Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як допомогти «зношеним» суглобам

26 жовтня, 2004 - 00:00

В Україні, за офіційними даними, понад 3 мільйони громадян страждають на остеоартроз — захворювання суглобів кінцівок і хребта. Це лише ті, хто звернувся за допомогою до лікарів. А багато страждають мовчки. Утім деструктивні зміни суглобів — проблема світова. Питанням «зношених суглобів» займаються вчені багатьох країн. Останнє слово в медичній практиці — це використання препаратів-хондропротекторів, що заповнюють дефіцит «природної внутрішньосуглобової змазки».

Хондропротектори перекладаються з латині, як «захисники хряща», що реанімують його нормальні властивості та заповнюють дефіцит природної внутрішньосуглобової змазки. Це справді новий напрям у медицині. І дуже перспективний, — каже завідувач кафедри ортопедії та травматології № 2 Київської медичної академії післядипломної освіти, професор Василь Попов, — якщо врахувати, що до групи ризику потенційних хворих входять не лише ті, хто переніс травми суглобів, а й люди, яким за 50 років, і ті, хто веде малорухомий спосіб життя.

Основна причина хвороби в тому, що організм недостатньо виробляє такі речовини, які входять до складу здорової хрящової тканини, суглобових оболонок і внутрішньосуглобової рідини. У результаті хрящі втрачають пружність, перестають пружинити та поступово руйнуються.

На сьогодні своїм пацієнтам ми рекомендуємо новий хондропротектор Терафлекс — препарат серії Health Life. Він містить хондроїтин і глюкозамін, які отримують із хрящів тихоокеанських акул і панцира крабів. Хондроїтин — це головний компонент природної внутрішньосуглобової змазки, а глюкозамін — будівельний матеріал для інших необхідних суглобам речовин. Така комбінація діючих речовин дозволяє не лише заповнити дефіцит природної внутрішньосуглобової змазки, а й не дає організму розучитися самостійно її виробляти. У результаті після двомісячного курсу лікування зменшується інтенсивність болю та збільшується рухливість суглобів. Перед застосуванням цього чи будь- якого іншого лікарського засобу слід ознайомитися з інструкцією або проконсультуватися з лікарем.

Ольга КРОТОВА
Газета: 
Рубрика: