Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як покращити здоров’я українців?

Фізичний стан людини тільки на 10% залежить від якості медичної допомоги
18 січня, 2012 - 00:00
«РЕКВІЄМ ПО ПИВУ» / ФОТО ВОЛОДИМИРА ТАРАСОВА

Нещодавно в Україні затвердили Концепцію Загальнодержавної програми «Здоров’я-2020: український вимір» — стратегію покращання здоров’я наших громадян. Однією з її складових є робота на запобігання алкоголізації населення: розробники стратегії створили цілий напрям роботи на шляху, аби зменшити виживання кількості алкоголю в Україні. Адже за даними МОЗу, демографічні втрати України від надмірного споживання алкоголю є на другому місці після трудової міграції. Найгірше, що ці втрати стосуються саме молодих і працездатних людей 35—49 років. За даними експертів, якщо на початок 1990-х років в Україні на рік на душу населення приходилося 5,4 л алкоголю, то у 2009-му — 10 л. Фахівці зазначають, що якщо врахувати алкогольні напої, які виготовлені вдома, то фактичне споживання українцями алкоголю на рік становить...15 л. Втім, ВООЗ застерігає: дуже небезпечним треба вважати споживання громадянами 8 л алкоголю на рік.

У РОСІЇ ТА КРАЇНАХ СНД КОЖНА П’ЯТА СМЕРТЬ ПОВ’ЯЗАНА З УЖИВАННЯМ АЛКОГОЛЮ

Із середини 1960-х років тривалість життя в Україні стрімко зменшувалася, у Європі ж — зростала. Якщо 1960 року українці жили в середньому 71 рік, як і жителі Великобританії, а жителі Швеції — 73 роки, то вже 2005 р. середня тривалість життя в Україні зменшилася до 68 років, для порівняння — у Великобританії зросла до 78-и, а у Швеції — до 81 року. Середня і очікувана тривалість життя в Україні знижувалася як за радянські часи, так і в роки незалежності. Основною причиною стала відсутність державної політики щодо збереження громадського здоров’я, поширеність тютюнокуріння та вживання алкоголю. Свідченням цього є надсмертність серед чоловіків у віці 30—44 р., тобто серед молодих здорових людей вона у 4 рази вища, ніж у країнах ЄС.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, алкоголь є причиною майже 4% усіх смертей у світі, через вживання спиртного помирає більше, ніж від СНІДу, туберкульозу та воєн, разом узятих. Найвищий рівень смертності в результаті вживання алкоголю зафіксований у Росії та країнах СНД, де кожна п’ята смерть пов’язана із вживанням спиртного.

Вживання спиртного призводить до 60 типів різних захворювань і травм. Серед найбільш розповсюджених хвороб є цироз печінки, отруєння, епілепсія, багато видів раку, а також каліцтва внаслідок дорожньо-транспортних пригод з вини п’яних водіїв та пішоходів. Зменшення споживання алкоголю запобігає інсультам та інфарктам.

Антиалкогольна кампанія в СРСР (1984—1987 рр.) знизила реальне вживання алкоголю на 27%, що привело до зменшення смертності на 12% серед чоловіків і на 7% серед жінок. Знизилася смертність від алкогольних отруєнь на 56%, від нещасних випадків та насилля на 36%, від пневмонії на 40%, інфекційних захворювань на 20%, від серцево-судинних захворювань на 9%. Після згортання кампанії показники смертності різко зросли (Д.А. Халтуріна, А.В. Коретаєв, 2008).

АЛКОГОЛІЗАЦІЯ НАСЕЛЕННЯ МАЄ ЕПІДЕМІЧНИЙ ХАРАКТЕР

Зростання рівня життя людей при дешевих доступних алкогольних напоях, особливо міцних, завжди супроводжується зростанням смертності населення. Прикладом цього може бути історія Великобританії, Скандинавських країн у 1970-ті роки, коли вживання самогону було звичним для всіх груп населення, особливо на селі.

Досвід багатьох країн свідчить, що є пряма залежність споживання алкоголю та зростання доходів громадян. Важливим стримуючим заходом може бути висока ціна, обмеження продажу (час, місце), повна заборона самогоноваріння, зменшення місць споживання алкоголю. Важливе значення має санпросвітня робота, заборона реклами тощо.

Алкоголізація населення в Україні має епідемічний характер і поширюється автоматично по мірі зростання доходів населення, фізичної доступності спиртного, при відсутності серйозних стримуючих факторів (релігія, обмеження доступу та вживання).

У другій половині 2008 р. Україна стала відчувати вплив світової економічної кризи, що призвело до суттєвого зниження доходів населення, зростання рівня безробіття.За даними Держкомстату у 2009р. валовий внутрішній продукт (ВВП) зменшився на 15%, реальні доходи населення — на 9%. Зростання ВВП на особу, як правило, супроводжується зменшенням смертності та збільшенням тривалості життя людей.

Із демографічною ситуацією в Україні все відбулося з точністю до навпаки. За останні три роки смертність суттєво скоротилася (дані Держкомстату 2009—2011 рр.). Загальний коефіцієнт смертності на 1000 жителів 2009 року в Україні знизився до 15,35% проти 16,4% (2007 р.) та 16,3% (2008 р.)

ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ НА 50% ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СПОСОБУ ЖИТТЯ

Які ж основні причини захворюваності та смертності населення? По-перше: це доступність і якість медичної допомоги, від якої залежить приблизно 10% здоров’я населення. Вона не покращилася, незважаючи на збільшення фінансування галузі: 5 млрд грн у 2005 р. і понад 40 млрд грн у 2011р. (у доларовому еквіваленті — це відповідно 1 і 5 млрд). По-друге: це екологічна ситуація, від якої залежить 15—20% здоров’я, що також не покращилася. По-третє: це спадковість, що впливає на здоров’я приблизно у 20% і дає можливість відчути результат у народженні здорових дітей. Цього не відбулося. Залишається останнє: це умови та спосіб життя, від чого залежить понад 50% здоров’я населення. Умови життя людей в Україні змінилися на гірше, але спосіб їхнього життя загалом — на краще.

Скорочення смертності за останні роки зумовлено зміною способу життя українців на більш здоровий. Ці зміни викликані декількома причинами: зменшення вживання алкоголю та тютюнопаління внаслідок підвищення ціни. Спостерігається прямий зв’язок між зменшенням споживання алкоголю, тютюну та зменшенням смертності населення України. Порівняно з 2008-им у 2009 році знизилася смертність майже від усіх основних причин захворювань: порушення діяльності системи кровообігу на 3,5%, систем органів дихання на 9%, хвороб органів травлення на 14%, туберкульозу на 19%, зовнішніх причин на 21%.

Найбільше зменшилася смертність від причин, що напряму пов’язані зі спиртним: розлади психіки від вживання алкоголю на 36%, алкогольна кардіоміопатія — на 35%, випадкові отруєння та дія алкоголю — на 31%, алкогольна хвороба печінки — на 28%.

Спостерігається пряма залежність смертності населення України від кількості вживання алкоголю. Смертність від розладів психіки та поведінки внаслідок зловживання, алкогольної кардіоміопатії, хвороб печінки, випадкових отруєнь та інших дій спиртного надвисока саме у святкові та вихідні дні. Зокрема, це грудень — січень, потім березень — травень, найнижча у червні — серпні.

У першій половині 2008 р. доходи населення збільшилися, смертність суттєво зросла, в порівнянні з 2007 р. — приблизно на 1000 осіб на місяць, особливо в січні, і залишалася високою до липня 2008 р. Із початком економічної та фінансової кризи, починаючи з липня 2008 р., смертність стала суттєво нижчою у порівнянні з 2007 р., в грудні була на 1200 осіб меншою ніж за цей період 2007 р.

2009—2010 рр. спостерігалося подальше зменшення смертності населення України, особливо — насильницької смерті, де алкоголь відіграє велику роль. Зменшення вживання алкоголю було зумовлене не тільки зниженням доходів населення, але й значним подорожчанням алкоголю та сигарет внаслідок підвищення акцизів на ці отрути: ціна пляшки горілки з 12 грн підвищилася до 24 грн, пачки цигарок із 3 грн до 8 грн (у середньому). Однозначно зменшилася кількість спожитого, так як показники смертності від цього впали — за три роки на 30% .

Суттєво змінилася структура причин смертності населення України — не від хвороб, а від зовнішніх факторів. Особливо це помітно серед людей працездатного віку: 2000 року вона становила 30,6%, а у 2010 р. вже 25,9% — у структурі загальної смертності. Найбільш здатними до змін способу життя виявилися люди молодого віку. Прикладом цього є показник смертності серед чоловіків. 2009 р. порівняно з 2008 р. смертність чоловіків, старших за 75 р. зменшилася лише на 2% (це може бути показником роботи медицини), тоді як серед чоловіків віком

30—44 роки смертність зменшилася на 26%. Як правило, це молоде покоління, в більшості випадків — здорові люди і тривалість їхнього життя аж ніяк не пов’язана з медициною.

ТЮТЮН І АЛКОГОЛЬ МАЮТЬ БУТИ ДОРОГИМИ

Те саме стосується і курців. Із 2005 р. кількість курців серед дорослого населення в Україні зменшилася з 37% до 25% у 2009 р. Кількість смертей від захворювань дихальної системи зменшилася з 2007-го до 2010 р. на 26%. У 2005—2006 рр. ми були серед лідерів світових курців (четверте місце), 2010 р. — ми уже 24-ті. Це досягненн — завдяки законам, що обмежують тютюнокуріння, та акцизам на тютюнові вироби, введеними урядом 2009 р.

Отже, здоровий спосіб життя, обмеження доступу та споживання алкоголю, тютюну є основними чинниками збереження життя трудового потенціалу країни, перш за все — серед осіб працездатного віку. Влада не вклала ні копійчини в заходи щодо зменшення тютюнокуріння, разом із тим надходження до бюджету збільшилися від 3,5 млрд грн до 12,5 млрд грн, і тисячі людей зберегли життя та здоров’я.

Подолання демографічної кризи в Україні — це комплексна програма. Вона повинна передбачати заходи по зменшенню смертності (алкоголь, тютюн, травматизм, рухова активність, раціональне харчування), створення робочих місць та зайнятість населення, стимулювання народжуваності (разова допомога, кредитування, створення умов з догляду та виховання дітей), покращання якості медичного обслуговування.

Алкогольні напої та тютюнові вироби, як найбільш шкідливі чинники для здоров’я та життя людей, мають бути дорогими. Заходи в цьому плані є обов’язковими на загальнодержавному та місцевому рівнях. Це основна профілактика захворюваності та смертності. Роль медицини — раннє виявлення хвороб та їх якісне лікування. Але основа подолання демографічної кризи в Україні — покращання умов та способу життя громадян.

Микола ПОЛІЩУК, екс-міністр охорони здоров’я України
Газета: 
Рубрика: