Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Який олігарх найкращий?

У Дніпрі пройшла акція, яка може стати найбільшою мистецькою провокацією десятиліття
20 листопада, 2020 - 11:41

Назва конкурсу, а також його результати викликали шквал емоцій, що й не дивно. Адже слово «олігарх» не викликає позитивних асоціацій у переважної частини українців. Незважаючи на те, що під антиолігархічними гаслами в Україні відбулося два Майдани, олігархат як був, так і залишається найвпливовішим фактором як економічного, так і політичного життя. Зі словом «олігарх» українська громадськість та ЗМІ часто пов’язують корупцію, тож про яку любов може йтися?

ТЕХНІЧНИЙ БІК ПРОЄКТУ

Втім, ініціатори проєкту в оголошенні про проведення конкурсу акценти розставляли інакше. «Метою конкурсу є показати вдячність олігархам. Багато років ми завдячуємо їм розвитком нашої економіки, підняттям іміджу України та збереженням природних багатств! А, як відомо, дитячі очі бачать цей світ більш відкрито, їхні погляди сповнені любові та щирості, тому цікаво поглянути на малюнки дітей, які зображатимуть улюбленого олігарха, якого вони оберуть самостійно», — говориться на сторінці конкурсу у соціальній мережі «Фейсбук». Повідомляється також, що конкурс проводиться в межах персонального проєкту молодого художника Максима Ходака у дніпровській галереї «АртСвіт». У чомусь це виглядало логічно, адже Дніпро давно називають батьківщиною чи містом олігархів.

До участі в конкурсі запросили дітей віком від 6 до 14 років, які мали створити портрет  олігарха формату А4 в будь-якій техніці, підписати його, повідомити свої дані та вказати, якої людини це портрет. Свої творіння слід було надсилати на зазначені адреси та номери у Вайбері та Телеграм. На мистецьку роботу відводився цілий місяць — з 25 вересня по 25 жовтня. Конкурс мав проходити у два етапи. На першому етапі кожна робота проходила онлайн-відбір на відповідність усім технічним вимогам. Роботи, що пройшли в другий тур, пообіцяли експонувати в галереї. Серед робіт, що увійдуть до виставки, обирали переможців, яких нагородили цінними призами й дипломами. Всі інші конкурсанти виставки отримали диплом учасника.

ЕМОЦІЙНИЙ ШКВАЛ

Як неважко було помітити по відгуках на сторінці конкурсу «Мій улюблений олігарх», реакція користувачів мережі не забарилася. «Чия хвора уява таке придумала??», — дивується народна депутатка України Софія Федина. «У нас олігарх асоціюється зі словом аферист, крадій у законі, людина, яка зробила капітал на незаконній приватизації природних ресурсів і експлуатує їх для особистого збагачення. Вони не розвивають промисловість, не створюють робочі місця, не будують дороги, не вкладають гроші в науку, як американці, а тупо збагачуються. Невже от таке може викликати хоч якусь повагу?» — запитує Христина Безбідна. «Організатори, ви там взагалі притомні? Ви що у дітях виховуєте? Який улюблений олігарх? Виховуєте майбутніх рабів тих олігархів, коли до них треба, як на менш, огиду привчати...», — обурюються інші.

Але були й протилежні думки. «Ви не розумієте геніальності проєкту, який показує настільки в нас суспільство прогнило? В школі уроки літератури сачкували, якщо не знаєте, що таке «іронія»? В нас діти знають, як виглядають корупціонери і олігархат, але ж саме ви обираєте цю владу своїм дітям! Якби нація думала головою, а не вигуками «слава Україні» і «фошизм не пройдёт», такого б не було. Але по факту ж, ви і є всі слуги олігархів. І такий конкурс це просто жорстка сатира на те, в якій дупі ми живемо, і винні в цьому не олігархи. Тому можна навіть подякувати організаторам, бо вказали на якому рівні наше суспільство», — вважає користувач мережі Alexander Gutsalo.

Водночас обидві сторони міркували — який олігарх був спонсором цього конкурсу?

ХТО ІНІЦІАТОР

У галереї «АртСвіт» розповідають, що у них просто проводилась виставка «Зрозумів тебе», створена дев’ятьма художниками й художницями з різних міст України. «В центрі її експозиції була спроба зрозуміти один одного, «код» міста Дніпро та середовище тимчасової творчої співпраці. Протягом кількох тижнів учасники та учасниці резиденції взаємодіяли між собою, ділилися мистецьким досвідом та досліджували місцевий контекст», — пояснюється на сайті галереї. Дослідження відбувалося через колективні прогулянки, групові дискусії, особисті дослідження і спостереження. Аби охопити якомога ширше поле цікавих аспектів життя міста, для участі були обрані художники, що працюють з різними медіа та темами. Деякі з них живуть у Дніпрі або повертаються сюди періодично, деякі відвідали місто вперше.

Цьогоріч художники в рамках виставки порушували як глобальні питання — інфраструктури міста та її інституцій, публічної пам’яті, медіазалежності сучасної людини, фемінізму, економіки, так і дуже інтимні, пов’язані з персональною пам’яттю про місце, переживання унікального досвіду «тут і тепер».

Серед кураторів візуального напрямку Програми резиденцій галереї «Артсвіт» був і молодий художник Максим Ходак, ініціатор проєкту «Мій улюблений олігарх». Максим народився 2001 року в  Білій Церкві. Живе і працює у Києві. Закінчив Білоцерківський гуманітарно-педагогічний коледж. Наразі навчається на дворічній програмі Contemporary Art в Kyiv Academy of Media Arts. У своїй творчій практиці займається питаннями минулого, архівів, історичної пам’яті. До речі, програма резиденцій галереї «АртСвіт» та виставка реалізовані за підтримки Українського культурного фонду.

За інформацією організатора конкурсу, до другого етапу пройшло 26 малюнків. Серед них 3 малюнки у молодшій віковій категорії, 13 малюнків у середній віковій категорії та 10 малюнків у старшій віковій групі. Наймолодшій учасниці конкурсу було усього 7 років, найстаршому учаснику — 14 років. Діти надіслали чималу кількість зображених постатей — тих, кого вони вважають «улюбленими олігархами». А саме 7 портретів Рината Ахметова, 4 портрети Ігоря Коломойського, 2 зображення Петра Порошенка, 2 малюнки Вадима Новинського, 1 зображення Віктора Пінчука, 1 портрет Юлії Тимошенко, 1 малюнок Геннадія Боголюбова, 1 малюнок з зображенням Галини Гереги, 1 портрет Дмитра Гордона, 1 портрет Володимира Яценка, 1 портрет Володимира Зеленського та три зображення з власною інтерпретацією образу олігархів. Серед цього всього різноманіття малюнків журі, як підкреслюється, було дуже складно визначити переможців.

«ПЕРЕМОГЛИ» КОЛОМОЙСЬКИЙ, ТИМОШЕНКО І ПІНЧУК

Перше місце у наймолодшій віковій категорії посів художній портрет Ігоря Коломойського, який намалювала 8-річна Ангелина Гепак. Серед робіт дітей середнього віку перемогла 12-річна Анастасія, що зобразила Юлію Тимошенко. Серед старших дітей переможцем став 14-річний Антон з портретом Віктора Пінчука. Призи отримали також автори портретів Петра Порошенка, Рината Ахметова та Вадима Новинського. Двох дітей було нагороджено призами за роботи «Мій вчитель — мій олігарх», а також «Мій олігарх — моя мама». Загалом жури постаралося, щоб без уваги не залишились всі учасники конкурсу, яким було вручено призи та дипломи.

МЕТОЮ БУЛА — КРИТИКА

Наприкінці проєкту його ініціатор вирішив розставити усі крапки над «і». «Доброго дня, мене звати Максим Ходак, я художник і я організував конкурс «Мій улюблений олігарх», який є частиною мого персонального художнього проєкту, написав він у «Фейсбуці». За його словами, справжньою ціллю проєкту була «актуалізація проблеми та критика олігархату в українському суспільстві». «Багато років впродовж життя мене турбує тема впливу олігархів на українське суспільство. Я постійно чув навколо себе політичні заклики боротьби з олігархізмом в Україні. Я виріс, але суттєвих змін так і не відбулося. Зараз вже підростає нове покоління дітей, яке продовжує чути навколо себе про боротьбу з ними. Змінились лише лозунги. Іншим аспектом, про який я хотів би поговорити, було порушити питання експлуатації дітей в політичних цілях. Задля цього я вирішив провести конкурс дитячого малюнку «Мій улюблений олігарх», який би за допомогою прийому субверсивної афірмації зміг би розкрити питання, які я хотів підняти за допомогою свого проєкту», — написав Максим.

За поясненнями художника, принципом створення субверсивної афірмації є механізм повторення навколишньої реальності і створення ще більш похмурої версії цієї реальності. «Результатом конкурсу стали 26 малюнків та сотні обурливих коментарів, що, насправді, я вважаю, є хорошим знаком. Це означає, що наше суспільство не толерує олігархічну систему і прагне змін. Хоча мене насторожували коментарі з пропозиціями кращих героїв для конкурсу дитячого малюнку. Наприклад, для багатьох неприйнятним було слово олігарх. Якщо б я замість нього використовував слово меценат, їх би все задовольнило. Але чи сформуємо ми краще суспільство, якого ми всі так прагнемо, через забронзовілі статуї, але уже нових героїв? Насамкінець я хочу принести свої вибачення. В першу чергу перед учасниками конкурсу, які взяли в ньому участь, не знаючи всіх моїх мотивів. Я не хочу завдавати жодної шкоди учасникам, тому було вирішено видалити відео з церемонії нагородження та прибрати частину їхньої особистої інформації».

У самій галереї теж трохи засмучені несподіваною та бурхливою реакцією громадян, їх відгуками. Тому на сайті галереї «АртСвіт» щойно з’явилася заява з приводу персонального художнього проєкту «Мій улюблений олігарх». «Ми розуміємо і прии?маємо занепокоєння громадськості щодо художньоі? акціі?, яку провів Максим Ходак. Нам шкода, що діяльність артиста викликала обурення в ЗМІ та соціальних мережах і завдала аудиторії та учасникам акції психологічного дискомфорту. З міркувань захисту персональних даних та безпеки учасників конкурсу було прийнято рішення видалити відео процесу нагородження, в якому беруть участь неповнолітні. Ми просимо поважати приватнии? простір та право на гідність учасників конкурсу, митця, будь-якої людини не залежно від її політичних чи культурних вподобань та закликаємо не займатися кібербулінгом», — говориться у заяві.

Однак, далеко не всі погодились з одкровеннями автора проєкту. «Ви марно пішли на поводу у всіх цих істеричних громадян і стали вибачатися. Такі конкурси проводять усі компанії в регіонах присутності, і чомусь їм не соромно. Ви ж своєю арт-акцією зробили добру справу: з дитинства пояснили дітям та їхнітм батькам, як насправді справи в Україні, і хто є основними бенефіціарами процесів, що відбуваються. Тому спасибі, це крута акція і гарний стьоб», — написав у відгуках коритувач Дмитрій Бунецький. Дуже вдалим вважає проєект й Володимир Нагорний. «Проєкт геніальний, Максим Ходак — молодець! До речі, мені іронічна природа проєкту стала очевидною ще з назви. І ще поздоровляю з безкоштовним піаром, це дорогого коштує))», — відзначив він.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро. Ілюстрації з фб-сторінки «Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Мій улюблений олігарх»
Газета: 
Рубрика: