Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зібрали 9 тисяч, а треба — мільйон

Захисники Гостинного двору оголосили про добровільний збір коштів для консервації пам’ятки — якщо цього не зробити, зиму споруда може «не пережити»
23 вересня, 2014 - 12:30
ГРОМАДСЬКІСТЬ ВІДВОЮВАЛА ГОСТИНИЙ ДВІР, НЕ ДОЗВОЛИВШИ ПЕРЕТВОРИТИ ЙОГО НА ЧЕРГОВИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНИЙ КОМПЛЕКС. ТЕПЕР ПЕРЕД ЗАХИСНИКАМИ ПАМ’ЯТКИ ПОСТАЛО ЧЕРГОВЕ ЗАВДЕННЯ — ВБЕРЕГТИ ЇЇ ВІД ЗИМОВОЇ НЕГОДИ, ЯКУ СПОРУДА МОЖЕ НЕ ПЕРЕЖИТИ... / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Відвоювавши Гостинний двір у судах, його захисники тепер звертаються за поміччю до киян, котрим небайдуже майбутнє пам’ятки. Активісти ГО «Андріївсько-Пейзажної ініціативи» нині збирають кошти на свої рахунки, аби зробити захисне накриття для споруди, доки не почалися дощі та сніг. Нагадаємо, що кілька років юристи та активісти домагались скасування у судах рішень про нібито реставрацію пам’ятки, а насправді — перетворення на черговий торгово-розважальний центр. Після обрання нової Київради — вимагали від депутатів скасувати незаконні постанови своїх попередників та розірвати договір про оренду з компанією-забудовником. Тепер залишилося зробити ще один крок до остаточного порятунку Гостинного двору — законсервувати пам’ятку. І гострота проблеми впирається лише в один фактор — кошти.

До речі, ініціатива збору коштів належить депутатам із комісії з питань культури при Київраді. Сам же процес вони переклали на активістів «Андріївсько-Пейзажної ініціативи». Бо саме це громадське об’єднання займалося порятунком і захистом Гостинного двору від знищення, заодно у полі захисту були інші важливі об’єкти. І в принципі кияни більше довіряють громадським діячам. Тож пропозицію активісти підтримали і розповідають, що перші пожертвування вже надійшли. Станом на 18 вересня було зібрано дев’ять тисяч гривень. А за попередніми розрахунками експертів, треба приблизно мільйон гривень.

— Зараз ми домовляємось із рекламниками, можливо, вони дадуть якісь засоби захисту від дощу. Оскільки ініціатива збору коштів надійшла від Київради, то маю надію, що тепер депутати будуть відповідати за його збереження. Ми ж після Майдану виграли судові справи, апеляційну скаргу про скасування рішення Київради на реставрацію, сама Київрада спромоглася проголосувати за передачу до державної власності двору. Тобто є певні хороші кроки для збереження Гостинного двору. Якщо все буде добре, навесні плануємо провести конкурс серед інвесторів, аби вибрати найкращий проект функціонування двору. Як на мене, потрібно повернути його у первісний стан, відреставрувати за проектом, що пропонувала Валентина Шевченко. Після цього це має бути громадський простір, з музеями, галереями, мистецькими заходами. До речі, нам телефонували вже представники з Музею історії Києва, говорили, що не проти там поселитися.

Та якщо не підготувати двір до зими, то через сніг та дощі може зруйнуватись 20—30% пам’ятки. Це висновки експертів. З бюджету столиці коштів на це чомусь не шукають. Із забудовника, який би мав сплатити штраф за нанесену шкоду, теж не вдається нічого взяти. Марина Соловйова розповідає, що була зустріч із представниками компанії, ті скаржилися, що зараз у фірми коштів зовсім немає. Та навіть якби й були, то всі ці нюанси треба вирішувати через суд. А це справа не одного тижня чи місяця. А Гостинний двір потребує порятунку вже зараз.

Тим, хто хоче допомогти

Банківські реквізити ГО

«Андріївсько-Пейзажна ініціатива»

п/р 26005088586000

в ПАТ КБ «Надра», м. Київ, ЦЕНТР,

МФО 380764

Код 38404873

Призначення платежу: благодійний внесок

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: