Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Без віз

Зіна Калай-Клайтман: Ми чекаємо, що цього року станеться певний прорив
17 лютого, 2011 - 00:00
ЗIНА КАЛАЙ-КЛАЙТМАН

Революції, які сталися в Тунісі та Єгипті, — це доконаний факт. У обох арабських країнах повалені лідери-диктатори, які правили відповідно 24 і 30 років. Як в Ізраїлі — єдиній демократичній країні в тому регіоні — оцінюють події, що сталися в Тунісі й, особливо, в сусідній країні — Єгипті? Які надії покладають в Єрусалимі на скасування візового режиму з Україною, що сталося 9 лютого? Про це в інтерв’ю «Дню» — Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Зіни КАЛАЙ-КЛАЙТМАН.

— Зважаючи на те, що Єгипет наш важливий партнер — країна-сусід, для нас дуже актуально, аби підписана понад 30 років тому мирна угода між нашими країнами залишалася в силі і нічого не змінилося в цьому плані. Іншими словами, для нас важливо, аби зберігалися наші добросусідські відносини. Нинішня влада Єгипту — військова рада — оголосила про те, що Єгипет підтримує свої зобов’язання, включаючи мирний договір з Ізраїлем. А саме він є важливою складовою стабільності й миру в нашому регіоні.

— Проте вже з’явилися заяви одного з керманичів опозиції в Єгипті, зокрема лідера «Партії завтрашнього дня» доктора Аймана Нура, що мирний договір між Ізраїлем і Єгиптом більше не дійсний і «ми повинні почати нові переговори про умови мирної угоди між нашими країнами»... Що ви скажете на це?

— Як радикальна організація «Мусульманські брати», так і опозиція в Єгипті ніколи не сприймала Ізраїль як країну-партнера, і завжди стверджувала, що цей мирний договір не мав бути підписаним. Нам важлива позиція влади, а не те, що говорить і намагається робити опозиція в усьому, що стосується взаємовідносин з Ізраїлем. Ми сподіваємося, що те, про що говорять сьогоднішні власті, стане заставою спадкоємності і буде прийняте сформованим у результаті виборів урядом.

— Але, як ми пам’ятаємо, на виборах в секторі Газа перемогу отримав радикальний ісламський рух ХАМАС. Чи не вважаєте ви, що подібне може статися і в Єгипті, і в цій країні теж переможуть ісламські радикали? Тим паче, що в деяких ісламських країнах повалення Мубарака сприймається, як перемога сил ісламізму?

— Вони сприймають так, як вважають потрібним. Ми ж вважаємо, що така велика країна як Єгипет і її народ, який пізнав плоди миру з Ізраїлем, продовжуватиме підтримувати цей мирний договір. Адже просто нераціонально міняти політику миру.

— Пані Посол, а якщо все-таки підбити підсумки щодо останніх подій на півночі Африки, революцій, що відбулися після десятиліть стабільності, в Тунісі та Єгипті — чи вбачаєте ви в цьому рух країн до демократії або щось інше?

— Я думаю, що не знайдеться сьогодні людини, яка могла б вам відповісти на це запитання. І я також не зможу відповісти на нього. Сам факт відсутності стабільності, звичайно, небажаний і небезпечний. Але нестабільність змінюється і, я сподіваюся, неминуче зміниться на стабільність у всьому регіоні і, в першу чергу, в Єгипті.

— Пані Посол, 9 лютого у відносинах між нашими країнами сталася неординарна подія — був скасований візовий режим. На що очікує Ізраїль у зв’язку з відміною віз?

— Це початковий процес. Очікування є і, сподіваюся, обидві сторони будуть задоволені результатами цього кроку — відміною віз. Дійсно, чекаємо ми дуже багато чого. До України приїжджав міністр туризму пан Месежніков, який провів зустрічі з українським керівництвом. Він говорив, що Ізраїль сподівається, що впродовж найближчого року кількість туристів з України збільшиться, принаймні, в два рази. Це те, до чого ми прагнемо, і сподіваємося, що справді так воно і буде. Сьогодні літаки вже привозять туристів — громадян обох країн без віз.

— Чи не може скластися така ситуація, що наші громадяни прилітають до Ізраїлю, а їх не пускають в країну? Якісь обмеження на в’їзд залишилися чи ні?

— За законом, МЗС Ізраїлю виконує політику держави, виразником якої у всьому, що стосується іноземних громадян, є Міністерство внутрішніх справ (МВС). Сьогодні український громадянин, який в’їжджає до Ізраїлю, пред’явивши паспорт на кордоні повинен буде відповісти на низку запитань, що стосуються мети його візиту; також як і європейські громадяни відповідають на ці запитання при в’їзді. Треба зважати на те, що Ізраїль — країна, яка перебуває в певній геополітичній ситуації. Та і будь-яка країна піклується про те, аби до країни приїздили люди, мета візиту яких відповідає задекларованій. А загалом зручніше просто увійти на сайт Посольства і ознайомитися з подробицями безвізового режиму. Вважаю, все має проходити вдало.

— Тоді громадяни України мають знати, які їм ставитимуть запитання?

— Запитання дуже прості. Якщо громадянин говорить, що їде лікувальним туристом, то, принаймні, повинен вказати в яку лікарню він їде, який лікар його запросив, або в яких лабораторіях йому робитимуть аналізи. Якщо він приїжджає до родичів, то повинен назвати їхню адресу й імена. Якщо громадянин приїжджає з туристичними цілями, то він зможе назвати групу або тих, хто його запрошує до Ізраїлю для реалізації цієї мети, показати ваучер замовленого готелю. Я не вбачаю в цьому проблем. А стосується це не лише України, але й інших країн.

— Пані Посол, торік Україну відвідав президент Ізраїлю, і цей візит став однією з важливих віх двосторонньої співпраці між нашими країнами. Не могли б ви розповісти про плани на цей рік?

— По-перше, цього року ми очікуємо високопоставлених візитів з українського боку. Зараз, у ході свого візиту, міністр туризму передав запрошення нашого прем’єра відвідати Ізраїль вашому прем’єрові пану Азарову. Під час свого візиту до України в листопаді минулого року президент Перес запросив Президента Януковича відвідати нашу країну. Це візити — найвищого рівня, і ми чекаємо, що вони здійсняться. Поки терміни не визначені, та ми сподіваємося, що це станеться досить скоро.

— А як щодо економічних і торгівельних стосунків?

— Мені вже не раз доводилося говорити, що економічна і фінансова криза серйозно вдарила і по Україні. Тому торговий обіг між нашими країнами дещо зменшився. Ми сподіваємося, що цього року станеться певний прорив у розвитку двосторонніх стосунків, і скасування віз має внести свій вклад у цю справу. Адже перед представниками бізнесу не існує жодних технічних перешкод і здійснити ділову поїздку стало легше. До речі, під час візитів міністра туризму Месежнікова і президента Переса йшлося про те, що обидві сторони працюватимуть над утворенням зони вільної торгівлі. Я сподіваюся, що її створення позитивно вплине на збільшення товарообігу і зміцнення наших економічних зв’язків.

— А чи покращала, на вашу думку, в Україні ситуація щодо бізнес-клімату? Адже багато західних компаній говорять про проблеми з веденням бізнесу.

— Я думаю, що проблеми існують. Але ваша країна працює над тим, аби поліпшити інвестиційний клімат. Як тільки це станеться, ізраїльський бізнес прийде сюди. Ізраїльська економіка дуже динамічна і гнучка, вона швидко розпізнає вигідні або зручні для себе умови задля того, аби почати там працювати. Хотілося б, аби це сталося вже в найближчому році.

— Ми не говорили про культурну співпрацю. На що можна очікувати українцям цього року?

— Планів багато. Скоро відзначатимемо 20-ліття встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. А Україна також відзначатиме 20-річчя своєї незалежності. Цей рік буде багатим на історичні дати, і ми, звичайно, хотіли б тут проводити протягом року концерти і привозити сюди найяскравіших представників нашої культури. Плануємо цього року, як і в попередні роки, організувати фестиваль ізраїльського кіно, який проводиться під егідою Посольства.

Микола СIРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: