Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Життя не вистачить, щоб побувати у всіх куточках України

Конкурс-анкета «ЖИТТЯ ПО-УКРАЇНСЬКИ»
5 липня, 2002 - 00:00

Наш новий конкурс-анкета «Життя по-українськи», оголошений у «Дні» №№111 та 114, викликав інтерес серед читачів, які побажали поділитися особистим досвідом проведення вільного часу та відпочинку у період відпусток. Сьогодні ми продовжуємо публікацію відповідей на запитання першого туру:

1. Яким ви уявляєте в ідеалі свій відпочинок? Де і чому ви вважаєте за краще провести відпустку (якщо бажаєте — стисло опишіть улюблений куточок відпочинку)? Чи можна, на ваш погляд, в Україні добре відпочити у відпускний період?

2. Відродження служби побуту та сучасна побутова техніка допомагають економити наш час. Ваші «рецепти» проведення вільного часу?

Як бачимо з відповідей, наші читачі з видів відпочинку віддають перевагу туризму, переважно Україною, в якій багато місць, де, як пише Тетяна Москалюк із Білої Церкви, можна чудово відпочити, побачити багато цікавого, збагатити себе новими враженнями і знаннями.

МИ ПОДОРОЖУЄМО ВСІЄЮ СІМ’ЄЮ

1. В ідеалі мій відпочинок — це подорожі. Я завжди «по-білому» заздрила тим, хто має змогу подорожувати... На мій погляд, це найбільша цінність — мати змогу побачити різні країни та познайомитися з різними людьми.

У міру своїх можливостей ми своєю сім’єю подорожуємо Україною. Минулого літа скористалися програмою «Туризм сільський зелений» для подорожі Карпатами. Вражень — маса. Чарівна європейська Коломия — чудові музеї, надзвичайно привітні екскурсоводи (відчувається, що люди люблять свою роботу), Косів з його ярмарком ремесел, кришталеві водоспади Шешор і древня церква у Яворові, гуцульська столиця Жаб’є залишились у спогадах та фотографіях.

А ще зустріч у Кам’янець-Подільському кафедральному соборі з молодим священиком, який з такою любов’ю розповідав про храм і про місто, що мені, людині далекій від релігії, ця зустріч запам’яталася і запала в серце.

В Україні є величезна кількість місць, де можна чудово відпочити, побачити багато цікавого, збагатити себе новими враженнями та знаннями. І такі місця має кожна область України.

2. Вільного часу катастрофічно не вистачає. У мене ніколи не було проблеми вільного часу — у шкільні роки він був заповнений книгами, спілкуванням з друзями, шкільними вечорами, велосипед, ковзанка (взагалі, це був неповторний час, за який я щиро вдячна своїй Сквирській школі № 1 та своїм батькам). У студентські роки були друзі, подорожі та концерти, музеї, театральні вистави — тоді ми не пропускали жодної прем’єри (за це щира подяка Києву, де в Українській сільськогосподарській академії прожито п’ять незабутніх років). Потім — сім’я, робота, і знову книги, друзі, і з’являється ще один варіант проведення вільного часу — дача. На дачі у нас море квітів і, як би я не стомилася на роботі, на запитання «Чи їдемо ми на дачу?» відповідаю «Так». А минулої зими ми з донькою вирішили зробити своїм рідним новорічні подарунки — вишиванки. Ця робота зайняла половину листопада і весь грудень, але задоволення отримали всі — і ті, хто вишивав, і ті, хто отримував подарунки.

Так що рецептів проведення вільного часу є дуже багато. Головне — не втрачати цікавість до життя.

Тетяна МОСКАЛЮК, бухгалтер, Біла Церква

«ВБИВАЮЧИ» ВІЛЬНИЙ ЧАС, ВИ ВБИВАЄТЕ ЧАСТИНУ СЕБЕ

1. Ідеальний відпочинок, на моє переконання, має бути максимально насичений яскравими враженнями. Джерела вражень — люди, події, природа, книги, музика — список безмежний!

Відпустку волію проводити у подорожах. Напрями та відстані не важливі. Це може бути поїздка в Київ до друзів, відвідини славетної «Софіївки» в Умані, паломництво до кармелітського монастиря в Бердичеві чи просто невеликі мандрування велосипедом полями навколо села.

Подорож — це рух у часі та просторі. А рух — це життя. Тому не сприймаю «лежачого» відпочинку — це «вбивання» часу.

Складові доброго відпочинку кожен визначає сам. Для одного — п’ятизірковий готель на Канарах, для іншого — гарна погода і вдала вранішня рибалка. Усе відносне.

2. Вільний час... Синонімом слова «вільний» є — «незалежний». Людина, маючи вільний час, повинна не залежати від тягаря обставин, щоденних турбот та обов’язків. Проте як це буває важко! Та все ж цілком можливо здійснити «втечу від несвободи» (майже за Фроммом!).

Мій «рецепт» проведення вільного часу — це девіз «геть рутину!» Відпочивати повинна душа, а що може бути кращим для душі, ніж (повторююсь) свіжі враження!

Отже — мандруйте! Немає грошей на мандри — читайте! Книга — теж своєрідна подорож крізь епохи та світи. Не любите читати — спілкуйтесь: із рідними, друзями, приятелями. Наповнюйте свій вільний час приємними та корисними заняттями, та лише не «вбивайте» його — цим самим ви вб’єте частину себе.

Сергій БОВКУН, Житомир

РОМАНТИКА ТУРПОХОДІВ

1. Найкращий відпочинок — це заняття туризмом. Я маю на увазі не поїздки автобусами чи поїздами з ночівлями в готелях та екскурсіями пам’ятними місцями й харчуванням у їдальнях. Звичайно, це цікаво. Але краще все-таки турпоходи — піші, кінні, водні. Коли ви з друзями долаєте простір за допомогою найпростіших засобів пересування, готуєте їжу на вогнищі, спите в наметах.

Я пішки ходив Кримськими горами; 1992 року брав участь у кінному поході Українського козацтва по Кубані з нагоди 200 річчя переселення запорожців на ці землі; в кінному поході по Київщині та Черкащині; піднімався на Говерлу; мандрував по Дніпру, Сейму та Дністру. Ходив на ялах під вітрилами по Дніпру від Українки до Трахтемирова й назад, з моїм київським другом Василем Нелупом ходили на байдарках по Дніпру та Ірпеню.

А в турпоїздках ви вiдiграєте роль вантажу. Вас завантажують, кудись везуть, вивантажують, потім знову звантажують і так далі. Я брав участь у турпоїздці до Прибалтики, а коли вчителював у школі, то возив дітей до Умані та Бреста, бував у багатьох поїздках. Тому є що порівнювати.

Звичайно, у поході буває по- різному. Пригадую, в горах Криму в березні прокинувся від холоду, виповз з намету. А там дощик накрапає. Я взяв відра і пішов по воду ледь не за кілометр. Поки ходив, то думав, що дома в цей час ще ніжився б у теплій постелі. А потім можна було б телевізор подивитися. Я картав себе за те, що пішов у похід. Але коли приніс воду, то відчув запах смаженого сала. Друзі готували сніданок. Тепла дружня атмосфера спілкування нашої групи розвіяла смуток. І я подумав, як гарно у поході.

Поки здоров’я дозволяє, треба ходити в походи. А найкраще місце, мабуть, те, де ще жодного разу не був.

Нещодавно в нашому історико-краєзнавчому музеї відкрилася виставка нашого ж ірпінського 85-літнього художника Ф.З. Колесніченка. На одній картині зображено церкву на крейдяній горі на зарослому лісом березі Сіверського Дінця. Всі дивуються, що такі мальовничі місця є на промисловій Донеччині.

Мабуть, життя не вистачить, щоб побувати в усіх куточках нашої України. А хочеться ще ж помандрувати й за рубежем.

Звичайно ж, в Україні можна добре відпочити. Адже в нас є й море, і гори, і ліси, і степи. Я досі не можу забути Лумшори, де побував, перемігши в конкурсі газети «День» і отримавши приз — турпутівку до Закарпаття. Шумить річка. З гір у неї впадають струмки. Ці потоки насичують повітря водяним паром, а шум водоспадів заспокійливо впливає на нервову систему.

Такі місця найкращі, щоб заспокоїтись та відпочити. Але потрібні гроші, час і друзі.

2. З вільним часом справа напружена. Адже постійно мусиш думати, де заробити ще хоч трохи до зарплати. Але все-таки якісь крихти часу можна вишукати. Найкраще використовувати вільний час для пізнання світу, життя. Тут потрібні і ЗМІ, і, звичайно ж, книга. Ми живемо поряд зі столицею, часто їздимо електричками, у яких завжди можна почитати. Я постiйно маю з собою книжку, щоб використати будь-яку вільну хвилину для читання. Цікаво також порозв’язувати кросворди. Це форма активного дозвілля. Можна щось написати самому, можна відвідати музей.

А ще дуже гарне проведення вільного часу — участь у конкурсах газети «День».

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ, Ірпінь Київської обл.

Для всіх бажаючих нагадуємо, що конкурс- анкета «Життя по-українськи» пройде в декілька турів, у кожному з яких ви повинні відповісти на два запитання. Редакційне журі визначить переможця кожного туру, а за підсумками всіх турів назве трійку переможців, які, за традицією, будуть відзначені призами від «Клубу читачів «Дня». Критерії оцінки — найбільш цікаві, лаконічні, змістовні, а також... оригінальні відповіді.

Продовжуючи приймати відповіді на запитання першого туру, ми одночасно пропонуємо вам відповісти на запитання наступного туру нашого конкурсу:

1. Які, на ваш погляд, критерії успішної людини, і чи вважаєте ви себе такою?

2. У чому ви бачите свій успіх у житті та як ви його добилися?

Свої відповіді надсилайте до редакції до 15 липня за адресою: 04212, Київ-212, вул. Маршала Тимошенка, 2л; e-mail: [email protected]. Будь ласка, вкажіть свою професію, вік, зворотну адресу та телефон. Обов’язково зазначте «Клуб читачів «Дня» .

Підготував Євген МОРЕНЦОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: