Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Завтра — субота. Що готуємо?

6 березня, 2009 - 00:00

Поки планетою гуляє криза, люди вигадують всілякі способи, щоб упоратися з депресією й пережити ці смутні дні. Один із них — ударити по кризі витонченими стравами. Їжа, як відомо, — це чудовий антидепресант (виробляються ендорфіни, схожі за біохімічним складом із морфіном). По ресторанах зараз не походиш — надто дорого. Але ж можна щось вишукане приготувати й удома. Сьогодні в гостях у «Кухні Дня» — народний депутат України, журналіст Андрій Шевченко.

Андрій ШЕВЧЕНКО: «Людина, спроможна сплатити за обід у ресторані на Хрещатику, може спокійно йти до будь-якого ресторану на Манхеттені в Нью-Йорку».

Андрій Шевченко разом із дружиною та маленькою дочкою жив декілька місяців у США, де відвідував лекції в знаменитому Йєльському університеті. В Америці Андрія приємно вразили ціни на продукти. Виявляється, там усе набагато дешевше! Тож людина, спроможна сплатити за обід у ресторані на Хрещатику, може спокійно йти до будь-якого ресторану на Манхеттені в Нью-Йорку.

— У супермаркеті, купуючи продукти на тиждень, ми витрачали десь 100—200 доларів. Такий самий набір продуктів у Києві обійшовся б утричі дорожче. При цьому в США є вибір: від різноманітних фруктів до екзотичних продуктів. Наприклад, я там відкрив для себе незрівнянне італійське в’ялене м’ясо під назвою «прошуто». У США це звичайний продукт, який можна купити за ціною будь-якого іншого м’яса. А в нас «прошуто» — делікатес, що продається за космічну ціну.

Американців сім’я Шевченків пригощала не борщем і не варениками,.. а нашим рідним салатом олів’є.

— У нас у Йєльському університеті був вечір, коли ми приносили щось із традиційних страв. Я підбурював Ганну, щоб вона приготувала борщ, але мою пропозицію до уваги не взяли. Але той олів’є, який у результаті вийшов, компенсував усе. Я навіть забрав додому каструльку й усе доїв.

Андрій зізнався, що готує рідко, але іноді під настрій любить чимось здивувати своїх близьких. Читачам «Дня» Андрій Шевченко пропонує цими вихідними приготувати шарлотку.

Шарлотка від Андрія Шевченка

Класична шарлотка, точніше сharlotte — французька страва, готується з білого хліба, заварного крему, фруктів і лікеру. Приготування такої шарлотки — вельми тривалий і складний процес, тут потрібен досвід і терпіння, тому описувати його я не буду. А дам простіший рецепт.

Отже, нам знадобляться:

4 яйця

1 склянка цукру

1 склянка борошна

1 кг твердих кислих яблук (ідеальний варіант — Антонівка)

Приготуємо тісто. Яйця збиваємо міксером якомога сильніше, повільно додаємо цукор, потім до цієї суміші поступово додаємо борошно й сіль на кінчику ножа. Має вийти сметаноподібна суміш, і чим краще ви її зіб’єте, тим смачнішим буде пиріг. Вимиті яблука, з яких завчасно вийняли зернятка, ріжемо на невеличкі скибочки. Бажано яблука очистити від шкуринки, хоча це не обов’язково.

Форму для випічки змащуємо маслом і посипаємо борошном, манкою або панірувальними сухарями (проте, якщо ви користуєтеся формою з тефлоновим покриттям, сухарі не потрібні). Яблука викладаємо у форму, рівномірно заливаємо тістом і ставимо до заздалегідь розігрітої духовки (180°С) на 30—40 хвилин. Готовність шарлотки легко перевірити за допомогою дерев’яної зубочистки або сірника: треба встромити його у пиріг, і якщо тісто не липне — шарлотка готова.

Тепер нюанси. Щоб шарлотка вийшла ще смачнішою, спробуйте додати до тіста корицю або ваніль (це «класика жанру»). Можна також поекспериментувати з додаванням маку, тертого шоколаду або чогось іще замість яблук або в поєднанні з ними використати інші фрукти, наприклад, груші або абрикоси, дуже смачно виходить, якщо до шарлотки додати свіжі ягоди: брусницю, журавлину, смородину. Їх можна або перетерти, або залишити цілими, а можна використати як прикрасу для пирога, взимку, коли свіжих яблук немає, можна приготувати шарлотку із сухофруктів — кураги, ізюму й волоських горіхів.

Підготувала Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: