Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Більше чіткості!

Чи доніс Київ до Москви остаточний термін перебування ЧФ РФ у Криму?
24 липня, 2007 - 00:00

Тема остаточного терміну перебування російського Чорноморського флоту (ЧФ) на території Севастополя періодично «спливає» на сторінках ЗМІ. У розпал літнього сезону її вирішив торкнутися колишній командуючий ЧФ РФ, колишній перший заступник головнокомандуючого російського ВМФ адмірал Ігор Касатонов. У інтерв’ю газеті «Новые известия» він заявив, що «Чорноморський флот пробуде в Севастополі стільки, скільки це буде необхідно для Росії». Адмірал виразив переконання, що «Севастополь залишиться головною базою ЧФ і після 2017 року», а «угоду про оренду Севастополя для розміщення російського флоту буде продовжено після 2017 року або переукладено на ще більший термін». За його словами, українські політики намагаються «не продешевити» під час розміщення російського ЧФ в Севастополі. Російський адмірал зазначив, що на сьогодні флот РФ відіграє домінуючу роль на Чорному морі. За словами Касатонова, у складі флоту сьогодні нараховується 46 надводних кораблів і підводних човнів. Їх стан дозволяє виконувати всі поставлені завдання. Можливості сил флоту можна подати в такому вигляді: загальний ракетний залп — понад 100 ракет, загальний торпедний залп — понад 60 торпед, кількість артилерійських знарядь усіх калібрів — понад 200, мінну підйомність — понад 500. Штатна чисельність особистого складу Чорноморського флоту в мирний час налічує понад 15 тисяч військовослужбовців.

Досі українські посадові особи заявляли про 2017 рік як про остаточний термін перебування флоту в Севастополі. Зокрема, перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко в інтерв’ю Бі-бі-сі у червні заявив, що Україна не збирається подовжувати термін оренди російським Чорноморським Флотом бази в Севастополі після 2017 року. Голова оборонного відомства Анатолій Гриценко неодноразово висловлював подібну українську позицію. «Чорноморський флот повинен вийти з Криму до 2017 року. Крапка», — заявив він в інтерв’ю Бі-бі-сі у травні.

КОМЕНТАР

Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ, доктор політичних наук, директор Інституту зовнішньої політики при МЗС:

— Ця заява — підтвердження намірів Росії залишати Чорноморський флот у Севастополі навічно. Серед російського політикуму є абсолютна впевненість, що Росія і Україна, як незалежні держави, це явище тимчасове — рано чи пізно Україна буде інтегрована в Росію. Тому нема сенсу говорити про виведення флоту після 2017 року. Перед Росією стоїть завдання зберегти всю інфраструктуру, тому що база буде існувати це століття, а може й наступне. Володимир Огризко ставив питання про те, що ми маємо визначитися з термінами виведення Чорноморського флоту. І щоб 2017 рік став кінцевим терміном виведення флоту, після якого російського флоту в Севастополі не повинно залишатися. Це була державна позиція і вона була спрямована на те, щоб створити всі підготовчі роботи для виведення флоту в 2017 році. Але ми знаємо і заяву Януковича, що, можливо, на вигідних умовах, флот варто залишити і після закінчення цього терміну. Це свідчить про те, що уряд Януковича не дає жодної відповіді на закиди Росії про перебування флоту на нашій території.

На жаль, після 1997 року українська влада демонструє практично повну свою бездіяльність відносно Чорноморського флоту, тому немає сенсу давати поради, що має робити Київ аби переконати севастопольців у доцільності виведення російської військово-морської бази з міста. Коли прийде дійсно українська влада, тоді треба буде ставити питання чітко, щоб російська сторона усвідомлювала, що термін перебування — до 2017 року і подальшої пролонгації бути не може. Тоді, безумовно, можна вести мову про підготовку до виведення флоту. Така чітка позиція змусить саму Росію будувати базу в Новоросійську чи на іншому місці Чорноморського узбережжя РФ. Адже в кінці 90-х років вони дійсно почали планувати будівництво баз, але до 2003 року його практично припинили, очікуючи, що в Україні відбудуться політичні зміни, які дадуть Росії змогу залишити флот після 2017 року. Найближчим часом українська влада буде реалізовувати таку модель: політичні поступки в обмін на примарні економічні преференції. І в пакеті політичних поступок будуть, очевидно, якісь схеми пролонгації терміну перебування Чорноморського флоту після 2017 року. А до цього терміну, українська влада просто буде закривати очі на цю проблему.

Олена КОНДРАТЮК
Газета: 
Рубрика: