Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За спинами... дітей

Терористи у Донецьку оголосили усіх сиріт «дітьми Новоросії» та протягом кількох тижнів не дозволяють евакуювати їх із небезпечної зони
17 липня, 2014 - 13:24
За спинами... дітей
ЛЮДИ ПОКИДАЮТЬ РІДНІ МІСТА, ДЕ НИНІ ВЕДУТЬСЯ АКТИВНІ БОЙОВІ ДІЇ. НАСАМПЕРЕД ВИВОЗЯТЬ СВОЇХ ДІТЕЙ. ЗОВСІМ ІНАКША СИТУАЦІЯ З ДІТЬМИ-СИРОТАМИ: ТЕРОРИСТИ НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ ЕВАКУЮВАТИ ЇХ З ДОНБАСУ В ІНШІ РЕГІОНИ УКРАЇНИ І НАМАГАЮТЬСЯ СИЛОМІЦЬ ВІДПРАВИТИ ДО РОСІЇ / ФОТО РЕЙТЕР

Одинадцятирічна Віка — сором’язлива та скромна дитина. Найбільша її мрія — мати тата й маму, а ще собаку, яку вона б назвала Лакі. Таке прізвисько вона вигадала не дарма, каже, що коли нічийна собачка живе з господарями, вона вже щаслива. Про батьків мріє й дванадцятирічний білявий хлопчик Валера. Коли у нього запитали, ким він хоче бути, коли виросте, той підвів очі вгору, деякий час думав, а потім сказав: «Ще не знаю, але хочу бути таким, як тато».

Віку та Валеру, а з ними ще близько 150 українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Мар’їнського та Донецького обласного інтернатів, донецькі терористи вже кілька днів намагаються вивезти до Росії — в Новгородську область «на оздоровлення» — й нині оформлюють документи, тиснучи на місцевих чиновників.  Волонтери та соціальні працівники до останнього шукають їм опікунів та усиновителів. Зараз вже триває процес усиновлення значної кількості дітей — вони вже знають, хто будуть їхні батьки, питання лише часу — коли має завершитися оформлення документів. Тож якщо вивезти цих дітей, то вони можуть втратити надію на усиновлення в Україні, а сім’ї можуть бути зруйновані. Нині ж сепаратисти обрали дуже впливовий метод тиску на Україну — за допомогою дітей-сиріт.

ПІД ЗАГРОЗОЮ РОЗСТРІЛУ ПРИМУШУВАЛИ ДИРЕКТОРА ДАТИ ЗГОДУ НА ВИВЕЗЕННЯ ДІТЕЙ ДО РОСІЇ

11 липня 2014 року, озброєні люди увірвалися до Мар’їнської школи-інтернату. Під загрозою розстрілу примушували директора дати згоду на вивезення дітей до Росії. «Діти почали плакати, відмовлятися, — говорить Дар’я Касьянова, керівник програми «Сирітству — ні!». Наступного разу озброєні представники «республіки» прийшли за кілька годин — о 1.30 ночі, коли у Мар’їнці вже велися бойові дії. «Насильно всіх дітей, а це близько п’ятдесяти, зокрема й кілька випускників, посадили до автобусу та вивезли до Донецька, до обласної школи-інтернату», — продовжує Касьянова. Того ж дня озброєні люди разом із, так званою, заступницею міністра соціальної політики «республіки» Оленою Коровкіною взялися вимагати дозволу від директора вже донецького обласного інтернату Ольги Волкової.  Бойовики вирішили вивезти не тільки 50  сиріт із Мар’їнки, а й 93 вихованців її закладу. Волковій стало зле — вона втратила свідомість.

Але зі слів працівників донецького інтернату, це не завадило представникам  самопроголошеної «ДНР» знову повернутися. Кажуть, вони забрали документи усіх дітей — сказали, що самостійно оформлять нотаріальні дозволи для перетину дітьми кордону з РФ.

Згодом Олена Коровкіна привезла до інтернату кілька мікроавтобусів та мала намір вивезти дітей. «Як їх хочуть вивозити з Донецьку, невідомо. Навколо Донецька блокпости Національної гвардії. Полями ж вони не зможуть проїхати», — каже Дар’я Касьянова.

Відомо, що протягом минулих вихідних тривали перемовини. З терористами говорили усі, у кого була хоч якась можливість і якийсь вплив. «І я говорила... Чиї телефони нам давали, з тими ми і намагалися спілкуватися. Окрім аргументу, «що ви їх везете в Україну на органи» — у них жодного немає», — говорить керівник програми «Сирітству — ні!».

ДІТЕЙ ПРОСТО ВИКРАДАЮТЬ

Так звана постанова так званої ДНР про заборону вивозити дітей-сиріт діє з 25 червня. Але ще на початку червня представники терористів обійшли усі інтернати та сказали: «Діти-сироти — це наші діти, діти Новоросії! І ніхто їх не має права нікуди вивозити, окрім як на територію Росії». Вони були й у службах у справах дітей, збирали дані про те, які саме діти перебувають у закладах.

Історія з дітьми з Мар’їнки — не перша. Сепаратисти намагалися вкрасти дітей з інтернатів області: кілька тижнів тому вони взялися за вихованців із Сніжнянського дитбудинку. Тоді дітей навіть вивезли до Росії, але спільними зусиллями вихованців вдалося повернути в Україну.

Цим процесом тоді і зараз фактично керує вже згадана Олена Коровкіна — сорокарічна жінка, яка ще недавно, маючи квартиру, подаровану Віктором Януковичем, жила в університетському профілакторії з двома дітьми на соціальні виплати, призначені їй як матері-одиначці та малозабезпеченій особі, нині намагається розпоряджатися сотнями дитячих життів.

«Ми знаємо, що діти налякані та категорично не хочуть виїжджати, бо більшість мають родичів в Україні, — говорить Касьянова. — Вони й проти того, як це подається, мовляв їх вивозять до Росії, бо хочуть захистити. Насправді, щоб захистити ми мали багато можливостей — пропонували усім вивезти школярів якнайдалі. Але терористи й чути не хотіли про якесь оздоровлення. Нам навіть не дозволили вивезти їх кудись у межах області — до Святогорська чи на азовське узбережжя».

Варто сказати, що дітей-сиріт із зони АТО після тривалих перемовин вдалось вивезти лише одного разу — з Краматорського будинку «Антошка». Малюків віком від двох місяців до чотирьох років — переважно сиріт та тих, які потребують особливого догляду, бо мають вади розвитку, відвезли до Харкова. «Була ще спроба вивезти дітей із Амвросієвського інтернату. Але їх довезли лише до Дніпропетровської області, як прийшли до інтернату та змусили повернути вихованців у Донецьку область — їх привезли до Святогорська», — каже Дар’я Касьянова.

«У РАЗІ ПЕРЕТИНУ ЦИМИ ДІТЬМИ КОРДОНУ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ — ЦЕ РОЗЦІНЮВАТИМЕТЬСЯ ЯК КІДНЕПІНГ», — ЛУТКОВСЬКА

Терористи налаштовані рішуче: дітей-сиріт Донеччини мають вивезти лише до Росії. Але чому лише РФ? Насправді, вона теж не готова їх приймати — там своїх сиріт вистачає й існує проблема усиновлення — росіяни не надто активні щодо цього питання. Для довідки: у Росії майже 700 тисяч дітей-сиріт, із яких понад 250 тисяч — в інтернатах, а в Україні — усього 95 тисяч сиріт, із яких 13 тисяч в інтернатах.

Уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов просить Президента Порошенка «припинити знищувати власний народ та вбивати дітей», а також «захистити найнезахищеніших — сиріт України та дати їм можливість виїхати у Росію». Він говорить, що дітей не встигли евакуювати з зони АТО, бо немає гуманітарних коридорів. Насправді ж бойовики налаштовані викрасти українських дітей. «У разі перетину цими дітьми кордону Російської Федерації — це буде розцінено як кіднепінг, що спричинить за собою звернення у відповідні міжнародні організації з метою повернення українських дітей», — говорить омбудсмен Валерія Лутковська.

Щоб дітей-сиріт з інтернатів можна було вивезти за кордон, мають бути наявні три дозволи: від установи, де вони перебувають, від нотаріуса та від органів місцевого самоврядування. «Щоб захистити наших громадян від незаконних атак, Донецька обласна державна адміністрація ухвалила розпорядження про обов’язкове узгодження виїзду дітей за кордон із губернатором області», — сказав нещодавно голова Донецької ОДА Сергій Тарута. Тобто, останнього дозволу у терористів точно не може бути. А отже треба зупинити викрадення українських дітей якнайшвидше.

Тетяна КАТРИЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: