Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З присмаком добрих справ

Про акції «Зупа для українців», «Книжки замість бомб», «Сади для Перемоги!» та інше від активістів Дому Утопії
4 квітня, 2022 - 13:16

У Домі Утопії Міжнародного центру емпатії, що працює в місті Кракові, відбулося традиційне недільне приготування зупи для українських біженців, що знайшли тимчасовий притулок у цьому досить популярному в міському районі Нова Гута культурно-громадському центрі.

Цього разу, відгукнувшись на заклик Малгожати Шимчик-Карнасевич, яка є координаторкою діючої у Домі Утопії програми «Спільнота добрих справ», на приготування недільної зупи прийшли небайдужі мешканки району Ізабела Стригалюк, Ева Качур, Магда Беднаровська і Катажина Борисевич. Також зголосилися їм допомогти студентки Львівської академії мистецтв Олена Погранична, Анна Бур’янова та Юлія Бень, які в цей складний для України час проходять навчання у Краківській академії мистецтв імені Яна Матейка і тимчасово проживають у Домі Утопії.

Мешканки району Нова Гута Ізольда Стригалюк та Ева Качур

Студентки зі Львова Олена Погранична і Юлія Бень

У такому товаристві небайдужих і цікавих людей обмежитись лише приготуванням їжі, звісно, було досить складно. Тож скуштувавши щойно приготованих страв, студентки та інші тимчасові мешканці Дому Утопії з воюючої України змогли познайомитись з мистецькими та суто практичними роботами відвідувачів моделярської «працьовні» і кравецької «працьовні» (воркшопів), які продемонстрували Малгожата Шимчик-Карнасевич, Магда Беднаровська та Катажина Борисевич.

Особливо цікаво було почути про роботу цих та інших майстерень (воркшопів), що працюють у Домі Утопії на громадських засадах, студенткам академії мистецтв, які навчаються саме за профілем моделювання одягу. (Окрім названих, у Домі Утопії діють також воркшопи в’язання, пластики, де дають навички з виготовлення кераміки, а ще фотографічний, анімації та фільму).

Отже мешканцям Дому Утопії з України продемонстрували, якими можуть бути мистецькі фантазії, виконані на підручних матеріалах, а також суто практичні речі, виготовлені з вторинного матеріалу (зокрема з використаних на бігбордах рекламних матеріалів). Це зокрема пошиті в кравецькій «працьовні» симпатичні фартухи, господарські сумки і навіть дамські сумочки.

Магда Беднаровська демонструє мистецькі витвори відвідувачів моделярської працьовні

Вироби кравецької працьовні демонструє Малгожата Шимчик-Карнашевич

Цікаво було почути розповідь Катажини Борисевич про дивовижну акцію з пошиття подушок для українських біженців.

Катажина Борисевич

За словами Катажини, побачивши, як у перші дні широкомасштабної російської агресії проти України на польських вокзалах ночують при переїздах маси українських біженців, особливо дітей, мимохіть захотілося їм допомогти хоча б у такий спосіб – давши зручну подушку під голову. Тож створивши ініціативну групу з пошиття таких подушок, вона та інші активістки почали роздавати їх не лише на вокзалах, а й завозити на пункти перетину кордону, де скупчувалися особливо великі маси людей.

Потім у польських волонтерів, які відправляли гуманітарну допомогу до України, народилася ще одна дивовижна акція – «Книжки – замість бомб».

Як розповіла Катажина Борисевич, щоби на зворотному шляху транспорт не йшов порожнім, вирішили заповнювати його книжками для українських дітей, які знайшли тимчасовий притулок на території Республіки Польща. Наразі в Україні триває збір таких книжок для відправлення українським дітям, і активістка закликає українців з прикордонних міст долучитися до цієї важливої акції.

І насамкінець про ще одну дивовижну акцію розповіла координаторка діючої в Домі Утопії програми «Спільнота добрих справ» Малгожата Шимчик-Карнасевич. За її словами, група людей, що опікуються городом, розташованим на даху Дому Утопії, вирішила розпочати акцію «Сади для Перемоги!», в ході якої будуть збирати насіння городини, яке відправлятимуть в Україну для посадки «Урожаю перемоги».

 

Володимир СТЕЦЮК, тимчасово переміщений журналіст, фото автора
Газета: 
Рубрика: