Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Зелена» пропаганда

Восени у Києві відбудеться кілька масових висадок дерев. Чому варто долучитися до цього?
21 жовтня, 2016 - 13:14
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Люди, які саджають дерева, думають про майбутнє. Вони розуміють, що треба будувати і вкладати у місце, де ти живеш», — переконана Лілія Ткаченко, засновниця міжнародної ініціативи «Дерева миру». Розмовляємо, коли вона їде дивитися локацію для проведення вже четвертої акції у рамках проекту.

Ініціатива «Дерева миру» почалась у квітні 2015 року. За рік було висаджено понад 30 000 дерев у 150 містах і селищах України — долучалися навіть військові на Донбасі. Загалом акцію підтримали представники 19 країн світу, зокрема 16 послів. Наступна подія в межах ініціативи відбудеться 22 жовтня у Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка НАН України. У ній планують взяти участь посли, діти-переселенці, представники благодійних організацій.

«Взагалі ми саджаємо різні дерева. Цього разу це будуть хвойні. Територія ботанічного саду — місце, де жили князі Київської Русі, і ми будемо відновлювати рослинність тих часів, це будуть ялинки, — ділиться Лілія Ткаченко. — Також з усіма учасникам акції створюватимемо Картину миру. Будемо і саджати, і малювати». Восени масова посадка дерев відбудеться тільки у ботсаду, під час весінніх акцій організатори готують координаторів для проведення висадок по всій країні.

Сама Лілія займається екологічною діяльністю з 2013 року, координувала волонтерів у рамках міжнародної ініціативи «Зробимо Україну чистою!», очолює громадську організацію «Українські креативні реформатори».  «Вирішила створити акцію, яка б народилася в Україні і стала всесвітньою, — розповідає Лілія про появу ініціативи «Дерева миру». — Зараз зголосилися підтримати проект представники 50 країн. Розуміємо, що одним деревом не врятуємо світ, але якщо робимо таке, проявляємо свою позицію на підтримку миру. Нам важливо змінювати свідомість людей, бути прикладом для дітей. Хочемо започаткувати традицію, щоб батьки висаджували дерева разом з дітьми, робитимемо флешмоб «Історія мого дерева». Це і своєрідна пропаганда, і озеленення. Думаю, так люди усвідомлюють, що варто бути не споживачами, а творцями».

До речі, 22 жовтня у столиці стартують загальноміські толоки, організовані за підтримки комунального об’єднання «Київзеленбуд». Вони відбуватимуться щосуботи протягом трьох тижнів, повідомляє портал Київської міської державної адміністрації. До кінця року обіцяють висадити 7000 дерев. Наймасовіша висадка запланована на 29 жовтня — після цього у Києві має стати на 1000 дерев більше. Толоки відбуватимуться у кількох парках столиці, також хочуть створити живу огорожу для затримання газу і пилу в Маріїнському парку. З детальним планом проведення толок можна ознайомитись на сайті КО «Київзеленбуд».

Тож з активістами, комунальниками чи просто з близькими людьми, без усіляких флешмобів — висаджуйте дерева, щоб робити простір країни здоровішим.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: