Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Злочин і заперечення

Чи зможе наше суспільство, поглинуте політичною боротьбою, подавити криміналітет, що активізувався?
5 червня, 2009 - 00:00

Це, звісно, добре, що в нашій країні, де не завжди оперативно карають за злочини, почали швидко нагороджувати за їхнє розкриття. У середу міністр внутрішніх справ Юрій Луценко по гарячих слідах нагородив трьох сищиків, котрі затримали зловмисника, підозрюваного в організації вибухів у відділенні Ощадбанку в Мелітополі. Готується наказ про заохочення грамотою Кабміну ще десятьох міліціонерів. Своїми діями у цьому епізоді вони, безумовно, сприяли поліпшенню міліцейської статистики.

Втім, вона, скоріш за все, мало чим відрізняється або ще гірша, ніж статистика економічна, яку чутки прирівнюють до елементарної брехні. Чи можна вірити офіційній статистиці злочинів? Перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш на брифінгу наприкінці квітня, використовуючи дані МВС, розповів, що рівень злочинності в Україні збільшився до критичної межі, а рівень бандитизму виріс у 2,6 разу. Гавриш, як повідомляє Укрінформ, також констатував, що останнім часом різко збільшилась статистика замовних убивств, розбійних і бандитських нападів, інших тяжких злочинів. «У нас склалась ситуація, яка свідчить про масштабність впливу злочинного світу, — сказав він і продовжив: — Злочинність у нинішніх умовах стала величезною загрозою для демократичних цінностей і суверенності українського народу». Тим часом, за його словами, необхідних дійових заходів з боку держави досі не знайдено.

Минуло трохи більше місяця, і тепер ми пересвідчилися, що стурбованість РНБО розвитком кримінальної ситуації була цілком обѓрунтованою. Але тоді, за кілька годин після виступу Гавриша, МВС поширило заяву, в якій назвало некомпетентною і такою, що не відповідає дійсності, інформацію про зростання останнім часом рівня злочинності в Україні у 2,5 разу.

У середу пограбували відділення Ощадбанку в Донецьку. В столиці всі двері під’їздів обклеєні дуже погано виконаними відтисненнями фотознімків «лицаря успіху», котрий похазяйнував у якомусь київському банку. У вівторок криміналітет буквально приголомшив своїм лиходійством країну, коли в Мелітополі в результаті двох вибухів у відділенні того ж Ощадбанку постраждали 32 осіби, серед них — двоє дітей. Четверо осіб і зараз у важкому стані.

Підозрюваний, як розповів журналістам голова урядової комісії, створеної у зв’язку з цією справою, перший віце-прем’єр-міністр Олександр ТУРЧИНОВ, затриманий і дає свідчення. Щоправда, своєю розповіддю він загнав у глухий кут місцеве міліцейське начальство, що швиденько вибудувало версію про те, що зловмисники не мали корисливих мотивів. Коли затриманий заговорив, стало зрозуміло, що він усе ж таки не хуліганив, а мав продуманий намір пограбувати банк. Які висновки будуть зроблені в країні після цієї серії банківських пограбувань? Можна не сумніватися, винними будуть «призначені» самі ж банки. Від них вимагатимуть удосконалити охоронні системи й повсюдно впровадити відеоспостереження (хоча відповідний закон, який днями розглядався, парламент відхилив).

Має піти на певні «жертви» медіа-індустрія. В умовах загострення кримінальної обстановки соціальна відповідальність телевізійних компаній не може обмежуватись освітленням успішних операцій МВС і допомогою в розшуку злочинців. Залучаючи рекламу, телебаченню не варто так активно, як це робиться зараз, причому в саме зручний для перегляду час, героїзувати злочинний світ...

Чи вирішать ці заходи проблему? Хвиля злочинності, яка зараз піднімається, викликана економічною ситуацією, безробіттям, проблемами нестабільної влади й падінням її авторитету. Криміналітет відчув слабинку... Нинішні, начебто успішні дії мелітопольської міліції любителів легкої наживи не відлякають і не зупинять. Потрібна профілактика, потрібна цілісна державна програма. Схоже, в РНБО з цим згодні й збираються повернутися до розмови про криміналізацію та корупцію.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: