Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Жителі Старого Салтова отримали гуманітарну допомогу від Острозької академії та острожан

15 листопада, 2022 - 15:07

У межах проєкту «Разом» Культурного десанту Національний університет «Острозька академія» та Острозька міська рада передали гуманітарну допомогу жителям селища Старий Салтів на Харківщині. Зокрема, це теплі речі, продукти харчування, книги, мобільні телефони тощо.

14 листопада вночі представники від Острозької академії – Олексій Костюченко та Богдан Новак і Острозької міської ради – Олександр Лозюк повернулися зі Старого Салтова, яке надзвичайно постраждало внаслідок війни. Як розповіла заступниця Старосалтівського селищного голови Людмила Штрикун, тут була перша ОТГ в Харківській області, до якої ввійшли п’ять сільських рад. Вони виграли й реалізували проєкт на реконструкцію будівлі селищної ради, відкриття центру надання адміністративних послуг та сучасної амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Утім, на жаль, сьогодні інфраструктура населеного пункту вщент зруйнована російськими окупантами, зокрема школи, центр надання адміністративних послуг, ринок, магазини, багатоповерхівки, приватний сектор. Серйозно пошкоджена церква Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Також у селищі відсутні електрика і газопостачання. Після деокупації з травня селище неодноразово обстрілювали рашисти. Періодично звуки вибухів віддалено чути й досі. Місцеві жителі, яких з понад трьох тисяч залишилося близько сотні, були надзвичайно вдячні за надану гуманітарну допомогу від Острозької академії та Острога.

«Ми дуже чекали на Вашу допомогу, адже 80% будинків у селищі зруйновані, тому люди потребують передусім теплих речей, продуктів харчування. Низький уклін за те, що приїхали і переймаєтеся проблемами наших мешканців. Сьогодні ми роздамо продукти, а завтра одяг. Ми поіменно знаємо, хто в нас чого потребує. Хочемо щиро подякувати за таку підтримку з вашого боку. Як відбудуємо Старий Салтів після перемоги, то накриємо великий стіл і обов’язково всіх запросимо до нас», – зазначила голова місцевої громадської організації «Добрі дії» Зоя Хабарова.

 

DSC-0156-1

 

Також представники Острозької академії подарували книгу творів Уласа Самчука, видану в університеті, історію Острозької академії Ярослави Бондарчук, інформаційну та сувенірну продукцію про навчальний заклад начальниці відділу освіти, молоді та спорту Старосалтівської селищної ради Ірині Глазуновій. За її словами, на території громади у мирний час функціювало п’ять закладів загальної середньої освіти і п’ять – дошкільної. «Упродовж літа великими зусиллями нам вдалося відновити діяльність трьох шкіл, зберегти як педагогічний так і учнівський контингенти. Хоча ми навчаємося в дистанційному форматі, але я вважаю це досягненням в нинішніх умовах. Дуже дякую за книги! Сподіваюся, що наша молодь незабаром повернеться в Старий Салтів і обов’язково їх прочитає», – зауважила пані Ірина.

Мешканка селища пані Галина розповіла, що без допомоги волонтерських організацій важко було б вирішувати проблеми. Їхній будинок, в якому було вісім квартир, також потрапив під обстріли. Із моменту окупації Старого Салтова їм допомагала громадська організація «Добрі дії» - привозили хліб, речі першої необхідності тощо. «У травні, коли селище звільнили від загарбників, нас забрали в Харків. Там також нам допомагали різні волонтерські організації, зокрема гуманітарний штаб «Фенікс». Ми залишилися без даху над головою, тому велике спасибі Червоному Хресту, що дали матеріали на відновлення будинку. Загалом дякуємо вам та всім волонтерам за таку важливу для нас допомогу», – розповіла жінка.

За словами кураторки гуманітарного штабу «Фенікс» Валентини Лаптій, ще з березня вони займаються наданням гуманітарної допомоги для ВПО, багатодітних сімей, постійно їздять деокупованими селами Харківщини. Команда штабу налічує 30 волонтерів. Зараз у співпраці з Культурним десантом значну підтримку надають саме Старосалтівській громаді.

Нагадаємо, що Національний університет «Острозька академія» з перших днів долучився до реалізації проєкту Культурного десанту «Разом», мета якого – залучення людей з Центру й Заходу України допомогти жителям деокупованих міст.

Під час концерту в Старому Салтові очільник Культурного десанту Коля Сєрга наголосив, що проєкт «Разом» – це однозначно про об’єднання та довгострокову співпрацю, де важливі обмін досвідом та ментальними особливостями: «Жителям Сходу іноді складно зрозуміти жителів Заходу України. Ми саме зараз займаємося об’єднанням України і робимо такі конекти, на жаль, в часи біди. Із сьогоднішнього моменту острожани, викладачі, студенти Острозької академії своїми діями починають допомагати Старому Салтову відбудуватися й відновитися».

SKY-3823

«Ми передаємо великі вітання від славетної Острозької академії. Розуміємо, що вам зараз дуже важко, тому всіляко допомагаємо і підтримуємо вас в тилу на різних фронтах. Завжди можете розраховувати на наше дружнє плече. Щиро запрошуємо жителів, особливо молодь Старого Салтова, відвідати наш університет, який зустріне вас теплом українських сердець», – зауважив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Фото автора та пресслужби Культурного десанту

Олексій Костюченко
Рубрика: