Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чорноморські старти

У Сімферополі проходять спільні заняття піхотинців України та США
15 липня, 2004 - 00:00

У Сімферополі розпочалися спільні практичні заняття штабних офіцерів військ берегової оборони Військово-Морських Сил України і Сил морської піхоти США в Європі. Керівником занять з американського боку призначений начальник оперативного управління Сил морської піхоти США в Європі полковник Джанте Мьорта. Його співдиректор із українського боку — заступник начальника відділу підготовки навчань управління бойової підготовки Головного командування ВМС ЗС України полковник Юрій Ільїн.

— Наше завдання, — сказав «Дню» полковник Мьорта, — навчитися досягати повної взаємної координації дій на випадок спільних миротворчих операцій, аби в реальних умовах діяти ефективно та злагоджено.

— Основні завдання морської піхоти як США, так і України в нинішніх умовах — це участь у багатонаціональних миротворчих операціях, — розповів «Дню» полковник Юрій Ільїн. — Тому ми повинні навчитися планувати всі заходи за стандартами НАТО. Я впевнений, що це дасть змогу нашим офіцерам успішно працювати в багатонаціональних штабах і грамотно планувати та проводити військові операції будь-якої складності...

Ці знання українські моряки та українські морські піхотинці вже активно застосовують у житті. Як повідомив «Дню» керівник прес-служби ВМС України Микола Савченко, незабаром в Тбілісі відбудеться заключна планувальна конференція з підготовки четвертої активації Спільної чорноморської військово-морської групи BLACKSEAFOR (Сили Чорного моря). На конференції будуть остаточно визначені сили, що залучатимуться до участі в навчаннях, корабельний склад з’єднання, уточнені деталі плану проведення навчань, організації церемонії зміни командування BLACKSEAFOR. Угоду про створення Спільної чорноморської військово-морської групи було підписано ще три роки тому в Стамбулі. Основні завдання BLACKSEAFOR — проведення операцій із пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища...

Відповідно до оперативної директиви командувача Спільної чорноморської військово-морської групи, першу фазу четвертої активації BLACKSEAFOR, у якій візьмуть участь країни Чорноморського регіону, планується провести з 5 по 27 серпня поточного року. Її відкриття відбудеться в Батумі (Грузія), де управління з’єднанням, що до цього здійснювали болгарські моряки, буде передано грузинській стороні. Як передбачається, під час першої фази четвертої активації кораблі, що входять до складу з’єднання, відвідають із дружніми візитами порти Батумі (Грузія) — 5—11 серпня, Новоросійськ (Російська Федерація) — 17—19 серпня, Севастополь (Україна) — 25—27 серпня. На переході морем екіпажі кораблів з’єднання проведуть низку навчань і спільних тренувань, зокрема, з тактичного маневрування, протикатерної, протичовнової та протиповітряної оборони, надання допомоги пошкодженому кораблю і людині, що опинилась за бортом. Також військові моряки відпрацюють дії в складі багатонаціонального штабу. Як визначено оперативною директивою командувача BLACKSEAFOR, крім українського великого розвідувального корабля «Славутича», до складу з’єднання на період проведення першої фази четвертої активації ввійдуть: від ВМС Болгарії — середній десантний корабель «Сиріус», від ВМС Грузії — ракетний катер «Діоскурія», від ВМС Російської Федерації — великий десантний корабель «Цезар Куніков», від ВМС Румунії — фрегат «Маселаріу», від ВМС Туреччини — фрегат «Йілдирим».

Як планується, на підході до Севастополя кораблі BLACKSEAFOR з рятувальним буксиром ВМС Збройних Сил України «Кременець» здійснять тренування з надання допомоги пошкодженому кораблю, а з морським тральщиком «Жовті води» — навчання з проводки кораблів за тралами. Як передбачається, від українських ВМС у четвертій активації BLACKSEAFOR візьме участь великий розвідувальний корабель «Славутич». Під час всієї активації основна увага учасників буде спрямована на практичні навчання за темою «Захисні операції проти тероризму».

Другу фазу четвертої активації BLACKSEAFOR, що буде детально розроблена в січні-березні наступного року на планувальних конференціях у Стамбулі (Туреччина) та Батумі (Грузія), кораблі з’єднання проведуть у західній частині Чорного моря з відвідуванням портів Стамбул (Туреччина), Варна (Болгарія) і Констанца (Румунія). Основними заходами другої фази стануть навчання з надання допомоги підвідному човну, що зазнав лиха, і участь кораблів у навчанні ВМС чорноморських країн «Чорноморське партнерство-2005». Також на весну-літо 2005 року заплановане засідання секретаріату BLACKSEAFOR, зустріч командувачів ВМС чорноморських країн і конференції з підготовки першої фази п’ятої активації з’єднання (Констанца, Туреччина).

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: