Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зернятко екосвідомості зі старих газет

Вінницькі студенти винайшли цікавий спосіб переробки макулатури
5 квітня, 2017 - 10:46
ФОТО АВТОРА

Старі газети, реферати та списані зошити — все це використовують студенти Вінницького техуніверситету для переробки. Переконують, що з використаного паперу можна зробити не просто нові аркуші, а й виростити живі квіти. Як це? Технологія досить проста: використаний папір рвуть невеликими шматками, перемелюють його з теплою водою у блендері, отриману масу рівномірно розподіляють на ситі, щоб вода стекла. На цій стадії додають насіння (наприклад, матіоли). Суміш висушують праскою або ж природнім шляхом. В результаті отримують досить цупкий аркуш паперу, на якому помітні маленькі насінини майбутніх рослин. З нього можна виготовити вітальну листівку або ж обкладинку для блокнота. А коли рослинка проросте, її пересаджують з паперового у звичайний ґрунт.

«Особливо охочі до виготовлення екоблокнотів чи листівок із сюрпризом діти та молоді люди. Тому ми вже зініціювали серію майстер-класів серед представників різних громадських об’єднань. Вчимо їх, як переробляти макулатуру і виготовляти з неї сувенірну продукцію з насінням усередині або на звороті. Що посадити — кожен обирає самостійно. Знаю точно, що в деяких учасників наших занять уже проросла редиска і пробився крізь папір паросток майбутньої матіоли, — розповідає студентка техуніверситету, ініціаторка майстер-класів Яна ЧАЙКОВСЬКА. — Проблема в тому, що багато наших дітей не знають, навіщо вони збирають макулатуру. Сказали в школі принести, вони зібрали й принесли. Ми ж намагаємося їх мотивувати, показати на прикладі, що відходи треба сортувати, бо сухе побутове сміття підлягає переробці. Сподіваюся, такий оригінальний спосіб підвищить екосвідомість вінничан і збереже природу».

Яна каже, що ідея переробляти макулатуру і використовувати її як «ґрунт» для проростання рослин виникла у неї після того, як її команда майбутніх інженерів виграли національні змагання студентського конкурсу соціальних проектів «Енактус» і відвідали Канаду. За океаном вінничан найбільше вразила екосвідомість місцевих жителів.

«Можна привезти будь-які технології в Україну, але цим українців берегти природу не навчити. Тому ми вирішили працювати саме у напрямку підвищення екосвідомості нашої громади. Різними креативними, творчими заходами нагадувати вінничанам про важливість бути толерантним до природи та спонукати їх думати про «зелене» майбутнє, — переконує дівчина. — Звичайно, наші екоблокноти чи листівки — це не ноу-хау, але ми додали до них «нове життя» у вигляді насіння — зернинки екосвідомості. Технологію підгледіли в аргентинців, які вирощували дерева з книжок. А в Японії зараз дуже популярні газети з насінням дерев. Ми ж пропонуємо нашим дітям здати макулатуру, переробити її, виготовити новий аркуш паперу і виростити на ньому свою рослинку. Це нагадує історію Маленького принца, який доглядав власну троянду».

Експериментують вінницькі студенти на голому ентузіазмі, поки що жодної фінансової підтримки вони не мали. Але це не заважає їм працювати наполегливо і будувати грандіозні плани на майбутнє. Найбільше мріють про те, щоб запустити масове виробництво сувенірної продукції з переробленого паперу із насінням. А перші свої здобутки обіцяють презентувати на екофестивалі, який відбудеться у Вінниці наприкінці літа.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: