Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ахмад Шах Масуд помер. Хай живе Північний Альянс?

18 вересня, 2001 - 00:00

Лідер скинутого уряду президента Раббані звинуватив у вбивстві Масуда талібів та їхніх прибічників у Пакистані. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, неповнолітній син командира, якого також зовуть Ахмадом, заявив на похороні, що продовжить справу батька.

Ахмад Шах Масуд не був офіційним лідером антиталібської опозиції, але саме він та його війська заважали Талібану завоювати решту території Афганістану. Люди Масуда контролюють стратегічно важливу Панджирську долину на північ від Кабула та гори на півночі країни. Послідовник радикальних ісламістів у юності, Ахмад Шах Масуд став одним із найуспішніших командувачів моджахедів під час війни з СРСР. Після того як моджахеди відновили свій контроль над Кабулом, Масуд обійняв посаду міністра оборони Афганістану. Згодом міністерство почали звинувачувати в корупції. Під час громадського неспокою підлеглі Масуду командири обстрілювали ракетами райони, де жило цивільне населення. Після захоплення Талібаном Кабулу 1996 року Масуд відступив на північ країни.

За останній рік, зазначають аналітики, позиції Північного Альянсу зміцнилися завдяки поверненню до Афганістану кількох відомих польових командирів, зокрема узбека генерала Достума та колишнього губернатора провінції Херат Ісмаїл Хана, який торік втік з талібської в’язниці. Допоки, попри інтенсивні бої, ані Талібану, ані Північному Альянсу не вдалося відвоювати значних територій. Нині, з втратою Ахмад Шаха Масуда, внутрішній баланс сил в Афганістані зміниться на користь Талібану. Однак тепер Північний Альянс готовий підтримати Сполучені Штати Америки в операції проти талібів. Як передає Бі-Бі-Сі, екс-президент Афганістану Бурханнуттдін Раббані висловив здивування, що США досі не звернулися до Альянсу по допомогу. За можливого сценарію, коли Північний Альянс та курди на півдні країни скористаються операцією США проти талібів, останнім навряд чи вдасться скористатися зі своєї тимчасової переваги. І смерть Масуда стане для Талібану марною.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: