Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як допомогти квітам перезимувати

18 листопада, 2004 - 00:00

З переходом на зимовий час погляд багатьох садівників повертається всередину себе. Тобто наступає період, коли злегка підзабуті кімнатні рослини знову в фаворі, тому що практично кожен любитель прекрасних садів культивує маленький зимовий садок у своєму помешканні.

Загальноприйнята думка полягає в тому, що взимку рослини перебувають у стані спокою, тому догляд за ними зводиться, в основному, до поливу і обприскування. Насправді багато рослин, які вирощують у своїх житлах мешканці середньої смуги, пізньої осені і взимку відчувають себе набагато краще, демонструють чудовий ріст і прекрасне цвітіння. Це пов’язано, передусім, з тим, що багато хто з рослинників для забезпечення рослинам комфортних умов використовують підсвічення, в тому числі натрієвими лампами, спектр яких близький до сонячного світла. Крім того, багато хто використовує зволожувачі повітря: вони зводять нанівець згубний вплив нагрівальних приладів. Таким чином, тривалість світлового дня і вогкість повітря можуть регулюватися відповідно до потреби, а зиму середньої смуги можна легким рухом руки рослинника перетворити на «тропічне літо». А, значить, і роботи в домашньому саду можна в цей період провадити будь-які.

Сезон «зимових польових робіт» потрібно почати з підрахунку літніх втрат. Незважаючи на те, що більшість рослин почуває себе чудово саме в літній період часу, потрібно зробити ретельний огляд своїх володінь на предмет виявлення ослаблених і прихворілих рослин. А потім приступити до вдосконалення свого саду: видалити жовте листя і листя, яке здається хворим, оглянути всі рослини на предмет виявлення хвороб і шкідників, розробити, запланувати і провести необхідний курс лікування. Зробити обрізання тих рослин, які в ньому мають потребу, відділити рослини, у яких контейнер став катастрофічно малим, пересадити всі рослини, які потребують пересадки, до нових горщиків методом перевалки. Після цього слід наново розставити всі рослини з урахуванням того, що деякі з них переставляти не можна (наприклад деревця цитрусових), що деякі надміру виросли, що деякі рослини потребують більшої кількості світла, ніж вони отримували на старому місці, що з’явилися нові рослинки, яким треба визначити оптимальне місцезнаходження, визначити на «зимівлю» рослини, яким необхідний період спокою (ахіменеси, амариліси та інші). Перевірити, чи не потрібно досипати землі в горщики тих рослин, які не пересаджуватимуть.

Поливати рослини в зимовий час слід уранці і — у відповідності з численними правилами поливу, які складаються в окрему науку.

За матеріалами Luzhok.ru підготувала Вікторія ГЕРАСИМЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: