Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ціна парламентського «ні» — мільярди

5 березня, 2003 - 00:00

Відмова турецького парламенту розташувати на своїй території війська Сполучених Штатів у відповідь може призвести до відмови Вашингтона видати Анкарі кількамільярдну допомогу. Речник Держдепартаменту Річард Баучер заявив, що кошти, пропоновані американцями, мали компенсувати Анкарі перебування військ США. «Якщо не станеться розміщення, то не буде й грошей», — наголосив дипломат. Подаються різноманітні суми, які могла б отримати і, відповідно, втратити Туреччина — від шести до тридцяти мільярдів доларів.

Для американців була важливою турецька територія для успішного проведення можливої військової операції проти Іраку. Військові експерти прогнозували, що наступ вестиметься з двох фронтів — південного (Кувейт) і північного (Туреччина). Через відмову Анкари Вашингтону доведеться або переглянути воєнну тактику, або почекати доки турецькі депутати стануть зговірливішими. Міністр закордонних справ Туреччини Яшар Якіш заявив учора, що уряд готує нове подання до парламенту, проте така відповідь, схоже, мало влаштовує Вашингтон. Представники американського уряду вже заявили, що турецька відмова значно ускладнює ситуацію, і операція із усунення Саддама Хусейна може затягнутися. Річ у тім, якщо навіть турецький уряд дотримається обіцянки з новим поданням, то на його розгляд депутатами може минути до двох тижнів. Американцям, чиї солдати вже давно чекають висадки на турецький берег, така перспектива видається маловтішною. Тим більше, що політологи прогнозують найближчим часом помітнi внутрішньополітичнi зміни в Туреччині. У неділю в місті Сиїрт мають відбутися парламентські довибори. Передбачається, що на них переможе лідер найбільш популярної в Туреччині Партії справедливості і розвитку Реджеп Ердоган. Упродовж наступних 10 або 15 діб він зможе змістити з посади нинішнього прем’єр-міністра країни Абдуллу Гюля, а також — здійснити перестановки в уряді. Політолог Фемі Кору переконаний, що це дозволить швидко ухвалити рішення про розміщення 60 тисяч американських вояків у Туреччині. До того часу, вважається, парламент навряд чи намагатиметься прийняти документ, який би йшов у розріз із настроями турецького населення, яке виступає проти війни в сусідньому Іраку. До речі, саме Туреччина донедавна розглядалася як територія можливої дислокації українського батальйону із радіаційного, хімічного та біологічного захисту для ліквідації наслідків можливої воєнної акції. Вочевидь, невизначеність Анкари стала причиною того, що зараз Києвом ведуться переговори з іншими державами. Зокрема — з Бахрейном.

До чого може призвести відмова турецьких депутатів і до чого вона вже призвела? По-перше, Анкарі загрожує погіршення відносин з Вашингтоном, який активно обстоював турецькі інтереси в Євросоюзі, Міжнародному Валютному Фонді. По-друге, Туреччина ризикує втратити можливість навіть мінімальної участі в діях американців на півночі Іраку, де проживає значна частина курдів, вороже налаштованих до Анкари. І, врешті-решт, Туреччина може не отримати кругленької суми американських грошей. Фондовий ринок країни, приміром, умить відреагував на рішення депутатів 12-відсотковим падінням. І це, за свідченням економістів, далеко не межа...

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: