Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як вловлювати щастя

7 квітня, 2000 - 00:00

Здавна люди вважають підкову символом успіху. Ніхто точно не знає, чому саме кінський атрибут обрано талісманом. Одна з версій- аналогій — з підкованим конем. Зігнена залізячка втримує його від падіння, додає бігові швидкості та грації. Та й сам кінь стукає копитами. Так, можливо, і в житті людини, котра біжить слизькою дорогою буття.

Підкови прикріплюють до авто, носять на грудях. Однак «підковані» будинки також горять, квартири обкрадаються, машини розбиваються, а груди крутих бізнесменів прострілюються.

Знавці покладів щастя стверджують, що квінтесенція успіху залежить від просторового розташування талісмана. Роз’єм підкови як брама повинен бути повернений до небес. (Древні давно натякнули на цей нюанс нащадкам, залишивши золоту пектораль скіфів). Тоді й тільки тоді манна небесна збирається всередині підкови, не проминаючи вловлювача щастя.

Мало відомо про те, коли й звідки з’явилася мода на вуса в формі підкови. Круті історики доводять — ще з часів Мазепи. Щоправда, гетьманові не щастило, як шведу під Полтавою. І тут спостерігається відступ від талісманного стандарту: великі вуса в формі підкови звисають донизу. Ними лише тече, але в рот не потрапляє. Якщо зігнути їх правильно, то орієнтація на щастя — неминуча. Еталон — європейські вуса моделі «Еркюль Пуаро».

Валентин МОГИЛА
Газета: 
Рубрика: