Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Диктатура закону» в Росії не відбулася

22 квітня, 2003 - 00:00

У деяких галузях надії на Путіна справдилися. Але трохи більше порядку і в якійсь мірі радісний економічний прогрес аж нiяк не означають, начебто вже встановлено «диктатуру закону». Однією з характерних рис правової держави є, зокрема, також ефективне розслідування злочинів і покарання злочинців. Щодо цього в Росії досі панує безнадійна ситуація — передусім, що стосується розслідування вбивств з політичних мотивів.

Шанси на те, що буде розкрите вбивство депутата ліберальної спрямованості Державної думи Сергія Юшенкова, скоєне в четвер увечері в Москві перед будинком, в якому вiн мешкав, невеликі. Юшенков, зазначає газета Moscow Times, є дев’ятим представником думи, вбитим за останні дев’ять років. Жоден з цих злочинів не розкрито до сьогоднішнього дня.

Та обставина, що в останні місяці Юшенков був замішаний у серйозній сутичці з підозрілим російським фінансистом і політичним закулісним керівником Борисом Березовським, який мешкає після розриву стосунків з Путіним у еміграції в Лондоні, дає, зрозуміло, всім привід для неймовірних і суперечливих домислів з приводу можливих мотивів убивства. Але подібні домисли не замінять собою грунтовного розслідування, і вони наразі не дозволяють вірити в існування юстиції, незалежної від впливу угруповань зі спільними інтересами. У президента Путіна є влада, щоб потурбуватися про справжній поступ і в цій сфері.

Neue Zuercher Zeitung,
21 квітня 2003
Переклад www.inosmi.ru

Газета: 
Рубрика: