Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як упоратися зі стресом?

Безпричинний сум і смуток із настанням осені находить на більшість людей
19 вересня, 2008 - 00:00

А дехто по-справжньому впадає в осінню депресію. Дійсно, адже і відпустка, і дачний сезон, і вся чарівність літа залишилися позаду, а попереду — нічого, крім сльоти та довгої, темної, холодної зими. Як упоратися з цим станом душі й тіла pravdа.ru розповіла провідний науковий співробітник ДНДЦ профілактичної медицини Галина ХОЛМОГОРОВА.

Варіантів безліч. Наприклад, жінки можуть активно зайнятися консервуванням літнього врожаю. Це, без жартів, дуже хороший спосіб уникнути депресії. Забути про неї допоможуть зустрічі з друзями, відвідування театрів, виставок, музеїв, перегляд альбомів з літніми фотографіями, будь-яка творча діяльність — від різьблення по дереву до написання картин

Чому виникає спад настрою саме восени? Справа в тім, що саме восени організм людини перелаштовується. Якщо влітку ми спокійно вгамовували голод легкою їжею, то тепер хочеться з’їсти щось більш важке й жирне, оскільки організму потрібно тепло, а значить, і додаткові калорії.

Не варто чинити цьому опір, оскільки, якщо ви чинитимете насильство над собою і всупереч своєму бажанню, як і раніше, обходитиметеся низькокалорійною їжею, нічого хорошого з цього не вийде: у вас рано чи пізно обов’язково виникне відчуття внутрішнього дискомфорту, на тлі якого почне розвиватися осіння депресія. Тому краще розслабитися, забувши про всілякі дієти, й їсти те, що вам хочеться, але в розумних кількостях.

Восени спостерігається не лише підйом захворюваності на гострі респіраторні інфекції. У багатьох загострюються хронічні хвороби, виникають болі в спині, ломота в суглобах, частішають головні та серцеві болі. Пояснюється це тим, що з різким зменшенням світлового дня (особливо в північних регіонах) зменшуються й дози сонячної енергії, що потрапляє до організму.

А вона потрібна людині не менше, ніж рослинам, які, як відомо, без сонця слабшають і хиріють. Тому цінуйте кожну погожу осінню днинку. Тільки-но розсіюються похмурі сірі хмари, не сидіть удома перед телевізором: одягайтеся тепліше й вирушайте на прогулянку.

У багатьох восени падає працездатність. Так і має бути. Адже до появи електрики, люди жили відповідно до ритмів сонця: зі сходом сонця вставали, а із заходом лягали спати. А що зараз? Сонце зайшло, а ми продовжуємо працювати.

Я не закликаю всіх, тільки-но стемніє, кидати всі справи й лягати спати. Але якщо на вас находить дрімота й сонливість, краще припинити роботу та поспати. А щоб зниження працездатності, викликане сезонними змінами, не дуже зашкодило вашій кар’єрі, заздалегідь сплануйте свої справи так, щоб не довелося починати якусь нову відповідальну справу. Доцільніше в цей час зайнятися підбиттям підсумків або завершенням початих раніше проектів.

Якщо змінити ритм роботи не виходить, доведеться підбадьорювати самого себе. Для цього існують різні природні стимулятори на кшталт трав’яних чаїв, китайського лимоннику, відвару шипшини або настойки елеутерококу. І продовжуйте їсти якомога більше свіжих фруктів і овочів. Знайте, що потрапляючи до організму, вітаміни не відкладаються про запас, а відразу ж засвоюються, тому організму потрібне постійне вітамінне підживлення.

Для того, щоб покрити добову потребу організму у вітамінах, слід щодня з’їдати по 400 грамів фруктів і овочів. Звісно, це не всім доступне. Нічого страшного: виручать недорогі вітчизняні вітаміни, що продаються в аптеках, які анітрохи не гірші за імпортні. Передусім зверніть увагу на вітаміни А і С.

Нерідко для боротьби з осінньою депресією багато хто вживає міцний чай або каву. Дійсно, ці напої бадьорять. Головне — не зловживати ними та знати міру. Відмовитися від міцного чаю та кави слід лише людям з хворим шлунком, печінкою, нирками, а також при алергії. Чай і каву їм замінять контрастний душ, гімнастика, швидка ходьба на свіжому повітрі.

Взагалі, варто себе переконати в тому, що осінь при всіх її недоліках — чудова пора року. Просто треба вміти нею насолоджуватися. Тільки восени можна помилуватися золотисто-багряним лісовим вбранням, послухати тишу лісу, походити по облетілому листі, що шурхотить під ногами, подихати цілющим осіннім повітрям. Не втрачайте цей шанс.

Олександр БОРИСОВ
Газета: 
Рубрика: