру завдяки спеціально розробленому приладу
28 листопада, 2019 - 10:23
ДОСЛІДНИКИ РОЗМІЩУЮТЬ ПРИСОСКУ НА ТІЛІ СИНЬОГО КИТА ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСТОТИ СЕРЦЕВИХ СКОРОЧЕНЬ / ФОТО РЕЙТЕР

Американським біологам уперше в історії вдалося виміряти частоту серцевих скорочень у найбільшої тварини планети — синього кита. Вважалося, що серце кита, вагоюв тонну, скорочується в межах 5—20 ударів на хвилину. Про це повідомляє Reuters, передає zik.ua.

Згідно з повідомленням, морські біологи з Стенфордського університету, Інституту океанографії Скріппса і Каліфорнійського університету в Санта-Круз здійснили прорив. Спочатку в лабораторії розробили спеціальний прилад для зняття кардіограми в синього кита. В день дослідження біологи змогли наблизитися до 22-метрового самця на невеликому надувному човні і прикріпили датчики до спини тварини. Учені не стали фіксувати присоски внизу живота, де якраз і розташоване серце, оскільки там містяться складки, які розсуваються під час прийому їжі. Прилад міг легко зісковзнути в них і пошкодитися. Кардіограму синього кита записували протягом 9 годин.

Після розшифровки даних, біологи дізналися, що серце кита працює в різних режимах. При пірнанні пульс тварини сповільнюється до 4—8 ударів на хвилину. Піднімаючись на поверхню, синій кит відновлює рівень кисню в своєму організмі і частота серцевих скорочень зростає до 25—37 ударів на хвилину.

Біологи зауважили, що труднощі дослідження полягали в тому, що тварина дуже велика (завдовжки сягає 30 метрів і важить до 200 тонн), серце синього кита розташоване в нижній частині тіла і ці тварини ніколи не перевертаються на спину. Тобто дістатися до серця синього кита досі не видавалося можливим.

Газета: 
Рубрика: