Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Закон про профспілки: рада Федерації — за, незалежні — проти

10 квітня, 1999 - 00:00

За прийняття закону проголосували 226 депутатів із 307, зареєстрованих у залі. Тепер громадяни України мають право створювати профспілки, вступати і виходити з них на основі вільного волевияву. Обов'язковою є легалізація профспілок і їхніх об'єднань, що здійснюється шляхом повідомної реєстрації.

З моменту внесення до єдиного Держреєстру підприємств і організацій, профспілки та їхні об'єднання набувають статусу юридичної особи, мають право на організацію і проведення страйків, мітингів, походів і демонстрацій на захист трудових, соціально-економічних і інших прав і свобод громадян.

Як заявив у розмові з кореспондентом «Дня» заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Віктор Дідковський, «прийняття закону, особливо 11 і 15 статті, про статус і легалізацію профспілок — це пряме втручання в діяльність профспілок. Згідно з цими пунктами держава управлятиме профспілками і вони втратять початкову мету». За його словами, Федерація профспілок України розробляючи цей закон не погодила його з іншими профспілками. Зараз СПГУ готує звернення до Президента України, до Верховної Ради, Кабміну про те, що СПГУ нікому не давали повноважень представляти свої інтереси.

За словами керівника прес- служби Федерації профспілок України Петра Швеця, наприкінці минулого року законопроект узгоджувався з усіма профспілковими організаціями. Законопроект, запропонований ФПУ, було прийнято з урахуванням близько 200 пропозицій народних депутатів, Кабінету міністрів та Міністерства юстиції. Коментуючи незадоволення деяких профспілок прийнятим законом, П.Швець припустив, що ці профспілки виникли після обговорення закону або змінилося їхнє керівництво. Тепер, мовляв, багато галузевих профспілок прагнуть стати національними, «хоча на це поки що не тягнуть».

Руслана ПІСОЦЬКА
Газета: 
Рубрика: