Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Брюссель — Києву: асоціація без перспективи

10 вересня, 2008 - 00:00

Схоже, у відносинах ЄС та України намічається новий етап оновленої та поглибленої співпраці, але поки без перспективи членства в Євросоюзі. Напередодні 12-го щорічного саміту ЄС—Україна, Київ та Брюссель досягли згоди лише стосовно назви нової угоди про співпрацю, хоча Україна також наполягала на отриманні перспективи членства в Євросоюзі. Як повідомили «Дню» у постійному представництві Європейської комісії в Україні, відтепер цей документ називатиметься «Угода про асоціацію». Він замінить «Угоду про партнерство і співпрацю», що діє з 1998 року, і охоплюватиме чотири основні напрямки. Серед них — політичний діалог та зовнішня політика і політика безпеки; питання юстиції, свободи і безпеки; економічна та секторальна співпраця та створення глибокої й повномасштабної зони вільної торгівлі.

На момент підготовки номеру не були відомі результати саміту, який було перенесено з Евіана в Париж, однак, скоріше за все, на саміті таки буде започатковано діалог із перспективою скасування візового режиму між ЄС та Україною. Утім, як відзначила напередодні саміту комісар з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, «для того, щоб ця поглиблена співпраця стала насправді успішною та змогла надати максимальні переваги для громадян, ключове значення має політична стабільність в Україні».

ЄС є найбільшим торговельним партнером України. Обсяг торгівлі між ЄС та Україною досяг понад 34 млрд. євро в 2007 році, і протягом останніх років темпи зростання були постійними і виражалися двозначними цифрами. ЄС, без сумніву, є найбільшим іноземним інвестором в економіку України. Також Євросоюз є найбільшим донором України. Обсяги допомоги, виділеної з 1991 року, дорівнюють 2,8 млрд. євро.

Аліна ПОПКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: