Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Баланс жаху» не припинив ворожнечi між Iндією та Пакистаном

29 травня, 1999 - 00:00

Хоча світові лідери закликали обидві сторони конфлікту до стриманості, Шариф заявив, що цього недостатньо, а ООН має надіслати спостерігачів до цього спірного кордону, який простягається на 720 кілометрів, і спеціального посланця «для забезпечення миру та безпеки».

Військово-повітряні сили Пакистану збили МІГ-21 і МІГ-27, уламки яких лежать за сім кілометрів до індійського кордону. Пілот одного винищувача загинув, іншого — взято в полон.

Можливо, індійські пілоти випадково залетіли на територію Пакистану, адже у штаті Кашмір поблизу кордону декілька днів індійська авіація бомбувала об'єкти повстанців-сепаратистів, які хочуть відокремити цей штат від Індії.

Індійські урядовці заявляють, що сотні повстанців вторглися до Кашміру з Пакистану, де вони проходять військову підготовку. Делі взяв на себе зобов'язання витіснити їх за межі індійського кордону. Індія й Пакистан вже три рази воювали один проти одного, і двічі — через суперечку щодо кордону штату Кашмір. Торік ці країни здійснили ядерні випробування і самопроголосили себе ядерними державами, попри застереження міжнародної спільноти. До речі, вчора Пакистан відсвяткував річницю проведення ядерних випробувань. Однак схоже, що цей стримуючий засіб, названий міністром інформації Пакистану Хуссейном «балансом жаху», не забезпечив миру між цими країнами-сусідами.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: