Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Задихаємося!

В повітрі Києва виявили 21 шкідливий домішок
25 вересня, 2007 - 00:00
«ЯК ГАЗОНУ — ЗРАЗУ СІРИМИ СТАНЕТЕ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Помічено, що повітря кожної із столиць світу має свої особливості. Наприклад, у Лондоні воно відрізняється підвищеною вологістю, в Парижі — чистотою і якимось особливим, ледь вловимим, ароматом, у Берні — запахом швейцарських Альп... А чим же дихають кияни?

Згідно із дослідженнями, проведеними в серпні цього року працівниками Центральної геофізичної обсерваторії , в атмосферному повітрі Києва виявлено 21 забруднюючий домішок. Основні з них, це — пил, діоксиди азоту та сірки, оксид вуглецю. Також прилади зафіксували вміст сірководню, фенолу, формальдегіду, бенз(а)пірену, важких металів. За інформацією виконуючого обов’язки директора обсерваторії Михайла Довгича, найбільшу токсичність має бенз(а)пірен, який відносять до речовин першого класу небезпеки. Решта перелічених домішок належать до другого класу небезпеки.

— Бенз(а)пірен є речовиною, що має канцерогенну дію. Двоокис азоту погіршує дихання, спричиняє кашель. Фенол призводить до нудоти, подразнює слизові оболонки. Формальдегід, у свою чергу, має загальнотоксичну дію, уражає центральну нервову систему, репродуктивні органи, погіршує зір.

Найбільше отруюють свій організм та ризикують отримати хвороби дихання мешканці центру столиці (бульвару Лесі Українки, Бессарабської площі та площі Перемоги), а також тi, хто проживає в районі Московської площі, на вулиці Довженка та в районі Оболонського проспекту. За даними фахівців, в цих місцях рівень вмісту діоксиду азоту та оксиду вуглецю перевищує гранично допустиму концентрацію більше, ніж удвічі. По концентрації в повітрі формальдегіду лідирують площа Перемоги та вулиця Довженка.

— Зокрема, дуже забрудненим є атмосферне повітря поблизу пункту спостережень, розташованому на розі проспекту Перемоги і вулиці Академіка Туполєва, — розповів Михайло Довгич. — Близькість пункту спостережень до автомагістралі визначає те, що повітря тут дуже забруднене бенз(а)піреном, окисом вуглецю, двоокисом азоту. Близьким за рівнем забруднення автомагістралі є місце поблизу Бессарабського ринку. Основний чинник — велика кількість автотранспорту, в тому числі того, що стоїть перед світлофором. Високий вміст формальдегіду відмічено в районі вулиць Каунаської, Довженка та на площі Перемоги. Як правило, вміст в повітрі цієї речовини зростає за спекотної погоди та інтенсивної сонячної радіації.

За даними дослідження, в кілька разів чистішим є повітря поблизу пунктів спостережень у Гідропарку (на території гідрологічної станції «Київ») та поряд з метеостанцією «Київ» поблизу проспекту Науки. В цілому більш забруднене повітря — в центрі міста, більш чисте — у лісопарковій зоні, в районі Гідропарку, Багринової гори.

На думку депутата Київради, члена постійної комісії з питань транспорту та зв’язку і донедавна головного транспортника столиці Івана Салія, 80% забруднення атмосферного повітря спричиняє автомобільний транспорт.

— Вся біда в тому, що у нас є ще багато старих автомобілів, які забруднюють повітря шкідливими викидами. Та й якість пального в більшості випадків нині викликає сумнів. Хочеться вірити, що і у нас, так як в європейських державах, приймуть закон, згідно із яким весь без винятку автотранспорт проходитиме екологічний контроль. А ще потрібно вирішувати проблему заторів, адже, коли їх не буде, то зменшиться газування, а отже й шкідливі викиди в атмосферу. Ще великою помилкою вважаю те, що у Києві майже не залишилося трамваїв. Наприклад, в Європі тролейбусів немає, зате там популярні трамваї, остільки вони належать до екологічно чистого виду транспорту, — каже пан Салій.

Однак, як засвідчили дослідження працівників геофізичної лабораторії, Київ ще не належить до категорії найбрудніших міст України, хоча й увійшов у першу двадцятку населених пунктів, де дихати тамтешнім повітрям шкідливо для здоров’я. Лідирують же по забрудненості Красноперекопськ, Одеса, Дніпродзержинськ, Лисичанськ, Армянськ, Горлівка, Донецьк, Слов’янськ, Дзержинськ, Єнакієве. Українська столиця у цьому списку займає 16 місце.

КОМЕНТАР

Отто СТОЙКА, виконуючий обов’язки головного лікаря Київського міського центру здоров’я:

— Для того, щоб послабити шкідливий вплив на організм забрудненого повітря, потрібно у вихідні вибиратися в ліс чи в парк. Дуже корисно відпочивати біля річки або озера. Проконсультувавшись зі своїм лікарем, можна проводити інгаляції з ароматичними маслами. Для цього потрібна аромолампа, а з масел я б рекомендував евкаліптове, трояндове та чайного дерева. Для зміцнення організму слід більше вживати овочів та фруктів. Зараз — осінь, тому я порадив би кількаденну кавунову дієту (якщо, звичайно, немає застережень за станом здоров’я людини), адже ці великі ягоди добре очищують організм. Весною та восени потрібно вживати й мультивітамінні препарати. Особисто я віддаю перевагу вітчизняним вітамінам — «Ундевіт», «Гексавіт», «Квадевіт», адже вони недорогі й досить ефективні. Для підвищення імунітету можна вживати й препарат «Джерело», особливо це добре робити до настання холодної погоди, коли існує загроза виникнення простудних захворювань. І, звичайно, слід побільше ходити пішки та займатися спортом.

Інна БІРЮКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: