Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Якщо у річок будуть юні друзі,

то у природи не буде дорослих ворогів
15 лютого, 2008 - 00:00

Не позаздриш долі малих міських річок. Старожили пригадують, що колись річечка Острівка, щоправда під іншими назвами, брала початок поблизу європейського вододілу на околиці села Йосипівни, що поблизу міста Радехів (Львіська область). Кажуть, воду з неї можна було пити без остороги, а риба та раки тут водилися у великій кількості. Однак меліорація, господарська діяльність та кліматичні зміни спричинили до того, що верхів’я річки увійшло в місто, і тепер її витоки знаходяться у Радехові, поблизу вулиці з промовистою назвою Кринична. Двічі пірнаючи у підземелля десь поза другим десятком кілометрів свого плину Острівка впадає у мальовничий Стир.

Але якщо раніше нам, мешканцям Радехова, було, чесно кажучи, соромно через те, що наша річечка вже не несе далі, у більші річки, чисту й цілющу вологу, то тепер ми можемо з гордістю оповідати про неї. Учасники екологічного клубу «Еко- Лайф» із Радехівської школи № 3 взяли її під свою опіку, створивши проект «Мала річка Острівка».

Це вже не перший природоохоронний захід юних екологів. Вони стали відомі громаді завдяки піклуванню про місцевий заказник «Ховрашки», знищенням карантинної рослини амброзії полинолистої та поширенням інформації про деревного паразита омелу білу. Дослідницькі роботи натуралістів про місцеві поселення річкових бобрів та ховрашків крапчастих отримали навіть міжнародні нагороди. Про них стало відомо й у світі, й тепер їм допомагає знана у Швеції громадська екологічна організація — коаліція «Чиста Балтика».

Наші діти вже детально обстежили русло й береги річки. Для цього двома пішими походами подолали весь шлях від Радехова до с. Станіславчик на Бродівщині. Зібрано унікальні біологічні матеріали, взято зразки води. А ще, для прикладу дорослим, очистили русло річки поблизу школи та провели громадські акції. Чи не до кожного мешканця, який проживає поблизу русла річки, потрапив мальовничий буклет, в якому не лише описана її історія та сучасні проблеми, а й запропоновано календар простих дій. Кожен може оцінити, чи він друг чи ворог цій невеличкій річці. На черзі спеціальний випуск міської газети «Острівка — наша річка!», який готують природоохоронці.

Учнівські турботи передались міській владі та громаді. Чимало підприємців та активних громадян допомагають учням у їхніх добрих справах. Так, ЗАТ «Галичина» та Радехівське лісогосподарське підприємство посприяли з виданням інформаційних брошур. Навесні, коли сніг відкриє сліди безгосподарності, заплановано толоку з прибирання прибережної зони. Підключаться до цієї справи й місцеві ЗМІ (районна та міська газети, телерадіокомпанія «Радехів»).

Нещодавно у Радехівській міській раді відбувся круглий стіл, на якому обговорювалися проблеми Острівки. Небайдужих зібралось чимало. Тон дискусії задали діти, які у стислих оповіданнях передали дорослим не лише свої враження, а й закликали їх до дій. Усіх, навіть маститих науковців-екологів з Львівського державного аграрного університету, здивував документальний фільм «Врятуємо річку Острівку», який юні екологи відзняли спільно з місцевою телестудією. Результатом круглого столу став план дій, який підтримала міська рада і наш новий мер Василь Кутенський. Голова депутатської комісії з питань екології Петро Ковальський вважає, що місто має низку складних екологічних проблем, найгострішою з яких є утилізація ракетного окислювача (меланжу) на теренах військової частини, яка квартирувала неподалік. Але й це, на його думку, не відкидає питання збереження Острівки на другий план. Саме через неї наша громада усвідомила власну відповідальність за навколишню природу. Відтак і міський девіз Радехова «Чисті вулиці, чисте повітря, чисте довкілля» отримав більше шансів втілитися в реальність.

Юрій ГУБЕНІ, професор, депутат Радехівської міської ради
Газета: 
Рубрика: