Вам це нікого не нагадує? Він — або вона — вранці з’їдає кекс чи пампушку або взагалі пропускає сніданок. В обід перехоплює на бігу сандвіч або йогурт. До 16:00 вони помирають від голоду і жадібно накидаються на автомат для продажу снеків або на те печиво й цукерки, що є в їхньому в офісі. Ледь переступивши поріг хати, жадібно доїдають залишки обіду своїх дітей і безперервно щось жують, поки не лягають спати. Або, як варіант, вирушають випити та як слід закусити з друзями або клієнтами, знищуючи всі горіхи в барі та весь вміст кошика з хлібом, поки чекають свого замовлення.
Стівен Галло, психолог із Нью-Йорка та консультант-дієтолог, називає це «синдромом дієти Уолл- Стріт», бо це узагальнена картина звичок більшості його зайнятих пацієнтів, які працюють у фінансовій сфері. Однак із незначними варіаціями ці звички притаманні мільйонам інших американців, і саме це найкращий спосіб набрати вагу, пише «The Wall Street journal».
У морі суперечливих порад із харчування всі одностайні в одному: якщо на початку дня пропустити їжу, то пізніше виникає непереборне бажання постійно їсти печиво та сухарики, і цей порочний цикл багато в чому пояснює, чому Америці дедалі більше загрожує ожиріння.
Одна з основних причин того, що француженки не товстішають, пише Мірей Гуїльяно в однойменній книжці, — те, що вони протягом дня дотримуються збалансованого харчування і не перекушують.
Коли ми пропускаємо сніданок, пояснює Артур Агастон, кардіолог і автор книжки «Дієта Саус-Біч», вміст цукру в крові падає, і в ранкові години зростає почуття голоду, що призводить до вживання в обідній час їжі з високим вмістом вуглеводів сумнівної якості, а це гарантований спосіб набрати вагу.
Зрозуміло, в пораді, як слід снідати, немає нічого революційного. І все ж багато американців до неї так і не прислухалися. Організація, яка займається вивченням тенденцій в області харчування протягом 25 років, зазначає, що 12% американців регулярно обходяться без сніданку. Деякі стверджують, що сніданок провокує в них сильне почуття голоду протягом усього дня. Але, імовірно, річ у тому, що вони їдять неправильний сніданок, який нічим не кращий за його відсутність.
Починати день з пончика або підсолоджених пластівців й апельсинового соку — або інших очищених вуглеводів — означає сприяти посиленню апетиту замість його зниження, говорить Уолтер Футтервейт, фахівець із діабету й інших ендокринних порушень із медичної школи «Гора Синай» у Нью-Йорку.
«Ви раптово отримуєте порцію чистого цукру, що провокує негайне вироблення інсуліну та падіння рівня цукру в крові». Через годину або дві ви можете відчути дратівливість і неспокій, вам буде важко концентрувати увагу й знову захочеться трохи перекусити. «Це замкнене коло. Це дезорганізує весь день», — каже Футтервейт.
Так, підтверджує лікар Галло, його пацієнти об’їдаються не тому, що їм бракує сили волі. «Сили волі в них більше, ніж досить, — зазначає він. — Проблема в іншому. Вони боролися з хімією власного тіла». Крім того, що на початку дня вони дуже зайняті, щоб приділяти увагу їжі, жертви «синдрому дієти Уолл- Стріт» мимоволі прирікають себе на обжерливість, коли все ж починають перекушувати в середині дня. Про це Галло пише в своїй книжці «Дієта і заповіді». Якщо ви обходитеся без їжі понад три-чотири години, а потім вживаєте прості вуглеводи, такі, як печиво або солона соломка, ви провокуєте різкий стрибок рівня природного білка, що називається нейропептид Y. Це те ж саме, що піднести сірника до бензинової калюжі, пояснює він. «Замість почуття насичення у вас виникає різке підвищення апетиту, і замість того, щоб з’їсти одне печиво, ви поглинаєте всю пачку цілком».
Кращий спосіб зберігати рівень цукру стабільним і контролювати апетит, це вживати на сніданок достатньо білків: в ідеалі сніданок може складатися, наприклад, з омлету з яєчного білка та знежиреного йогурту. Менш насичені білки та салат або інші овочі на обід забезпечать вам почуття ситості на кілька годин. У середині дня можна злегка перекусити їжею, що містить білки та клітковину, — наприклад, круто зварене яйце, сир із низьким вмістом жиру, білковий енергетичний батончик, — завдяки цьому о 16:00 ви вже не кинетеся до рятівних вуглеводів.
До вечері ви будете не такими голодними, і вас задовольнить пісне м’ясо та салат або ще якісь овочі. Якщо пізно ввечері вам захочеться щось пожувати, спробуйте необроблені зернові, мармелад без цукру або низькокалорійний заморожений сік. «Чим пізніше ви їсте, тим обережніше треба бути з вуглеводами», — пояснює Галло.
Багато людей із тих, хто досяг успіху в дієтах, кажуть, що стали новими адептами звички снідати. «Я примушую себе з’їсти щось на зразок сиру або омлету», — розповідає один банкір, якому нещодавно вдалося скинути 85 фунтів, попри постійну роботу, яка супроводжується шкідливою їжею і пізними вечерями з клієнтами. Крім того, він знаходить час для фізичних вправ — або до роботи, о 5-й ранку, або після — об 11-й вечора.
«Ми заборонили їжу у своєму офісі, — каже 57- річна Ненсі Шапіро, яка разом із сестрою, 59-річною Джойс Сігал, утратила 95 фунтів, вперше почавши їсти сніданки, білкові обіди та здорові підвечірки. Сестри є співвласницями компанії Joyce Leslie Inc, торгової мережі з продажу одягу для підлітків. «Тепер ми можемо носити те, що продаємо!» — радіє Ненсі.