Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Битва за «Основний урожай»

30 серпня, 2001 - 00:00

Учора генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон прибув до Македонії для нагляду за збором зброї албанських бойовиків, здійснюваним миротворцями Альянсу. Тим часом ставлення македонців до цієї операції залишається більш ніж скептичним.

Операція НАТО «Основний урожай» вже зараз приречена на неуспіх, її варто перейменувати на «Театральний урожай», заявив македонській газеті «Щоденник» прес-секретар уряду Македонії Антоніо Мілосовськи. За даними «Щоденника», серед зброї, вже зданої албанськими бойовиками, взагалі немає сучасних зразків, «лише іржаві автомати Калашникова, здебільшого китайського та югославського виробництва, одна «музейна» гармата та одна гвинтівка часів Першої світової війни», передає Інтерфакс.

Аналогічну думку висловив і колишній представник ООН з питань прав людини в колишній Югославії Джирі Дієнстбайєр, який заявив, що бойовики здадуть тільки ту зброю, якої хочуть позбутися, а решту сховають, якщо вже не сховали.

Тим часом представники миротворців НАТО заявляють, що албанські бойовики вже здали кілька протитанкових гранатометів та «стінгерів». У вівторок потік бажаючих позбутися зброї був настільки великим, що час роботи приймального пункту довелося подовжити на кілька годин, повідомляє Бі-Бі-Сі. Політичний лідер албанських бойовиків Алі Ахметі знову підтвердив, що члени АНВ здадуть «всю зброю всіх калібрів».

Найближчими днями операцію «Основний урожай» буде продовжено, однак з міркувань безпеки поки що не називаються конкретні пункти, у яких проводитиметься збір зброї. Інф. «Дня»

Газета: 
Рубрика: