Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Амбіції «Майбутньої Європи»

Глави МЗС не дозволять, щоб ЄС залишався «політичним карликом та військовим черв’яком»
20 вересня, 2012 - 00:00

Схоже, в Європейському Союзі зрозуміли: вихід із затяжної кризи можливий лише зі зміною форм управління цією унікальною євроспільнотою. Про це свідчать останні заяви лідерів ЄС та високопосадовців багатьох країн, що є членами Євросоюзу.

Зокрема, тиждень тому у своєму виступі на сесії Європарламенту в Страсбурзі з промовою про стан справ у Європі президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав створити федерацію національних держав Європи. «До нових виборів 2014 року Єврокомісія представить своє бачення майбутнього ЄС, а також представить ідеї про зміни угоди ЄС», — сказав Баррозу.

А позавчора група одинадцяти міністрів закордонних справ Австрії, Бельгії, Данії, Франції, Італії, Німеччини, Люксембургу, Нідерландів, Польщі, Португалії та Іспанії після зустрічі у Варшаві дала свої рекомендації у комюніке «Майбутнє Європи». Міністри вважають за доцільне надати більше повноважень верховному представнику ЄС з питань зовнішньої політики і водночас зменшити загальні повноваження країн-членів Євросоюзу.

До речі, того ж дня міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорскі та Німеччини Гвідо Вестервеллє опублікували статтю в New-York Times під назвою «Нове бачення для Європи». «Наша амбіція — забезпечити, щоб Європа відігравала глобальну роль, яка б відповідала її економічній могутності. Ми не дозволимо, щоб ЄС був, за словами колишнього міністра закордонних справ Бельгії Марка Ейскенса, «політичним карликом та військовим черв’яком», — наголосили міністри.

Детальніше бачення майбутньої Європи описується в вище названому комюніке. Зокрема, в ньому наголошується на необхідності «істотної ревізії» Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД), поклавши на її главу головну відповідальність за політику добросусідства та розвитку, а також нову оборонну політику, спрямовану на створення «європейської армії». Наразі Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон перебуває в оточенні комісара з розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле та комісара з питань розвитку Андріса Пієбалгса, які контролюють основні кошти ЄС, що витрачаються на Західні Балкани, Близький Схід та Африку. Згідно з новою моделлю ЄСЗД, її керівник буде керувати двома «молодшими» комісарами з політики сусідства та допомоги.

Автори комюніке також закликали частіше проводити наради міністрів закордонних справ ЄС та ухвалювати більшістю голосів рішення по зовнішній і оборонній політиці для того, щоб «унеможливити блокування ініціатив однією державою-членом ЄС».

Головною темою зустрічі міністрів було питання зменшення повноважень країн-членів Євросоюзу. Автори вважають, що в майбутньому зміни до договорів ЄС мають ухвалюватися більшістю голосів країн-членів євроспільноти та населення, а не прийматися одноголосно.

Шефи дипломатичних відомств також схвалили існуючі юридичні пропозиції надати Європейській комісії та Європейському центральному банку більше контролю над національними економіками: так званий «двокомпонентний» закон щодо бюджетної дисципліни та єдиний європейський орган з нагляду над банками.

Автори комюніке «Майбутнє Європи» висунули ідею одного президента ЄС, якому підпорядкована Єврокомісія та Рада ЄС і який обирається безпосередньо виборцями під час всеєсівського голосування «в той же день у всіх державах-членах». «Ми також повинні думати про довгострокові управлінські структури ЄС. Наприкінці тривалого процесу нам потрібна раціональна та ефективна система розподілу влади в Європі, яка має повну демократичну легітимність. Для деяких членів групи це могло б включати в себе наступні елементи: безпосередньо обрання комісії президента, який призначає членів свого «європейського уряду», Європейський парламент, який наділений повноваженнями законодавчої ініціативи, і друга палата для держав-членів», — наголосили міністри. Вони також запропонували зовнішні кордони ЄС охороняти «європейською прикордонною поліцією».

У комюніке відзначається кілька разів, що «не всі міністри, що брали участь у цій зустрічі, згодні з усіма пропозиціями». А це створює можливість деяким країнам відмовитися від названих вище пропозицій у разі виникнення євроскептицизму на Батьківщині. Міністри також наголосили, що ухвалені більшістю голосів зміни до договорів ЄС будуть зобов’язуючими лише для тих країн-членів Євросоюзу, що ратифікували їх і які з повною відповідальністю ухвалюють державні бюджети.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: