Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Який вигляд мали русичі?

11 серпня, 2006 - 00:00

Вивчивши виявлені в некрополі останки стародавніх людей, вчені змогли визначити вигляд русичів, що жили в XII — XIII століттях на території сучасного Новогородського краю (Росія). До монгольського нашестя люди, які населяли територію Давньої Русі, були високого зросту, мускулисті та з красивими рисами обличчя. Такого висновку дійшли фахівці, вивчивши результати археологічних розкопок у некрополі біля новгородської церкви Благовіщення на Мячині — повідомляють РІА «Новости» з посиланням на телерадіокомпанію «Славія».

«Колишні уявлення про те, що російський північний захід у домонгольську епоху був заселений людьми з високими вилицями та плоским носом, не підтвердилися. Наші далекі предки були високими на зріст та мускулистими, в них були вольові обличчя з розвиненим надбрів’ям і різко виступаючим носом — словом, вони були вродливими людьми», — наводить «Славія» слова заступника начальника Новгородської архітектурно-археологічної експедиції антрополога Дениса Пежемського. За його словами, на рубежі XIII — XIV століть за часів татаро-монгольського іга антропологічний тип на північному заході поступово змінювався: росіяни меншали на зріст, форма обличчя та носа ширшала. Новгородська архітектурно-археологічна експедиція протягом останніх років проводить під Великим Новгородом дослідження території Благовіщенського монастиря, заснованого в 1170 році.

У 2003 році біля храму Благовіщення на Мячині, побудованого в 1179 році, археологи виявили некрополь із кількома десятками древніх поховань, що належать до домонгольського та монгольського періодів історії Русі. За однією з версій експертів, тут були поховані представники відомих боярських родів, які проживали в Стародавньому Новгороді в XII — XIV століттях на території так званого Людинного Кінця. За іншою версією, в некрополі були поховані новгородські церковні ієрархи того ж часу.

Газета: 
Рубрика: